opadające, brązowiejace liście

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
anka_147
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2013, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

opadające, brązowiejace liście

Post »

Witam,
Bardzo proszę o pomoc. Dostałam pięknego kwiata doniczkowego od chłopaka na walentyki. Nie wiem dokładnie co to za kwiat (załączam zdjęcie), jest podobny do róży, ale bez kolców- coś w rodzaju azalii. Puszczał nowe listki i pięknie kwitł i niedawno zmieniliśmy mu ziemię bo zauważyłam jakieś robactwo. Kilka tygodni po zmianie ziemi (nie wiem czy ma to jakiś związek z tym) zaczęły opadać listki w tempie ekspresowym. Zauważyłam że mają brązowe listki. Dość obficie podlewamy bo mieszkamy w Hiszpanii i szybko schnie. Bardzo lubię tego kwiata, listki opadają z dnia na dzień i pewnie za kilka dni zostanie tylko łodyga, więc bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Ania
zanim zachorowala:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Olenkazz
200p
200p
Od: 3 mar 2013, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: opadające, brązowiejace liście

Post »

To jest wg mnie kamelia...

Trudna roślina... poczytaj może tutaj:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p3860103
Pozdrawiam
Olenka
anka_147
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2013, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tak, to kamelia. Dziękuję. A może to co się z nią teraz dzieje jest związane ze zmianą ziemi? bo to tej pory puszczała nowe listki i trzymała się świetnie a nagle zostaje sam patyk. Co mogę zrobić, żeby zapobiec temu? Bardzo proszę o pomoc
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tak to ma związek z przesadzeniem, świeże podłoże zbyt długo trzyma szkodliwą, nadmierną wilgoć.Ponadto kamelia lubi chłód i niezbyt obfite wtedy podlewanie.Plamy na lisciach to od nadmiernej wilgoci przy jednoczesnie zbyt wysokiej temperaturze.Po zakupie należało ja postawić w jasnym , chłodnym miejscu, nie przesadzać.Zabieg powinien być wykonany dopiero po przekwitnieniu, latem, (do niewiele wiekszej doniczki z luźną ziemią), wtedy lepiej aklimatyzuje sie do nowego podłoża.
Ta roślina nie lubi warunków mieszkaniowych, zimą jest za ciepło.Idealne miejsce to oranżeria, lub podobne, a wiosną powinna jak najszybciej znaleźć sie na zewnątrz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”