Szczawik Deppego ( Oxalis Deppei )
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szczawik Deppego ( Oxalis Deppei )
Dokładnie Oxalis Deppei-Szczawik Deppego.Kolor kwiatów od różowoczerwonego do purpurowego.Jest też odmiana białokwiatowa.Wiosną i latem gleba powinna być stale wilgotna.Zimą 10-15C,podlewać niewiele.
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
Oxalis Deppei-Szczawik Deppego
Witam,
Bardzo proszę o info: jakie warunki powinnam zapewnić takiemu szczawikowi?
Po tym jak został zdegradowany do łazienki na poddaszu zaczął mi pięknie odbijać. Szkoda mi było zostawić tak ładną roślinę w tak mało ekspozycyjnym miejscu i przeniosłam do salonu. Natychmiast po przeniesieniu wziął się i zawiesił. Żadnych nowych liści, żadnych kwiatów.
Chciałabym zapewnić mu odpowiednie warunki ale nie wiem co lubi.
Pozdrawiam
Kaśka
Bardzo proszę o info: jakie warunki powinnam zapewnić takiemu szczawikowi?
Po tym jak został zdegradowany do łazienki na poddaszu zaczął mi pięknie odbijać. Szkoda mi było zostawić tak ładną roślinę w tak mało ekspozycyjnym miejscu i przeniosłam do salonu. Natychmiast po przeniesieniu wziął się i zawiesił. Żadnych nowych liści, żadnych kwiatów.
Chciałabym zapewnić mu odpowiednie warunki ale nie wiem co lubi.
Pozdrawiam
Kaśka
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
Re: Jak się nazywa?(Szczawik trójkątny)
Kasiu, nie przejmuj się nim teraz. Pozwól mu na przerwę- okres spoczynku. Nie podlewaj, niech zaschną listki. W ziemi są takie dziwne różowe, małe kłącza, z których wiosną wyrosną nowe liście.
Pozdrawiam. Małgorzata
Jaki długi jest jego sezon wegetacyjny?
On dopiero co odbił mi od zera. Jakieś 3 - 4 tygodnie temu?
To jest roślina o fantastycznym wyglądzie, tylko nie wiem co lubi i jak jej dogodzić...
Pozdrawiam
Kaśka
On dopiero co odbił mi od zera. Jakieś 3 - 4 tygodnie temu?
To jest roślina o fantastycznym wyglądzie, tylko nie wiem co lubi i jak jej dogodzić...
Pozdrawiam
Kaśka
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
Odziedziczyłam szczawika po teściowej. Stał na oknie, wyciągnięty, biedny. To było po połowie lutego. Ścięłam go i wyniosłam do przedpokoju tak aby miał mało światła, nie podlewałam. Pod koniec kwietnia/ początek maja wytrzepałam z doniczki te kłącza- bulwki i posadziłam do nowej ziemi, starczyło na 3 donice. Dwie wystawiłam na dwór a jedną na tym samym oknie co poprzednio.
I na dworze i w domu rósł ładnie i kwitł, tzn jedna donica w rogu pod ścianą jeszcze stoi.
Podlewanie: w domu 2 razy w tygodniu, na dworze codziennie.
Nawożenie: na dworze nawóz wieloskładnikowy granulowany od czasu do czasu, w domu chyba dostał pałeczki nawozowe.
Stanowisko: w domu okno wschodnie, na dworze jedna donica pod bzami, druga w rogu koło wejścia do domu częściowo zadaszonym.
Na pewno nie lubi mocnego, bezpośredniego słońca. Roślina niekłopotliwa, łatwa. Trzeba obrywać przekwitnięte kwiatki. Do okresu spoczynku trzeba go zmusić- przestać podlewć i oberwać listeczki.
Jeśli niedawno odbił, to zostaw niech rośnie. Możesz tak jak ja wprowadzić w stan spoczynku w lutym albo dopiero jesienią w przyszłym roku. U mojej teściowej rósł na oknie cały czas ale nie pamiętam żeby kwitł. Spoczynek powoduje, że ładniej kwitnie.
I na dworze i w domu rósł ładnie i kwitł, tzn jedna donica w rogu pod ścianą jeszcze stoi.
Podlewanie: w domu 2 razy w tygodniu, na dworze codziennie.
Nawożenie: na dworze nawóz wieloskładnikowy granulowany od czasu do czasu, w domu chyba dostał pałeczki nawozowe.
Stanowisko: w domu okno wschodnie, na dworze jedna donica pod bzami, druga w rogu koło wejścia do domu częściowo zadaszonym.
Na pewno nie lubi mocnego, bezpośredniego słońca. Roślina niekłopotliwa, łatwa. Trzeba obrywać przekwitnięte kwiatki. Do okresu spoczynku trzeba go zmusić- przestać podlewć i oberwać listeczki.
Jeśli niedawno odbił, to zostaw niech rośnie. Możesz tak jak ja wprowadzić w stan spoczynku w lutym albo dopiero jesienią w przyszłym roku. U mojej teściowej rósł na oknie cały czas ale nie pamiętam żeby kwitł. Spoczynek powoduje, że ładniej kwitnie.
Pozdrawiam. Małgorzata
- x-b-6
- 200p
- Od: 5 lip 2009, o 15:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Chciałam tylko dodać, że i bez nawozu szczawik radzi sobie naprawdę nieźle. Wystarczy mu tylko zapewnić odpowiednią ilość wody.
Agnieszka
Donice i doniczki
Donice i doniczki
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mojemu szczawikowi zaczynają więdnąć liście. Jest młody, posadzony wiosną. Czy mam teraz przestać podlewać? Czy, kiedy stanie się małodekoracyjny, mogę go wynieść do ciemnej i dość ciepłej piwnicy? Na jak długo?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Ann_85
- 1000p
- Od: 26 mar 2010, o 14:00
Re: Co to za roślinka? (Szczawik Deppego)
Witam
Mam szczawik deppego w dużych ilościach w ogrodzie, pierwszy rok
I teraz mam problem, bo z tego co czytam jest zazwyczaj traktowany jako roślina doniczkowa. Wykopałam więc na zimę, nieźle się porozrastał, ale z tego co czytam nie można go po prostu tak bez ziemii przechowac do wiosny? Muszą być w ziemii w chłodnym miejscu, czy mogą być przechowane jak inne cebulowe? 

- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Szczawik Deppego
Pozdrawiam Marzena
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Re: Jaka to roślinka?
Jakiś ozdobny szczawik.