molus - jestem w podobnej sytuacji, chociaż nie widziałam twojego domku;
co do desek - poszukaj w pobliżu tartaku;
ja muszę wymienić przede wszystkim kawałek 2x2m podłogi nad niby piwniczką, która de facto z powodu wysokich wód gruntowych jest niejako studnią - 20kilkuletnie legary i deski podłogowe nad nią przegniły na wylot; obecnie mam w wejściu do "domku" basenik z wodą na jakiś mer głęboką:)
w castoramie 4 legary po 2 metry o przekroju 10x10cm plus deski na to o grubości 2,5 cm wyniosłyby mnie jakieś 300-350 zł minimum;
w tartaku dogadałam się na 200 zł; oczywiście i legary i deski nieheblowane;
szykuję już sobie wymiary desek ale grubość max.1,5 cm na tylną scianę altanki, gdzie od rozwalonej rynny trzeba wymienić całą tylną scianę altanki (niecałe 4m x2m) i myslę że wiecej niż 100zł za to nie zapłacę;
jeśli macie dostęp do prądu, albo miejsce inne "z prądem" i znajomych ze szlifierką, to możecie sobie nawet ładnie je doszlifować
zacznijcie od dachu; płyta osb i na to papa;
to najwazniejsze, żeby nie niszczała podłoga i sciany;
potem zabezpieczyć okna i na końcu sciany
w miarę posiadanych funduszy:)
i tak kawałek po kawałku możecie remontować;
co do okien - musicie mieć otwierane?
przepis na najprostsze okienko stałe, bez otwierania:
- rama z desek w otworze okiennym na grubośc sciany,
- od strony wewnętrznej domku dobijacie drugie cieńsze listewki (1-1,5 cm grubości) tak na połowę grubości niby ramy okiennej, z drugiej strony przykładacie dociętą u szklarza na wymiar zwykłą szybę (ja za szybkę 87x25 cm zapłacilam 15 zł; możecie sobie jakoś to skalkulowac ile u was),
- aby szyba nie poleciała, przytrzymujecie ją wbijając dosłownie kilka gwoździków cieniutkich i malutkich;
- tak umocowaną szybę możecie umocować już na stałe kitem;
dostaniecie go w kazdym markecie, a jak sie dogadacie ze szklarzem to moze odsprzeda wam u siebie;
ale puszka kitu kosztuje w markecie budowlanym 12-14 zł;
co do dachu - papa nie jest droga; każdy mężczyzna przy odrobinie chęci połozy ją samodzielnie;
papa i lepik na zimno to chyba nie są wielkie koszty;
ja jak sobie kalkulowałam jesienią, to papa plus lepik wlasnie na dach ok. 4x4m wyniosłaby mnie jakieś 150 zł;
u was dojdzie koszt albo płyty osb z marketu albo desek najtańszych z tartaku;
coś m isię wydaje, że deski wyszłyby taniej;
ale wstaw zdjęcia;
wtedy można wpaśc na jakieś inne pomysły