musze jutro swoje oblukać bo my jakoś razem siałyśmy:))
Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Re: Stokrotka afrykańska (osteospermum)
Basiu tak jaki śliczny będzie kwiatuszek
Pozdrawiam, Beata
Czy ktoś z Was zimuje te rośliny? ponoć się da..
Ja w ub. roku miałem trzy kwitnące krzaczki.
Po zimie zostały karpy ze zdrewniałymi łodygami (nie są suche)
- przechowywane jak pelargonie i dziwaczki.
Czy z nich coś jeszcze w tym sezonie może być? Bo ruszyć mi nie chcą.
Dziwaczki, pelargonie już od dłuższego czasu rosną.
Ja w ub. roku miałem trzy kwitnące krzaczki.
Po zimie zostały karpy ze zdrewniałymi łodygami (nie są suche)
- przechowywane jak pelargonie i dziwaczki.
Czy z nich coś jeszcze w tym sezonie może być? Bo ruszyć mi nie chcą.
Dziwaczki, pelargonie już od dłuższego czasu rosną.
-
genia19
- 200p

- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Próbowałam przezimować roślinkę nie udało się,lepiej posiać nasionka szybko wschodzą.
Jeżeli łodygi nie są suche to powinny odbić trzeba zasilić roślinkę,może to pomoże.
Jeżeli łodygi nie są suche to powinny odbić trzeba zasilić roślinkę,może to pomoże.
Witam,
Mam pytanko, Dwa tygodnie temu posadziłam stokrotki afrykańskie do skrzynek balkonowych. Roślinki nie były za bardzo rozkwitnięte kilka mizernych kwiatków miały, ale dużo pąków. Wiem, że sadzonki pochodzą z Holandii. W przeciągu tych dwóch tygodni codziennie obrywam uschnięte pączki, nawet nie zdążą się rozwinąc i usychają
Dodam, że krzaczki same w sobie rozrosły się i listki nie schną tylko te pączki. Co może być przyczyną ? dodam jeszcze, że posadziłam je w kompozycji z bidensem, który rozrasta się tez sukcesywnie i dostaje coraz wiecej kwiatków, może ta symbioza nie służy stokrotkom ?
Kwiatki mają mokro, nie podlewam ich tez zamocno bo codziennie mamy w zasadzie deszcze wieczorami ;/ Balkon jest od strony południo- zachodniej, więc słoneczka jak jest to mają sporo. Skrzynki mam z systemem nawadniania, ale w instrukcji jest napisane, by przez pierwsze 6-8 tygodni podlewac je normalnie w ziemię, żeby nowe korzonki sie rozrosły i później dopiero będą ciągneły wodę z systemu.
Sprzedawca, od którego kupiłam stokrotki twierdzi, że może u hodowcy były faszerowane nawozami a teraz na początek sama wodą wiec może taka jest przyczyna. Zakupiłam zatem paleczki z nawozem do roślin balkonowych. Naprawde nie wiem co jest przyczyną i zastanawiam się co mam zrobić, zwłaszcza, że mam ich 12 sztuk
z góry dziękuję za pomoc
Mam pytanko, Dwa tygodnie temu posadziłam stokrotki afrykańskie do skrzynek balkonowych. Roślinki nie były za bardzo rozkwitnięte kilka mizernych kwiatków miały, ale dużo pąków. Wiem, że sadzonki pochodzą z Holandii. W przeciągu tych dwóch tygodni codziennie obrywam uschnięte pączki, nawet nie zdążą się rozwinąc i usychają
Kwiatki mają mokro, nie podlewam ich tez zamocno bo codziennie mamy w zasadzie deszcze wieczorami ;/ Balkon jest od strony południo- zachodniej, więc słoneczka jak jest to mają sporo. Skrzynki mam z systemem nawadniania, ale w instrukcji jest napisane, by przez pierwsze 6-8 tygodni podlewac je normalnie w ziemię, żeby nowe korzonki sie rozrosły i później dopiero będą ciągneły wodę z systemu.
Sprzedawca, od którego kupiłam stokrotki twierdzi, że może u hodowcy były faszerowane nawozami a teraz na początek sama wodą wiec może taka jest przyczyna. Zakupiłam zatem paleczki z nawozem do roślin balkonowych. Naprawde nie wiem co jest przyczyną i zastanawiam się co mam zrobić, zwłaszcza, że mam ich 12 sztuk
z góry dziękuję za pomoc
Alldi, lepiej nie dokładaj im więcej nawozu, one i tak są od nich "pijane". Pozwól im "wytrzezwieć". Moje, posadzone chyba z miesiąc temu, zachowywały się dokładnie tak samo:zasychające pączki na zdrowym krzaczku. Wczoraj otworzyły się pierwsze normalne kwiatki. Więc cierpliwości i powodzenia.
Pozdrawiam, Anka
Pozdrawiam, Anka
-
genia19
- 200p

- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciekawe kiedy moje zakwitną i jakimi kolorami się pochwalą.
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gratuluje Basiu, Moje dwie (tyle zeszło z garści nasion ) jeszcze całkiem malutki, ale może zdąża do jesieni choć jednym kwiatkiem zakwitnąc .
Piękne te stokroty - moje coś pomalutku rosną ,a z kupnymi stało się coś niedobrego i pączki pozasychały- mam nadzieję że odbiją 
Pozdrawiam. Ewa
Dziękuję Wam bardzo
Jestem przeszczęśliwa,że mi się udały.Reszta sadzonek ma dopiero pąki,więc i Wasze zakwitną w swoim czasie.
Pozdrawiam,Basia
Moje nie które stokrotki zaczynają już przekwitać.Jak obrywać żeby ponownie zakwitły,same kwiatostany czy łodyżkę też?

Pozdrawiam,Basia
Ja obrywam tylko pączki zaschnięte. Moje tez już kwitną jak na razie wszystkie fioletowe 
Pozdrawiam. Ewa
- Kiwiczanka
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 18 lip 2013, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szukam i szukam i szukam ale za nic nie moge znalesc nasion. A moze po prostu nie wiem jak wygladaja
Moze ktos ma zdjecie albo mi podpowie. Mam 6 pieknych krzaczkow fioletowych i zakochalam sie w nich chce miec je co roku.
Moze ktos ma zdjecie albo mi podpowie. Mam 6 pieknych krzaczkow fioletowych i zakochalam sie w nich chce miec je co roku.
Nie rezygnuj z marzenia tylko dlatego, że potrzeba czasu na jego realizacje. Czas przeminie -tak czy siak