MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
Moi sąsiedzi działkowi cieszą się z murarek, nauczyli nawet wnuczkę by się ich nie bała bo nie żądlą.
- mirek55522
- 100p
- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
We wrześniu jak już będą gotowe kokony proszę o pw. Dziś oglądałem wszystkie miejsca gdzie umieściłem kokony. Sporo tego będzie. Około 40 % rurek zasklepionych. Nie będę więcej dokładać. Niech reszta pofrunie do natury. Ostatecznie to dzika pszczoła. I tak pozostanie kilka tysięcy dla mnie. Za to na All... zarobię na trzcinie i może jakimś domku, HA.kidaa21 pisze:pliszek te pająki poluja na muszki i muchy, pszczoły sa dla nich za duże, prucz tych co snuja pajęczyny, są też skakuny tez bezpieczne dla pszczół
mirek55522
chetnie o ciebie wezme/kupie
pasjonat wystarczy że zarządowi pokazesz informacje na ich emat
Kokoniki wrzucę w temat na początku września na forum i porozdaję trochę.

Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
- Xellos
- 200p
- Od: 7 lip 2011, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dziś powiększyłem oczka w swojej plastikowej siatce, bo się męczyły przez nią przelatując
Kilka zrobiłem większych, o 18 sprawdzałem to już 90% pszczół się nauczyło i wlatywało większym otworem. I akurat jedną przyłapałem na zamykaniu rurki
Pracowite są.

Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł

- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
I nic nie zrobisz, bo jest to hodowla pszczół. Inna rzecz że hodujesz pszczołę bez żądła, niegroźną dla przebywających na działkach, tylko ludzie nie mają wiedzy na temat murarki i reagują jak moje dzieci-"to już mama nie chce żebyśmy na ogród przychodzili i pszczoły na nas nasłała?". Trzeba im było wytłumaczyć że ona tj. murarka nie żądli, bo nie ma żądła. Odpowiedź była-"ale pszczoła to pszczoła". Widocznie Twoi sąsiedzi też tak mają.pasjonat pisze:Mam pytanie - Czy w ogrodach działkowych można hodować murarkę ogrodową?
Ponieważ po protestach ludzi zadzwonił do mnie członek zarządu ogrodu i dał mi termin na usunięcie hodowli powołując się na regulamin ogrodów dodał że jeżeli tego nie wykonam to wezwie straż miejską.
Z regulaminu ROD:
§ 100
1. W rodzinnym ogrodzie działkowym, za zgodą walnego zebrania, dopuszcza się hodowlę pszczół.
2. Hodowla pszczół może być prowadzona wyłącznie w zbiorowej pasiece.
3. Pasieka, o której mowa w ust. 2, jest to wydzielona na ten cel część terenu użytku ogólnego ogrodu, odizolowana od pozostałej części ogrodu żywopłotem wysokim lub ekranem, o wysokości nie mniejszej niż 2 metry.
4. Wszelkie prace w pasiece należy prowadzić w sposób zapewniający bezpieczeństwo działkowców.
5. Członkowie PZD, którzy prowadzą hodowlę pszczół w pasiece ogrodowej tworzą koło pszczelarzy.
6. Nadzór nad działalnością koła sprawuje zarząd.
ania1590
- przemo1669
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Witam
wpisuję się, ponieważ też jestem szczęśliwym hodowcą pszczół murarek 
Liczę na miłe przyjęcie mnie do grona pszczelarzy (o ile można tak nazwać osobę, która hoduje murarki)

Liczę na miłe przyjęcie mnie do grona pszczelarzy (o ile można tak nazwać osobę, która hoduje murarki)

