Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie część 6 - czyli majowe szczyrkanie

Post »

Skalnicy nie mam ani jednej......może warto sie nimi zainteresować ?
Tylko gdzie ja bym je posadziła ...... ;:24
Masz już całkiem sporo tulipanów...... ;:224
Salamandry widzę czasami podczas zbierania grzybów, ale coraz ich mniej niestety. ;:174
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Biedna Agness, martwi się, że u niej w białej skalnicy trawka, a ja mam od niej właśnie tę skalnicę i ani jednej trawki u siebie nie zauważyłam. I taka to sprawiedliwość ;:108
Ja wolę skalnice niż floksy, bo skalnice ładniej trzymają się kępek i się nie wykładają, tworząc w środku suchej dziury. Przynajmniej u mnie.
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54

Post »

No, No - majowy szczyrkowy zawrót głowy ;:oj zadziwia mnie, że wiele roślin, które u mnie zaledwie wyszły z ziemi (choćby orliki), u Ciebie już kwitną :shock: tulipanowy szał barw i kształtów powala na kolana ;:108 a ogród widać, że czułą ręką pielęgnujesz :wink: nawet już wiedziałam co bym chętnie Ci podkradła, ale z wrażenia już nie pamiętam ;:131
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu już majowe szczyrkanie ale szybko, piękne zdjęcia robisz ,ale za to
że kochasz zwierzęta oddaję Ci wielki szacun bo ja też jestem miłośniczką zwierząt :wink:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Aniu zawitałam i ja do Ciebie...wreszcie, choć podgladałam Cię, i mijałyśmy się ;:173
Twój ogród w dolinie cudny i bardzo podoba mi się też ten tytuł wątku... majowe szczyrkanie;:63
Pozdrawiam serdecznie :D
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu, pięknie zarośnięta rabata, też tak chcę, tam nie ma co plewić :D , niestety muszę poczekać aż się wszystko rozrośnie. Zwinki urocze, a cóż to, Okami za karę został w domku?
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Aniu, zdjęcia tulipanów piękne, masz mnóstwo ciekawych odmian!
Nowa, powiększona rabatka zapowiada się kolorowo, jakie jarzmianki wybrałaś? ja też je sadziłam wiosną, nie mogę sie doczekać efektów ;:65 Żółty orlik świetny! Taka cytryka w zestawieniu z szafirowymi klasykami wyglądałaby zjawiskowo ;:333
Poduchy floksów bardzo malownicze, szkoda, że szybko przekwitają ;:131
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit
Piękny obrazek. kolory jak z bajki.
Maj jednak jest najpiękniejszym miesiącem.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Od zawsze podobały mi się poduszki kwitnących bylin, ale dlaczego na starość ogołacają się od środka. Nie lubię tego całego odmładzania ;:219
Aniu dobrze wiem, że nie należysz do osób, które lubią siedzieć na d...yhy, yhy, ale dopiero co skończyłaś ścieżkę,
a tu kolejna poważna praca wykonana ;:oj
Co ty bidulko zrobisz, jak już wszystko "przewrócisz do góry nogami" ? Kupisz sąsiednią działkę :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Aniu
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Aniu ślicznie u Ciebie a szczególnie Tulipanki cudowne, i masz racje trzeba się nimi cieszyć póki są, bo jeszcze kilka cieplejszych dni i będzie po nich ;:145 ;:145 ;:145 I pieseczek ;:167 wypatruję kwiatuszków a może swojej Pani pracującej w ogródku ?
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Tulipanów u Ciebie tyle co na holenderskiej plantacji, a co jeden to ładniejszy.
Poduszki skalnicowo-floksowe to to co ostatnio lubię najbardziej, bo mam skalniak do zagospodarowania, a nim na razie małe mizerne kępki.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Cudnie kolorowo, wesoło, ciekawie. Tak jak lubie. ;:138
Widzę że lobbing Lisicy w sprawie kapustki zadziałał.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Asiu widzę, że nie próżnujesz, dopiero co przed chwilą walczyłaś ze ścieżką, a tu znów nowa rabatka i znów nowe nabytki ;:63, wiem , wiem, że ją poszerzałaś, ale po zdarciu darni, dosypaniu tylu litrów nowej ziemi i obsadzeniu nowościami wygląda jakby była całkiem nowa, no właśnie co Ty będziesz robiła jak już wszystko ogarniesz, pewnie znów jakieś nowe pomysły Ci się nasuną ;:306
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Na początek dla moich miłych gości opowieść. Krótka, ale jakże prawdziwa...

