Truskawkki cz.2
Re: Truskawki - cz.2
Moje truskawki też zakwitły, odm.albion. Są na balkonie w skrzynce i mimo małej ilości listków dobrze sobie radzą.
Usunięto wpis niemerytoryczny/KaRo. I pytanko na koniec czytałem, że truskawki albion też są wiszące (wiem wszystkie truskawy są wiszące), ale czy usuwać rozłogi jakby się pojawiły czy zostawić by sobie wisiała.
Usunięto wpis niemerytoryczny/KaRo. I pytanko na koniec czytałem, że truskawki albion też są wiszące (wiem wszystkie truskawy są wiszące), ale czy usuwać rozłogi jakby się pojawiły czy zostawić by sobie wisiała.
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czy ktoś zna jakis środek na tasznik pospolity w truskawkach? ten chwast bardzo aktywnie sie u mnie udziela i podszukuje jakiegoś srodka odmiana honey
ehh ta ortografia
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wątek uporządkowałam,oczyściłam z dyskusji personalnych.
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
honey to odmiana truskawek które aktualnie mam na swojej skromnej plantacji:P a poszukuje środka na chwast ptasznik pospolity tak abym mógł pryskac w truskawkach.
ehh ta ortografia
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ta sama truskawka po 2 tygodniach od posadzenia. Bardzo podskoczyły jak ostatnio było ciepło

A tak wygląda cały zagonek

Pozdrawiam
Marcin
Kiedy sadzić truskawki na włókninie teraz czy późnym latem?
Dotychczas uprawiałem w ogrodzie bez włókniny ale moją odmianę bardzo perz polubił, stale zarasta rządki i kupiłem włókninę.
Pozdrawiam.
and777
Dotychczas uprawiałem w ogrodzie bez włókniny ale moją odmianę bardzo perz polubił, stale zarasta rządki i kupiłem włókninę.
Pozdrawiam.
and777
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A dokładniej ?
Jakie truskawki masz zamiar sadzić, czy też chcesz przesadzać te co już masz.
Jeśli tak to ile one mają lat i czy nie obawiasz się że przeniesiesz je razem z perzem ?
Tylko młode sadzonki się nadają, kiedyś usiłowałam przesadzić stare ale to była porażka.
Jakie truskawki masz zamiar sadzić, czy też chcesz przesadzać te co już masz.
Jeśli tak to ile one mają lat i czy nie obawiasz się że przeniesiesz je razem z perzem ?
Tylko młode sadzonki się nadają, kiedyś usiłowałam przesadzić stare ale to była porażka.
Chce posadzić odmianę Polka, stare zostawie do owocowania a potem zlikwiduję. Mają dużo młodych odrostów-sadzonek i można je wykorzystać, dwa lata temu nabyłem je w oddz. Instytutu w Brzeznej.
Pozdrawiam.
and777
Pozdrawiam.
and777
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Rozumiem że to są ukorzenione ubiegłoroczne odrosty ?
Ja bym je posadziła jak najszybciej, ale ja nie jestem fachowcem, może ktoś mądrzejszy powie coś innego ?
Zasadniczo to powinno się truskawki sadzić etapami by mieć zapewnione owocowanie.
Co roku sadzić trochę młodych sadzonek a stare likwidować po mniej więcej czterech latach.
Całkowite odnowienie plantacji grozi brakiem owoców co najmniej przez rok.
Ja bym je posadziła jak najszybciej, ale ja nie jestem fachowcem, może ktoś mądrzejszy powie coś innego ?
Zasadniczo to powinno się truskawki sadzić etapami by mieć zapewnione owocowanie.
Co roku sadzić trochę młodych sadzonek a stare likwidować po mniej więcej czterech latach.
Całkowite odnowienie plantacji grozi brakiem owoców co najmniej przez rok.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Perz nie przejmuje się włókniną - przynajmniej u mnie się nie przejmował - puszczał rozłogi i wyrastał w krzakach truskawek. O wiele łatwiej było mi nad nim zapanować w truskawkach bez włókniny.and777 pisze:Kiedy sadzić truskawki na włókninie teraz czy późnym latem?
Pozdrawiam.
and777
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Tak, to są ubiegłoroczne odrosty ukorzenione jesienią. Zrobię tak jak radzisz Comcia jak obeschnie ziemia po ostatnich opadach rozkładam włókninę i sadzę dwa rządki truskawek, ogródek duży to jest miejsce. Dotychczas co rok dosadzałem nowe a stare likwidowałem po owocowaniu.
Pozdrawiam.
and777
Pozdrawiam.
and777
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ja, raz na 4 lata - sadzonkuję truskawki.
U mnie najładniejsze owoce są w trzecim roku owocowania - potem - to już drobnica jest
U mnie najładniejsze owoce są w trzecim roku owocowania - potem - to już drobnica jest

ostatnia szansa mój perz jest chyba genetycznie modyfikowany bo bardzo szybko zarastał międzyrzędzia, nie stosuje żadnych środków ochrony roślin w truskawkach ,podlewam tylko EM.
Pozdrawiam.
and777
Pozdrawiam.
and777
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Sadzonki powinny być pozyskiwane z jednorocznych truskawek, dlatego co roku wycinam wąsy starszym a jednorocznym pozwalam na ukorzenianie sadzonekjustus27 pisze:Ja, raz na 4 lata - sadzonkuję truskawki.
...
W ubiegłym roku miałam największe truskawki na czteroletnich dlatego eksperymentalnie pozwoliłam im rosnąć piąty rok - zobaczymy jak się spiszą, oczekuję małych słodkich owoców.justus27 pisze:...U mnie najładniejsze owoce są w trzecim roku owocowania - potem - to już drobnica jest
Na zdjęciu truskawki pięcioletnie (wzdłuż czosnku), za nimi na przedłużeniu czteroletnie:

A tu od lewej trzyletnie, dwuletnie i posadzone jesienią 2012:

Moje nowe imię Szansa