Ogródek Robaczka cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 8

Post »

Witajcie!
Wróciliśmy wczoraj w nocy, dzisiaj pospałam do 9, a potem ruszyłam na obchód ogrodu :D
Roslinki trochę podrosły, choc chwasty chyba najbardziej ;:306 Ale rośnie wszystko, powojniki.. już niemal wszystkie róże mają listki! Wciąż nie wystartowały tegoroczne, niemieckie Charming Piano i jesienna Golden Celebration , ale przytnę je niżej i zobaczymy.
Cudownie zakwitl migdałek i tawuły Grefsheima oraz kolejne tulipany! Glicynia jeszcze w pączkach, więc nasze wisteria party musimy przenieść na drugą połowę maja ;:131
Po południu zrobię zdjęcia, a teraz muszę skoczyć po zakupy, zmontować obiadek, a potem połazić po ogrodzie i porozmawiać z każdą roslinką! Stęskniłam się ;:131

Bardzo dziękuję Wam za odwiedziny i serdeczne pozdrowienia, odpowiem wieczorem!

Relacja z Portugalii będzie skromna, bo zdjęć nie zrobiłam zbyt wiele...regularnie jeździmy w to samo miejsce, do małej wioski w Algarve, gdzie mamy swoje ulubione restauracje, kawiarenki, plaże i ..przyjaciół ;:4
Wracamy tam trochę jak do siebie, znamy niektórych mieszkańców, kojarzą nas kelnerzy i właściciele knajp. Uprzejmie podpowiadają co świeżo złowione i najsmaczniejsze, a do rachunku regularnie przynoszą Porto. Choć język jest nie podobny do niczego - mieszanka hiszpańskiego i węgierskiego ;-)) - a podróż dosyć daleka jak na europejskie, weekendowe wakacje.. to darzymy to miejsce szczególną sympatią i wracamy tam z największą przyjemnością :uszy

Pozdrawiam i do napisania :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu jak to romantycznie zabrzmiało... ;:167 Ciesze się, że wróciliście i czekam na relacje z wycieczki oraz zdjęcia ogrodu. I bardzo proszę o pokazanie chwastów, bo nie wierzę, ze jakiś śmiał u ciebie wyrosnąć :lol:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasia skoro macie tam taka atmosferkę...nie dziwie się,ze ciagnie was tam chocby na pare dni....takie miejsca i przyjaciół trzeba cenic jak prawdziwy skarb ;:303 ciesze sie,ze macie taka przystań...pewnie nie jedną ;:196
Charming u mnie sie ociagała i Pink Piano tez...teraz dziarsko daja rade....Golden Celebration prawie opłakałam bo popękała strasznie...i ciełam bardzo nisko ,tak cudnie odbiła ze az sama nie moge uwierzyc,nie chciałabym jej stracić :wink: Będzie okejos z rózyczkami...zobaczysz ;:196
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Cieszę się że już jesteście ;:196 a opis Portugalii widzianej waszymy oczyma...chwyciła mnie za ;:167
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Dobrze, że wróciłaś Katarzyno :wit, brakuje twoich zdjęć na FO. Algavre piękne miejsce, co prawda byłam tam raz jakieś 11 lat temu, ale bardzo miło wspominam tamten wyjazd. Muszelki do dnia dzisiejszego mam na pamiątkę, odnalezione po przeprowadzce :D
Ciekawa jestem twojego migdałka, mój w tym roku daje niezły popis ;:333
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, mój migdalek rośnie w ciężkiej glinie, więc nie ma luksusów, ale jakim kwiecień mnie powitał! Zaraz zładuję fotki :tan
Pat, nie wiem czy u nas tez tyle padało, ale dosyć sucho jest w ogrodzie...lobelie dają radę, nie są jednak tak imponujące jak zeszłoroczne... gorzej mają się heliotropy ;-)) Przypaliły się nieco, bo zbyt krótko były hartowane :roll:
Pacynko, tą szachownicę znałam po inną nazwą, ale lisie grono tez ładnie ;-))
Beatko, mam nadzieję, ze porcja słonka dotarła!
Magorzatko, bardzo dziękuję! Na żywo to do bajki daleko, ale co tam ;-)) ;:196
Gosiu, Bozuniu - tych rabatek nie będę poszerzaćbo proporcje wynikają z biegu i długości ścieżki i raczej tak zostanie. Róż jest tam sporo, a to dopiero ich drugi sezon!
Sabciu, witam i zapraszam!
Martuś, wróciłam i nadrabiam zaległości! Ogrod kwitnący i bujny, w chwasty też ;-)) Czeka mnie pracowite popołudnie!
Marysiu, dzięki za opiekę nad ogrodem, dobry duszku! ;:170
Mugatko, dziękuję za odwiedziny! Miło mi, ze kute elementy w moim ogrodzie Ci się podobają. Większość została wykonana przez okolicznych kowali według moich projektów. Altana jest gotowym, kupnym produktem, ale wszystkie pergolę, parawan i drobne detale są mojego pomysłu.
Ewa, u mnie w większości lawenda dobrze przezimowała, kilka krzaczków gorzej, ale przytnę przy ziemii i zobaczymy. Czy robisz sama sadzonki? Z moich marcowych chyba nic nie wyszło...
Monia, praca w ogrodzie po powrocie to akurat bardzo przyjemna perspektywa!
Marzenko, bateryjki naładowane! Czytałam u Ciebie, ze krzaczki wszystkie startują, poza nieszczesną Budleją...u mnie tez 3 krzaczki chyba spisane na straty :-(
April, witaj kochana! Miałam nadzieję, ze przez te kilka dni roslinki od M. Podstolca ruszą, ale nie ma szału. Liatry lekko wykielkowały, ale te byliny które nie miały niczego zielonego, wciąż zalegają pod ziemią. Mam nadzieję, ze Twoje są w lepszej kondycji! A jak zamówienie ze Szczytnicy? Moje było bardzo udane!
Ilonko, zastosowałam hydrozel w kilku donicach i chyba się sprawdził, nic nie uschło, mimo ze nie padało zbyt obficie, a na rabatach bardzo sucho. Kilka roślin w mniejszych donicach podeschło, a bugenwilla trochę przypalona, ale ogólnie jest ok. A jak Twoje zamówienie od Mariusza? Wszystko ok?
Oluniu, bardzo mi miło, ze mnie odwiedzacie nawet pod moją nieobecność :-)) Tobie rownież życzę udanego urlopu :wit
Beatko, jeśli myślisz, ze dobra pogoda to moja zasługa to bardzo się cieszę ;-)) Uściski! ;:196
Aguś, Martuś, Iwonko, Reniu ;:4 - jestem, jestem! Dziękuję za odwiedziny!
Agnieszko, Marzenko - fotki będą jakies wieczorem! Roslinki wytrzymały, choć stęsknione..nie mniej niż ja :-))
Madziu, specjalnie dla Ciebie - obfociłam moje poletko mleczy :-D
Dorotko, Agnieszko, Lulka ;:196 , miasteczko jest naprawdę urocze, ma unikalny klimat i co ważne dla nas, nie jest zbyt tłoczno poza sezonem, dlatego też jeździmy tam zwykle wiosną lub późną jesienią. Bardzo lubimy spędzać tam czas, w sumie to był nasz szósty raz w tym samym miejscu ;-)) Wieczorami chodzimy na koncerty rockowe i akustyczne, znamy członków zespołów, ich rodziny. Po koncertach wychodzimy razem na drinka, a w ciągu dnia spotykamy się na kawę lub domowe obiadki ;-))
Ps. Migdalek zaraz będzie Lula ;:196
*moje wątki*
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Kasiu za kieliszek porto popilnuję jeszcze :lol:
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

