Ja tam kojarzę, że agawy zamierają po zakwitnięciu i aeonium też podobnie ale u kaktusów takie coś nie występuje Pozostaje cieszyć się kwitnięciem, bo to sygnał, że kaktusowi jest u Ciebie dobrze
Ja się z takich zmian cieszę
Oczywiście trzeba pilnować, żeby z odbarwień nie porobiły się poparzenia. Jeśli rośliny były odpowiednio cieniowane, to nic złego dziać się nie powinno. Chyba, że nagle temp skoczy do 50*C. Jeśli są twarde to jest ok.
Mam problem z sukulentem. Jakiś czas temu pojawiły się na nim czarne kropki (wydaje mi się, że to są jajeczka). Miejsce to jest bardzo miękkie. Czy jest dla niego jakiś ratunek? Można to miejsce wyciąć?
Wczoraj moje Gymnocalycium occultum było ok, a dziś po moim przyjściu z pracy zobaczyłam takie coś ,ale tylko z jednej strony
Czy może to od słońca ,czy może to być coś innego
Witam, mam problem z moimi kaktusami jedne dostały jakis dziwnych brązowych plam a drugie najprawdopodobniej wełnica. Prosze o odpowiedz co to moze być za choroba/grzyb i czym go moge wyplenić.
Pierwszy ma lokatorów. Stadko wełnowców go wszama.
Trzeci, jeśli od dołu miękki, to gnije. Tak przynajmniej to wygląda. Patrząc na ziemię w jakiej rośnie, wcale mnie to nie dziwi.