Ale będzie plewienia ;:oj

Obrazek

Co się martwisz? Nasadziła, to niech sie teraz męczy :evil:

Obrazek

Teresko! Koniecznie musisz dokupić sobie tulipanów, bo o tej porze wyjątkowo pięknie zdobią ogród i czynią go kolorowym. A Okuś po kąpieli pozbawiony był ochrony przeciwkleszcowej, więc został w domu. Jakoś to przeżył!
Majeczko (edulkot)! Skalnice i floksy specjalnie zostały wybranę na te rabatę, bo ona jest lekko pochyła. One szybko ją zarosły i nie mam kłopotu z wymywającą się ziemią. Z racji tego, że znajduje sie ona między pasami do garażu, a ścieżką do drzwi wejściowych i jest dość wąska, są tam same niskie rośliny i to takie, którym śnieg nie zrobi krzywdy. Kolorowe szyszki na jodłach koreańskich zawsze mi się podobały i od razu zaplanowałam taką do ogrodu, jak tylko ruszła budowa. Kupiłam ją z szyszkami (choć wówczas juz nie były różowe, tylko zwykłe brązowe), by miec pewność, że te szyszki od samego poczatku będzie miała. I udało się :heja Tulipanów co roku dokupuję, trochę wypada, ale zawsze bilans jest dodani i jest ich coraz więcej.
Asiu (iwwa)! Witaj u mnie! U mnie jest lekki misz-masz i roślin jest już na prawdę wiele. Nie tworzą formalnego, uporządkowanego ogrodu, ale ja tak chciałam, tak lubię. Cieszę się, że Ci się spodobało.
Josephine! Nawet nie wiesz, jak szybko i Ty będziesz towrzyć swój ogród. I już jestem go bardzo ciekawa :wink:
Loki! Ty byś nie dał rady? Ty ;:oj Dzięki. Ty wiesz, że ja te jaszczury zwyczajnie lubię i może nieco hołubię...
Lisico! Ależ proszę. Cała przyjemność po mojej stronie. Ma być wiejsko i jest :uszy
Kubasiu! Jodły są jednopienne, więc muszą mieć kwiaty i męskie i żeńskie ;:224 Podoba się? To dobrze.
Jacku! Pies ubrany jest a la kibic ;:306 A orlikowi już zamontowałam system alarmowy...
Karolino (namezja)! Tulipanów niestety coraz mniej, choć jeszcze źle nie jest. A skalnice koniecznie kup. Będziesz zadowolona.
Bogusiu (bwoj54)! Miło, że wstąpiłaś. Bywam niemal codziennie u Ciebie,ale niestety w przelocie. Jakoś staram się ogarnąć wszystko i czasu mi niestety ciągle brakuje. Zatem mamy tak samo :D
Agness! Ani skalnice, ani floksy skrzydlate nie przerastają mi trawą. Może jakiś mały mleczyk sie trafi, ale to wszystko. Obawiam się, że zanim posadzisz z powrotem swoją musisz solidnie wypielić resztki trawy. Ja z tym nie miałam problemu, bo na kamienie (nic innego tam nie było) nasypałam świeżej ziemi i posadziłam rośliny.
Krysiu (Ingis05)! Rabata wyszła prawie dokłdnie tak jak sobie to wyobrażałam. Ale ciagle coś zmieniam. Skalnice i flosky na pewno tam jednak zostaną. A Okuś w domu został dla swojego dobra. Kleszcze szaleją, a ostatnio jak go tak pokąsały to bardzo cierpiał.
Grażynko (kogra)! Skalnica nie wymaga wiele miejsca, bo to maleństwo. Nadaje sie np. na obwódkę. Tulipanów trochę sie juz nazbierało, ale to na pewno nie koniec. Co do salamender. Ciekawe, co trzeba zrobić, by je przywabić...
Wandziu (wanda7)! W moich floksach nie robią sie dziury, za to w skalnicach niekiedy zamiera środek. Ale wówczas go wycinam i już. Aguni albo rośnie na resztkach trawy, albo ona się skąś sieje, bo i ja nie mam z tym problemu.
Sywio (sylvi)! Wydaje mi się, że pod względem tempa wegetacji mój ogród jest tak w środku. Bo np. niektórym juz kwitną irysy, a u mnie ewentualnie są w pąkach. Ale każdy się doczeka. A Ty sobie patrz i wybieraj!
Stasiu (skorpion811-51)! Majowe szczyrkanie się sprawdziło, bo deszcze sprawiły iż górskie potoki wydają wyjątkowe odgłosy. Często głośno nie zachwycam się np. pająkami, bo inni tego nie są w stanie zrozumieć, ale tu na forum mogę... Mam dla Ciebie kosa, który dziś zawitał u mnie na obiadku. Dżdżownic jest u mnie zatrzęsienie, to i kosów także.

