Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Kasencja

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

jasiek01 pisze:ale ładne ...... będą na pewno świetnie plonowały.... a jaka odmiana to jest???
Tu jest bardzo dużo odmian :D , nawet nie biorę się za wymienianie :) .
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W ogóle to jak to jest z mieszańcami pomidorów i innych warzyw? Np: Cornabel F1; Pink King; arbuz rosario F1... Czy mozna się skądś dowiedzieć jakich odmian mieszańcami są odmiany pierwszopokoleniowe?

A co się dzieje, gdy zmiesza się ze sobą dwie odmiany pierwszopokoleniowe?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Raczej jest to tajemnica firm nasiennych, właścicieli licencji. Właśnie po skrzyżowaniu np. pomidorów dwu odmian otrzymujemy mieszańca F1, a potem F2, itd. U arbuzów trzeba wysiać kilka osobników danego pokolenia. Jeśli miałeś z akcji melony od Franta, to tam można sobie ustalić swoją odmianę bo jest to mieszaniec melonaNN i Charentais. W jednym pokoleniu wyrastały różniące się karbowaniem, kolorem, plamami, wielkością, kształtem i smakiem owoce. Kilka zdjęć było na forum.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ewcia16
50p
50p
Od: 25 mar 2013, o 21:49

Post »

Witam,
piękne macie te sadzonki,ale z przykrością stwierdzam i to kolejny raz ,że nie widzę Twoich DoktorPio
możesz je wstawić w jakimś innym programie? ;:131 bo chwalą je tu :)
tam gdzie powinno być zdjęcie mam hasło OBRAZEK :(
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Prawdopodobnie strona nie otwarła Ci się w pełni i dlatego masz napis obraek.Odśwież stronę może pmoże.

Pozdrawiam Emet :uszy
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

Kilka moich egzemplarzy w tunelu

Obrazek
Japanese Trifele Black

Obrazek
Carbon

Obrazek
Brandywine Yellow

Obrazek
Golden Jubilee

Obrazek
Persimon żółty

Obrazek
Kalman

Jeszcze w doniczce, czekający do gruntu koktajlowy Snow White. Wykiełkowało 1 nasionko, na 10. Strzeżony niczym oko w głowie:).
Obrazek

A oprócz tego jeszcze u mnie: Opal Essance, Aussie, Italian Giant i kilka różnych koktajlówek.
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

ewcia16 skoro nie otwierają ci się moje zdjęcia to musisz mieć coś ze swoją przeglądarką poniżej podaje adres do całego katalogu gdzie mam fotki roślin które publikowałem na tym forum :D
https://picasaweb.google.com/1094357064 ... 95/Rosliny
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

U mnie, rudy ziemniaczany rośnie jakoś głupio. Przyznam się ze potajemnie musiałem pozbyć się pierwszego grona kwiatowego, zeby choć trochę upodobnić go do pozostałych, no bo zakwitnięte grono kwiatowe i zaledwie kilka zdrowych duzych liści zle wrózyły. Tez czasami usuwacie pierwsze grono kwiatowe?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja u rudego ziemniaczanych siewek nie sadzę, bo są zbyt podobne do BJT, a gron kwiatowych nigdy nie obrywałam i nie zamierzam, obrywam jedynie staśmione kwiaty.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Monika

Twoje Perły Kaszub są jednak późniejsze od moich malinówek koktajlowych

Obrazek Obrazek

Ale w gruncie to mi odpowiada jako, że potrzebuje dobrych pomidorów do przechowania.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy dziś przygotowany rozrwór miedzianu można jeszcze wykorzystać ?Zostalo mi po wysadzaniu kilku pomidorów ew.do opryskania czego mogę jeszcze dziś wykorzystać.
Pozdrawiam MalgosiaR
macwiel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2013, o 19:23

Post »

Witam,
wysiałem, wypielęgnowałem (nie ukrywam że z pomocą tego forum :) ) i posadziłem pomidory marmande i faworyt, może ktoś z Forumowiczów ma doświadczenie w uprawie tych odmian - obie typ malinowy.
W internecie można spotkać różne opisy, szczególnie marmande (od niskich po wysokie - ja mam nasiona z lidl). Poniżej przykładowy opis tych odmian:
Marmande - wysoko rosnąca odmiana, uprawiana na zewnątrz i w szklarniach. Okres wegetacji - 70-75 dni. Owoce mięsiste, czerwone, o cienkiej skórce.
Faworyt -średnio rosnąca odmiana. Uprawiana na zewnątrz i pod przykryciem. Uprawiana na zewnątrz w ciepłym, słonecznym, osłoniętym od wiatru miejscu. Owoce płaskie w kształcie owalu, duże smaczne. Środek mięsisty, o kolorze malinowym.
W związku z tym mam pytanie czy są to odmiany samokończące? Czy jednak można je "puścić" na jeden pęd nie ryzykując małego plonu?
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

Faworyta nie miałam ale co do Marmande to powinien wyglądać tak http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2805470
Duże wiąże ale tylko na pierwszym gronie a rośnie niezbyt wysoki ok 1,20 m. Jak dla mnie w smaku mdły ale o gustach się nie dyskutuje. :wink:
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

nemezja pisze:Kilka moich egzemplarzy w tunelu
nemezja - bogactwo odmian, ładna rozsada i podoba mi się współrzędność -sałatki, begonie i inne jakieś cuda nawtykane- fajnie.
Ale ten pomidor japońska czarna trufla (czy coś takiego) ma śmieszne liście! Już nie kartofel a szczaw prawie! ;)
macwiel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 maja 2013, o 19:23

Post »

Dziękuję Dagmara, przynajmniej wiem jakiej wysokości Marmande się spodziewać - może warto je puścić na 2-3 pędy, chyba nie wiążą za dużo owoców, zdjęcia z opisem i zasoby netu o marmande i faworycie przejrzałem ale wydały się mi bardzo ogólne. Nie ma to jak inf uzyskane bezpośrednio od praktyków :). Mam je pod folią i w szklarni warto by było max wykorzystać ich możliwości.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”