MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

Moi sąsiedzi działkowi cieszą się z murarek, nauczyli nawet wnuczkę by się ich nie bała bo nie żądlą.
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

kidaa21 pisze:pliszek te pająki poluja na muszki i muchy, pszczoły sa dla nich za duże, prucz tych co snuja pajęczyny, są też skakuny tez bezpieczne dla pszczół

mirek55522
chetnie o ciebie wezme/kupie

pasjonat wystarczy że zarządowi pokazesz informacje na ich emat
We wrześniu jak już będą gotowe kokony proszę o pw. Dziś oglądałem wszystkie miejsca gdzie umieściłem kokony. Sporo tego będzie. Około 40 % rurek zasklepionych. Nie będę więcej dokładać. Niech reszta pofrunie do natury. Ostatecznie to dzika pszczoła. I tak pozostanie kilka tysięcy dla mnie. Za to na All... zarobię na trzcinie i może jakimś domku, HA.
Kokoniki wrzucę w temat na początku września na forum i porozdaję trochę. :wit
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja dziś powiększyłem oczka w swojej plastikowej siatce, bo się męczyły przez nią przelatując :) Kilka zrobiłem większych, o 18 sprawdzałem to już 90% pszczół się nauczyło i wlatywało większym otworem. I akurat jedną przyłapałem na zamykaniu rurki :tan Pracowite są.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

pasjonat pisze:Mam pytanie - Czy w ogrodach działkowych można hodować murarkę ogrodową?
Ponieważ po protestach ludzi zadzwonił do mnie członek zarządu ogrodu i dał mi termin na usunięcie hodowli powołując się na regulamin ogrodów dodał że jeżeli tego nie wykonam to wezwie straż miejską.
Z regulaminu ROD:
§ 100
1. W rodzinnym ogrodzie działkowym, za zgodą walnego zebrania, dopuszcza się hodowlę pszczół.
2. Hodowla pszczół może być prowadzona wyłącznie w zbiorowej pasiece.
3. Pasieka, o której mowa w ust. 2, jest to wydzielona na ten cel część terenu użytku ogólnego ogrodu, odizolowana od pozostałej części ogrodu żywopłotem wysokim lub ekranem, o wysokości nie mniejszej niż 2 metry.
4. Wszelkie prace w pasiece należy prowadzić w sposób zapewniający bezpieczeństwo działkowców.
5. Członkowie PZD, którzy prowadzą hodowlę pszczół w pasiece ogrodowej tworzą koło pszczelarzy.
6. Nadzór nad działalnością koła sprawuje zarząd.
I nic nie zrobisz, bo jest to hodowla pszczół. Inna rzecz że hodujesz pszczołę bez żądła, niegroźną dla przebywających na działkach, tylko ludzie nie mają wiedzy na temat murarki i reagują jak moje dzieci-"to już mama nie chce żebyśmy na ogród przychodzili i pszczoły na nas nasłała?". Trzeba im było wytłumaczyć że ona tj. murarka nie żądli, bo nie ma żądła. Odpowiedź była-"ale pszczoła to pszczoła". Widocznie Twoi sąsiedzi też tak mają.
ania1590
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Witam :wit wpisuję się, ponieważ też jestem szczęśliwym hodowcą pszczół murarek ;:108
Liczę na miłe przyjęcie mnie do grona pszczelarzy (o ile można tak nazwać osobę, która hoduje murarki) ;:173
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Post »

ja mam jeszcze takie pytania odnośnie tych pasożytniczych muszek jak to jest taka muszka za jednym zamachem tzn gdy murarka odleci z rurki to te muszki wchodzą to czy one na raz składają kilkanaście jaj czy tylko jedno bo jak w lutym otwierałem rurki to tych larw tych muszek było bardzo dużo z12 chyba dzis znowy z 4 muszki zabiłem.

to jeśli taka muszka w danej komorze zniesie jajo ty owa murarka jest już do wyciepnięcia? czy jeśli wyłuskam je w wrześniu to mam ja uratowana?
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

pliszek, możesz to wyłuskać po naszemu?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

Xellos nie możesz po prostu kupić siatki z wiekszymi dziurkami?? bedzie wygodniej dla pszczół bo nie bedą sie o sobie obijac przy wlotach i wylotach
pliszek te małe czarne muszki jak sam zauważyłes to tez pasożyty i składają po kilka jajeczek w komorze....teraz nic prucz zabiania much nie zrobisz, na jesien jedynym wyjsciem bedzie po prostu usunięcie i spalenie zaatakowanch kokonów....
ja znalazłam jedną co sie zdziwiłam kokon był zdrowy a w środku jak wyłuskiwałam zamiast pszczoły były białe pędraki
po za tym jak we wrzesniu zaczniesz grzebać stracisz wiecej kokonów
przemo1669 witamy nową osóbkę :D

propozycja dla osób mających jeszcze niewygryzione kokony, otwórzcie je i sprawdzie bo na 99% nic z nich nie wyjdzie....moze w co niektórych bedą żywe
:)
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p

Post »

Powiem Ci, że widziałem już wielgachnego szerszenia na tej siatce ;:oj Jak na realia polskie był naprawdę spory...Coś tam kombinował przy tej siatce po czym odleciał, więc chyba lepiej jak jest taka jaka jest, przynajmniej on nie wszedł :)

Pszczoły teraz wlatują przez kilka większych otworów, które zrobiłem. A wylatują i tak przez te małe, może z nawyku już ;) Mam już dużo rurek zalepionych ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

nio to duży plus :D dobry pomysł ....tu wiekszosc osób jest <może była> nastawiona tylko na ptaki......może i sama skorzystam z tego pomysłu??
ja mam zaledwie 4 :<
:)
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p

Post »

A widziałaś kiedyś szerszenia wokół ula ?

Użyłem takiej siatki jaką miałem pod ręką. Ale teraz tak myślę, że gdyby nie ona, to on by tam serio wszedł. Te większe oczka są w końcu na ptaki a nie szerszenie. Moja jest plastikowa więc mogę ją rozcinać do woli bez problemu i zrobić wielkie otwory jakie tylko chce, tylko...no właśnie, a jak szerszeń wróci ;:oj

Miał ktoś z osób długo już hodujących te pszczoły, w ogóle taką sytuację, że szerszeń skosztował pszczółek ?
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Szerszenie mogą z powodzeniem wybić pszczoły z całego ula choć są to sytuacje raczej sporadyczne , jednak łatwy łup może spowodować że może on powracać - jako że żywią się przecież innymi owadami ;:134
tomato
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 kwie 2012, o 14:31

Post »

Co do nie wygryzionych pszczółek ,ostatnio chciałem jeden kokon rozerwać by sprawdzić czy jest sens je trzymać ,to gdy w środku zabrzęczała aż ją wypuściłem jeszcze wczoraj widziałem że niektóre się wygryzają, radziłbym więc poczekać z wyrzuceniem.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

Kilka naszych maleństw
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
A co jedna z murarek ma na grzbiecie?
Obrazek
Awatar użytkownika
wasmi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2012, o 10:47
Kontakt:

Post »

Witam, to są pasożyty coś w rodzaju wszy.

Pozdrawiam Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”