ja mam jeszcze takie pytania odnośnie tych pasożytniczych muszek jak to jest taka muszka za jednym zamachem tzn gdy murarka odleci z rurki to te muszki wchodzą to czy one na raz składają kilkanaście jaj czy tylko jedno bo jak w lutym otwierałem rurki to tych larw tych muszek było bardzo dużo z12 chyba dzis znowy z 4 muszki zabiłem.
to jeśli taka muszka w danej komorze zniesie jajo ty owa murarka jest już do wyciepnięcia? czy jeśli wyłuskam je w wrześniu to mam ja uratowana?
to jeśli taka muszka w danej komorze zniesie jajo ty owa murarka jest już do wyciepnięcia? czy jeśli wyłuskam je w wrześniu to mam ja uratowana?
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
pliszek, możesz to wyłuskać po naszemu?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Xellos nie możesz po prostu kupić siatki z wiekszymi dziurkami?? bedzie wygodniej dla pszczół bo nie bedą sie o sobie obijac przy wlotach i wylotach
pliszek te małe czarne muszki jak sam zauważyłes to tez pasożyty i składają po kilka jajeczek w komorze....teraz nic prucz zabiania much nie zrobisz, na jesien jedynym wyjsciem bedzie po prostu usunięcie i spalenie zaatakowanch kokonów....
ja znalazłam jedną co sie zdziwiłam kokon był zdrowy a w środku jak wyłuskiwałam zamiast pszczoły były białe pędraki
po za tym jak we wrzesniu zaczniesz grzebać stracisz wiecej kokonów
przemo1669 witamy nową osóbkę
propozycja dla osób mających jeszcze niewygryzione kokony, otwórzcie je i sprawdzie bo na 99% nic z nich nie wyjdzie....moze w co niektórych bedą żywe
pliszek te małe czarne muszki jak sam zauważyłes to tez pasożyty i składają po kilka jajeczek w komorze....teraz nic prucz zabiania much nie zrobisz, na jesien jedynym wyjsciem bedzie po prostu usunięcie i spalenie zaatakowanch kokonów....
ja znalazłam jedną co sie zdziwiłam kokon był zdrowy a w środku jak wyłuskiwałam zamiast pszczoły były białe pędraki
po za tym jak we wrzesniu zaczniesz grzebać stracisz wiecej kokonów
przemo1669 witamy nową osóbkę

propozycja dla osób mających jeszcze niewygryzione kokony, otwórzcie je i sprawdzie bo na 99% nic z nich nie wyjdzie....moze w co niektórych bedą żywe
:)
- Xellos
- 200p
Powiem Ci, że widziałem już wielgachnego szerszenia na tej siatce
Jak na realia polskie był naprawdę spory...Coś tam kombinował przy tej siatce po czym odleciał, więc chyba lepiej jak jest taka jaka jest, przynajmniej on nie wszedł
Pszczoły teraz wlatują przez kilka większych otworów, które zrobiłem. A wylatują i tak przez te małe, może z nawyku już ;) Mam już dużo rurek zalepionych

Pszczoły teraz wlatują przez kilka większych otworów, które zrobiłem. A wylatują i tak przez te małe, może z nawyku już ;) Mam już dużo rurek zalepionych

Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł

- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
nio to duży plus
dobry pomysł ....tu wiekszosc osób jest <może była> nastawiona tylko na ptaki......może i sama skorzystam z tego pomysłu??
ja mam zaledwie 4 :<

ja mam zaledwie 4 :<
:)
- Xellos
- 200p
A widziałaś kiedyś szerszenia wokół ula ?
Użyłem takiej siatki jaką miałem pod ręką. Ale teraz tak myślę, że gdyby nie ona, to on by tam serio wszedł. Te większe oczka są w końcu na ptaki a nie szerszenie. Moja jest plastikowa więc mogę ją rozcinać do woli bez problemu i zrobić wielkie otwory jakie tylko chce, tylko...no właśnie, a jak szerszeń wróci
Miał ktoś z osób długo już hodujących te pszczoły, w ogóle taką sytuację, że szerszeń skosztował pszczółek ?
Użyłem takiej siatki jaką miałem pod ręką. Ale teraz tak myślę, że gdyby nie ona, to on by tam serio wszedł. Te większe oczka są w końcu na ptaki a nie szerszenie. Moja jest plastikowa więc mogę ją rozcinać do woli bez problemu i zrobić wielkie otwory jakie tylko chce, tylko...no właśnie, a jak szerszeń wróci

Miał ktoś z osób długo już hodujących te pszczoły, w ogóle taką sytuację, że szerszeń skosztował pszczółek ?
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł

- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Szerszenie mogą z powodzeniem wybić pszczoły z całego ula choć są to sytuacje raczej sporadyczne , jednak łatwy łup może spowodować że może on powracać - jako że żywią się przecież innymi owadami 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2012, o 14:31
Co do nie wygryzionych pszczółek ,ostatnio chciałem jeden kokon rozerwać by sprawdzić czy jest sens je trzymać ,to gdy w środku zabrzęczała aż ją wypuściłem jeszcze wczoraj widziałem że niektóre się wygryzają, radziłbym więc poczekać z wyrzuceniem.
- wasmi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 kwie 2012, o 10:47
- Kontakt:
Witam, to są pasożyty coś w rodzaju wszy.
Pozdrawiam Mirek
Pozdrawiam Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.