Wełnowce

ODPOWIEDZ
Daniellson12345
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 maja 2013, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wełnowce

Post »

O widzisz, to bym dzisiaj narozrabiał ;:124

Moja kolekcja jeszcze nie w pełni obudzona, na kilku kaktusach dostrzegłem wełnowce i gdyby nie pogoda, tj. poniżej 15 stopni, zastosowałbym dzisiaj Bi-58 ;:223
Daniellson12345
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To jeszcze dopytam - rozumiem, że jeśli wełnowce pojawią się zimą (na skutek nieodpowiedniego zimowania) to chemię będę mógł zastosować dopiero późną wiosną (gdy wegetacja ruszy pełną parą)?
A może oprysk wykonany jesienią zupełnie zapobiega żerowaniu tego szkodnika?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli nie ma silnego słonka i opryski wyschnie w ciągu dnia to można rośliny spryskać i zimą. Inaczej szkodniki przez okres spoczynku bardzo mocno się rozmnożą i sporo roślin może wiosny nie dożyć.
Oczywiście warto zrobić jesienny oprysk prewencyjny, który powinien zapewnić nam wolne od szkodników zimowanie. Naturalnie nie ma 100% pewności, że jesienna dawka chemii uwolni nas od wełnowców zimą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
progfan
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 lut 2013, o 17:43

Post »

Ja sie wreszcie zebrałem, znalazłem nieuczęszczane pomieszczenie i po 2óch wiosennych podlewaniach (zgodnie z poradami) dzisiaj podlałem Bi 58 Nowy :)Zarówno te zainfekowane jak i resztę profilaktycznie. No to zobaczymy co z tego wyjdzie bo to moja pierwsza taka akcja.A teraz mam jeszcze pytanie, następne podlewanie kaktusów po tej chemi to kiedy należy wykonać? I ewentualne podlanie nawozem po jakim czasie nalezy zrobić?
Mam nadzieję że wełnowce padną, kaktusy wyzdrowieją to wtedy porobię troche zdjęć i postaram się coś wstawić :)
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Sugeruję podlać standardowo, gdy podłoże przeschnie. Na temat nawozu nie mam zdania. Na wszelki wypadek można sobie go odpuścić lub dać niższe stężenie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
bea24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2011, o 11:30

Post »

Tutaj jest opisana metoda termiczna:
http://wylegarniakaktusow.pl/index.php?page=problemy
Wypróbowałam ją niedawno na dużej hoi (kąpiel w wannie). Po roślinie nie widać aby ucierpiała, wełnowców też nie widać.
Zobaczę co będzie dalej.
progfan
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ja również zastanawiałem się nad metodą termiczną ale zdecydowałem się jednak na chemie. Nie wiem też czy ta gorąca kąpiel wchodzi w grę tylko w czasie spoczynku kaktusów czy można ją stosować w każdym innym okresie. Na razie po 1szych oględzinach jakieś tam białe pozostałości jeszcze są ale czy coś z tego żyje to się okaże. No cóż, są to moje początki przygody z kaktusami i niestety biorę pod uwagę straty :(
Pozdrawiam Krzysiek
bea24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2011, o 11:30

Post »

Jeszcze jeden ciekawy artykuł.
http://www.kaktusy-sukulenty.pl/artykul18.htm
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dwie sceptyczne uwagi:
1. Metoda ma szansę być zastosowana dla niewielkich kolekcji, przy większych ilościach kaktusów jest bardzo czasochłonna i wymaga dużo pracy.
2. Jest ona dość ryzykowna, przy zbyt wysokiej temperaturze można uszkodzić rośliny.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
progfan
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Właśnie dlatego na to ryzyko się nie odważyłem.Przykro by było "ugotować" swoje pierwsze kaktusy ;). Ale z pewnością, jeśli jeszcze mnie te paskudztwa nawiedzą to nawet eksperymentalnie ale wypróbuję metodę termiczną.
Pozdrawiam Krzysiek
Daniellson12345
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Nurtuje mnie jeszcze kwestia środka Bi-58, uważanego za najskuteczniejszy w walce z wełnowcami.

Ostatnio spotkałem się z poglądem, że to środek tak niebezpieczny, że należy zachować szczególną uwagę przy jego stosowaniu. W grę wchodzi nawet maska i to nie taka "przeciwpyłowa" za 20 zł w ogrodniczym. Czy faktycznie należy AŻ tak obawiać się tego specyfiku?

Podkreśliłem słowo "aż" z uwagi na fakt, że oczywistym jest, że przy stosowaniu chemii należy być ostrożnym, stosować się do przepisów BHP etc. Ale kupowanie maski za 150 zł to już lekkie przegięcie? :shock: Nie mówię o sytuacji, w której by wykonać oprysk kolekcji przebywamy w oparach przez dobre kilka, jeśli nie kilkanaście minut, co ma miejsce gdy dysponujemy wielkopowierzchniową szklarnią. Przynajmniej tak sobie to wyobrażam, że tyle potrzeba by wszystko popsikać.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powiem tak: ja również używam tego specyfiku, nie zakładam rękawic, maski, ani fartucha ochronnego :wink: Nie raz upaprałam tym ręce. Nic nigdy mi nie było. Zdarzyło mi się podlać rośliny tym w domu. Nikt nie skarżył się na jakieś dolegliwości. Moim zdaniem zapaszek wietrzeje w ciągu paru godzin. Jeśli jest niebezpieczny to chyba w przypadku, gdy dostanie się do oczu, przewodu pokarmowego, lub przy długotrwałym wdychaniu (zakładając, że celowo nie wietrzysz i wdychasz smrodek :wink: ).
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Myślę, że w przypadku chemii najrozsądniej jest dokładnie zapoznać się z etykietą na opakowaniu i postępować wg tam umieszczonych zaleceń.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No świetnie - rośliny pod chmurką, po pierwszym podlaniu, w ramach profilaktyki warto podlać środkiem systemicznym.
Bi zakupione bez problemu, niedrogo nawet, problem mam natomiast ze sporządzeniem roztworu. Na ulotce napisano: 5ml w 1-4l wody.
Przejrzałam wątki, gdzie mogłaby byc o tym mowa i nikt nie pisze konkretnie jakie stężenie stosuje.
Pomiędzy 1 a 4 litrami wody jednak jest różnica. Pytanie: ile mam wlać tego Bi na 1 litr wody, żeby nie zaszkodzić roslinom, nie szastać środkiem ale i nie zrobić za słabego i nieskutecznego roztworu?
Poradźcie plis
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

1-1,2 ml/l ja nie daje więcej, Heniu kiedyś chyba pisał że daje 1,5ml/l.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”