Frezja
-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Frezja
Moja znajoma ma różową, zapach niesamowity 

dzięki wielkie za odpowiedź, to muszę sobie kupić tych frezji jeszcze trochę:)
wysadziłam 10 cebulek przed świętami, póki co wykiełkowało 9, ale bardzo różnią się wysokością. najwyższa (liść) ma koło 19cm, najniższa - zaledwie 1cm
mam nadzieję, że będą kwitły, bo kocham frezje!
w każdym razie trzymam je na parapecie w małych doniczkach. w pokoju mam dość ciepło, ale z okna czasami wieje i się zastanawiam co z tego wyjdzie, szczególnie po moich wcześniejszych doświadczeniach z tulipanami, które w tym samym miejscu rosły i zamiast wyrosnąć na koło 100cm - wyrosły na 15, pożal się Panie Boże liście, a o kwiatach można było zapomnieć... 

-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
magdita myślę, że powinnaś im obniżyć temperaturę. Co prawda nie podałaś jaka panuje w tym pokoju, ale żeby frezje zakwitły, nie powinna być wyższa niż 18 stopni, a i 15 stopni im nie zaszkodzi. Gdy będą miały za ciepło to wypuszczą tylko listki i koniec. 

-
- 500p
- Od: 2 kwie 2011, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Frezje są piękne ten zapach, ale czytając Wasze wpisy ciągle mam wątpliwość czy mam cierpliwość do ich uprawy,
.
Póki co wolę patrzeć na Wasze piękności
.

Póki co wolę patrzeć na Wasze piękności

Joasia
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochani, podpowiedzcie - na niektórych kłosach mam coś takiego:

Pomyliłam frezje z mieczykami, które rosną w jednej donicy i te plamy wzięłam za oznakę fuzariozy na mieczyku. Tymczasem plamy mam na frezjach. Wszystkie cebulki zaprawiałam, ale to chyba nie ma znaczenia - fuzarioza jest chorobą wirusową a zaprawa jest przeciw grzybom i szkodnikom. Tak czy owak w przypływie paniki dwa kłosy z tymi objawami wyrzuciłam
Po wyjęciu z ziemi w miejscu cebulki była biała kulka a w drugiej dwa białe bąble.
Może niepotrzebnie wyrzuciłam, bo widziałam we wcześniejszych postach jednej z Forumowiczek podobne plamy. W postach pokazuje później kwitnące rośliny i nic nie wspomina o jakimś pomorze. Czy ktoś wie co to jest lub miał takie objawy na frezjach?

Pomyliłam frezje z mieczykami, które rosną w jednej donicy i te plamy wzięłam za oznakę fuzariozy na mieczyku. Tymczasem plamy mam na frezjach. Wszystkie cebulki zaprawiałam, ale to chyba nie ma znaczenia - fuzarioza jest chorobą wirusową a zaprawa jest przeciw grzybom i szkodnikom. Tak czy owak w przypływie paniki dwa kłosy z tymi objawami wyrzuciłam

Może niepotrzebnie wyrzuciłam, bo widziałam we wcześniejszych postach jednej z Forumowiczek podobne plamy. W postach pokazuje później kwitnące rośliny i nic nie wspomina o jakimś pomorze. Czy ktoś wie co to jest lub miał takie objawy na frezjach?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Fuzarioza jest chorobą grzybową, zaprawa podziała. 
W pewnym punkcie liście frezji zaczynają zamierać mimo, że roślina jest w pełni wzrostu. Robią się takie "słomiane" jak te plamki i usychają. U moich to akurat normalne, teraz po kwitnieniu powoli myślą o spoczynku. Plamki na pierwszym zdjęciu wyglądają na poparzenie słoneczne liści, na których były krople wody.

W pewnym punkcie liście frezji zaczynają zamierać mimo, że roślina jest w pełni wzrostu. Robią się takie "słomiane" jak te plamki i usychają. U moich to akurat normalne, teraz po kwitnieniu powoli myślą o spoczynku. Plamki na pierwszym zdjęciu wyglądają na poparzenie słoneczne liści, na których były krople wody.
- Magdallena
- 1000p
-
Zostaw i uważaj na wodę na liściach. 

- Magdallena
- 1000p
Otrzymałem w ubiegłym roku frezje, w postaci kłączy. To był koniec listopada, wyglądały paskudnie, liście były pożółkłe już zamierały, były to dosłownie oderwane od głównej rośliny kłącza. Dla świętego spokoju, że to prezent wsadziłem do ziemi i przydeptałem nogą tak na odwal się
Podobno miała być to odmiana zimująca, kwitnąca niemal przez cały rok. Temperatura wtedy była już koło zera i byłem w nie lada szoku, kiedy te frezja z początkiem grudnia wypuściła pomarańczowo-żółty piękny pachnący kwiat. Po zimie po frezjach nie było ani śladu, myślałem ze to koniec bo się nie ukorzeniły ze względu na grudniowy śnieg, tymczasem miesiąc temu zaczęły puszczać i z tych pojedynczych kłączy na dzień dzisiejszy zrobiły się spore kępki liści, które zaczęły puszczać pierwsze pąki. Wszędzie czytałem, że frezje są trudne w uprawie, sam zresztą raz kupiłem, ale w postaci cebulek, i poza rachitycznym liściem nic nie wyrosło, tymczasem to coś, liściem i budową kłącza przypominające trochę kosaćce wydaje się nie do zajechania. Jesteście mi w stanie powiedzieć co to za odmiana frezji? Jestem ciekaw czy miałem szczęście, czy to faktycznie takie proste w uprawie, oraz czy są inne kolory.

-
Gdybyś wstawił zdjęcia to może byśmy rozpoznali.
Zdjęcia po ciemku, w dzień prezentują się o wiele ładniej te frezje.

-
Jak dla mnie tylko kilka liści z lewej na pierwszym zdjęciu przypomina frezję. Może to liliowiec?