Na początek dla moich miłych gości opowieść. Krótka, ale jakże prawdziwa...
Ale będzie plewienia
Co się martwisz? Nasadziła, to niech sie teraz męczy
Teresko! Koniecznie musisz dokupić sobie tulipanów, bo o tej porze wyjątkowo pięknie zdobią ogród i czynią go kolorowym. A Okuś po kąpieli pozbawiony był ochrony przeciwkleszcowej, więc został w domu. Jakoś to przeżył!
Majeczko (edulkot)! Skalnice i floksy specjalnie zostały wybranę na te rabatę, bo ona jest lekko pochyła. One szybko ją zarosły i nie mam kłopotu z wymywającą się ziemią. Z racji tego, że znajduje sie ona między pasami do garażu, a ścieżką do drzwi wejściowych i jest dość wąska, są tam same niskie rośliny i to takie, którym śnieg nie zrobi krzywdy. Kolorowe szyszki na jodłach koreańskich zawsze mi się podobały i od razu zaplanowałam taką do ogrodu, jak tylko ruszła budowa. Kupiłam ją z szyszkami (choć wówczas juz nie były różowe, tylko zwykłe brązowe), by miec pewność, że te szyszki od samego poczatku będzie miała. I udało się

Tulipanów co roku dokupuję, trochę wypada, ale zawsze bilans jest dodani i jest ich coraz więcej.
Asiu (iwwa)! Witaj u mnie! U mnie jest lekki misz-masz i roślin jest już na prawdę wiele. Nie tworzą formalnego, uporządkowanego ogrodu, ale ja tak chciałam, tak lubię. Cieszę się, że Ci się spodobało.
Josephine! Nawet nie wiesz, jak szybko i Ty będziesz towrzyć swój ogród. I już jestem go bardzo ciekawa
Loki! Ty byś nie dał rady? Ty

Dzięki. Ty wiesz, że ja te jaszczury zwyczajnie lubię i może nieco hołubię...
Lisico! Ależ proszę. Cała przyjemność po mojej stronie. Ma być wiejsko i jest
Kubasiu! Jodły są jednopienne, więc muszą mieć kwiaty i męskie i żeńskie

Podoba się? To dobrze.
Jacku! Pies ubrany jest a la kibic

A orlikowi już zamontowałam system alarmowy...
Karolino (namezja)! Tulipanów niestety coraz mniej, choć jeszcze źle nie jest. A skalnice koniecznie kup. Będziesz zadowolona.
Bogusiu (bwoj54)! Miło, że wstąpiłaś. Bywam niemal codziennie u Ciebie,ale niestety w przelocie. Jakoś staram się ogarnąć wszystko i czasu mi niestety ciągle brakuje. Zatem mamy tak samo
Agness! Ani skalnice, ani floksy skrzydlate nie przerastają mi trawą. Może jakiś mały mleczyk sie trafi, ale to wszystko. Obawiam się, że zanim posadzisz z powrotem swoją musisz solidnie wypielić resztki trawy. Ja z tym nie miałam problemu, bo na kamienie (nic innego tam nie było) nasypałam świeżej ziemi i posadziłam rośliny.
Krysiu (Ingis05)! Rabata wyszła prawie dokłdnie tak jak sobie to wyobrażałam. Ale ciagle coś zmieniam. Skalnice i flosky na pewno tam jednak zostaną. A Okuś w domu został dla swojego dobra. Kleszcze szaleją, a ostatnio jak go tak pokąsały to bardzo cierpiał.
Grażynko (kogra)! Skalnica nie wymaga wiele miejsca, bo to maleństwo. Nadaje sie np. na obwódkę. Tulipanów trochę sie juz nazbierało, ale to na pewno nie koniec. Co do salamender. Ciekawe, co trzeba zrobić, by je przywabić...
Wandziu (wanda7)! W moich floksach nie robią sie dziury, za to w skalnicach niekiedy zamiera środek. Ale wówczas go wycinam i już. Aguni albo rośnie na resztkach trawy, albo ona się skąś sieje, bo i ja nie mam z tym problemu.
Sywio (sylvi)! Wydaje mi się, że pod względem tempa wegetacji mój ogród jest tak w środku. Bo np. niektórym juz kwitną irysy, a u mnie ewentualnie są w pąkach. Ale każdy się doczeka. A Ty sobie patrz i wybieraj!
Stasiu (skorpion811-51)! Majowe szczyrkanie się sprawdziło, bo deszcze sprawiły iż górskie potoki wydają wyjątkowe odgłosy. Często głośno nie zachwycam się np. pająkami, bo inni tego nie są w stanie zrozumieć, ale tu na forum mogę... Mam dla Ciebie kosa, który dziś zawitał u mnie na obiadku. Dżdżownic jest u mnie zatrzęsienie, to i kosów także.
Basiu (ra_barbara)! Jak miło, że wpadłaś

Ogród ma być swojski, to i nazwa taka musi być. Bardzo mnie cieszy, że Ci się podoba.
Iwonko (zielonajogoda)! Gęsto porośnięta rabata jest idealna do plewienia. Już dwie mam takie, że plewię wiosną, a potem może ze 2 razy w sezonie. Kolejne dopiero muszą zarosnąć. Zwinki bardzo lubię, a Oki w został w domu, by nie pokąsały go kleszcze. Niestety jest ich mnóstwo.
Kasiu (robaczek_Poznań)! Jarzmianka to odmiana Alba. Mam jeszcze zwykła różową, ale widziałam jeszcze inne. Cytrynowy orlik wyjątkowo mi się spodobał. Może dokupię mu w takim razie szafirki. Jesienią będzie okazja, bo na tamtej rabacie na pewno uzupełnię cebulowe. Tam jest ich za mało. U nie floksy powtarzają kwitnienie, a poza tym zielone też są ładne, a ja międziy nimi mam bratki, lewizję itp. więc ciągle są tam jakieś kolory. Czy wiesz, że moje Pashminy mają pąki
Jolu (jolcia1212)! Maj uwielbiam. Zieleń o tej porze jest wyjątkowo soczysta.
Iwonko (heliofitka)! Co ja zrobię, że mnie nosi? Sąsiedniej działki jednak nie kupię, bo wszystkie zasiedlone. No chyba, że kogoś eksmituje
Aniu (wielkakulka)! 
i pamiętam...
Morango! I Ty masz prześliczne tulipany

Powiem więcej, ładniejsze od mnie. A Okuś ma w tym miejscu punkt obserwacyjny i jak nas nie ma w domu, tam waruje.
Jurku (semper)! To może kupię sobie chodaki

Będzie jak w Holandii. A Twoje mizerne podusie za roku już nie będą mizerne. One szybko się rozrastają.
Alicjo (a_nie)! 
Obie z Lisicą lubimy swojskie kapustki, więc czemu nie?
Ilonko (ilona2715)! Ciagle coś knuję, więc zapewne znajdę sobie zajęcie. Choć teraz raczej popracuję nad warzywnikiem, bo mam tyci. Marzy mi się szklarenka... Coś na pewno wymyślę.
To może jeszcze moje dąbrówki. Nicy nic, ale wdzięczne
Zakwitł bodziszek żałobny Sambor
kokoryczka
a enkiant dzwonkowy ma śliczne dzwoneczki
Pięknie kwitną jabłoń rajska
jabłoń Fontana
i wiśnia osobliwa "Umbraculifera"
Łubin jeszcze nie kwitnie, ale ustroił się w diamenty
A w domu zakwitł skrętnik zwisający od Kasi - Kubasi
I takie tam