Obrazek

Basiu (ra_barbara)! Jak miło, że wpadłaś ;:196 Ogród ma być swojski, to i nazwa taka musi być. Bardzo mnie cieszy, że Ci się podoba.
Iwonko (zielonajogoda)! Gęsto porośnięta rabata jest idealna do plewienia. Już dwie mam takie, że plewię wiosną, a potem może ze 2 razy w sezonie. Kolejne dopiero muszą zarosnąć. Zwinki bardzo lubię, a Oki w został w domu, by nie pokąsały go kleszcze. Niestety jest ich mnóstwo.
Kasiu (robaczek_Poznań)! Jarzmianka to odmiana Alba. Mam jeszcze zwykła różową, ale widziałam jeszcze inne. Cytrynowy orlik wyjątkowo mi się spodobał. Może dokupię mu w takim razie szafirki. Jesienią będzie okazja, bo na tamtej rabacie na pewno uzupełnię cebulowe. Tam jest ich za mało. U nie floksy powtarzają kwitnienie, a poza tym zielone też są ładne, a ja międziy nimi mam bratki, lewizję itp. więc ciągle są tam jakieś kolory. Czy wiesz, że moje Pashminy mają pąki :heja

Obrazek

Jolu (jolcia1212)! Maj uwielbiam. Zieleń o tej porze jest wyjątkowo soczysta.
Iwonko (heliofitka)! Co ja zrobię, że mnie nosi? Sąsiedniej działki jednak nie kupię, bo wszystkie zasiedlone. No chyba, że kogoś eksmituje :evil:
Aniu (wielkakulka)! ;:196 i pamiętam...
Morango! I Ty masz prześliczne tulipany :D Powiem więcej, ładniejsze od mnie. A Okuś ma w tym miejscu punkt obserwacyjny i jak nas nie ma w domu, tam waruje.
Jurku (semper)! To może kupię sobie chodaki ;:224 Będzie jak w Holandii. A Twoje mizerne podusie za roku już nie będą mizerne. One szybko się rozrastają.
Alicjo (a_nie)! ;:196 Obie z Lisicą lubimy swojskie kapustki, więc czemu nie?
Ilonko (ilona2715)! Ciagle coś knuję, więc zapewne znajdę sobie zajęcie. Choć teraz raczej popracuję nad warzywnikiem, bo mam tyci. Marzy mi się szklarenka... Coś na pewno wymyślę.

To może jeszcze moje dąbrówki. Nicy nic, ale wdzięczne :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitł bodziszek żałobny Sambor

Obrazek

kokoryczka

Obrazek

a enkiant dzwonkowy ma śliczne dzwoneczki

Obrazek

Obrazek