A ja tu czekam od rana na tarasie w nadziei na zdjęcia z Portugalii i już nawet swoje winko otwarłam ;:173
;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja włąsnie ze względu na proporcje zaproponoewałam poszerzenie rabatek. A raczej nie poszerzenie, a zlikwidowanie trawnika w mendrach. Ja wiem, ze na 100% bym poszerzyła ;:306
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Z kieliszkiem Porto a raczej butelka, tez bym chetnie na foty z Portugali poczekala ;:108 :heja
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wrzuć kilka fotek, a kieliszek Porto się znajdzie ;:136 Zniosę nawet ból głowy po tym trunku.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Z tegorocznego cięcia lawendy sadzonek nie było jak zrobić :? Może po kwitnieniu spróbuję. Raz tak zrobiłam i zakończyło się to częściowym sukcesem-sadzonki się ukorzeniły, ale zdeptały je moje osobiste koty. Teraz nie zostawiam niczego na znanych trasach przebiegu kotów :roll:
Sadzonki od M. Podstolca wyłażą niemrawo, bo mam suszę. Pokazały się, ale nie tak wysoko, jak bym sobie życzyła :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, Jule, Nena zapraszam! przywiozłam butelkę ;:136
Danusiu, zdjęcia już ładuję, zaraz będą :D
Małgosiu, jak do mnie przyjedziesz i zobaczysz na żywo, to sama stwierdzisz, że ta "ósemka" jest ok ;-))
Ewa, ja też będę próbować po kwitnieniu, przyjdę po instrukcje ;:131

Dla zainteresowanych, porcja Portugalii :D

Obrazek

Tak jak pisałam, jeździmy już tradycyjnie do małej miejscowości w Algarve. Albufeira to niegdyś rybacka wioska, a teraz nadmorski kurort okupowany w sezonie przez turystów z całej Europy, głównie z Wysp.
Zwykle jeździmy tam w maju lub późną jesienią, gdy wioska jeszcze świeci pustkami, a tubylcy w liczbie 2 tys. mieszkańców nie muszą chodzić kanałami, żeby nie wpaść na rozjuszonych Anglików, poprzebieranych za M. Monroe ;-))
Przyjeżdżają tutaj zwykle na tzw. stag party czyli wieczorki kawalerskie. Dzięki tanim lotom z całej Anglii do Faro mają podróż za grosze, a piwo w euro zawsze wychodzi taniej, pogoda lepsza, można palić wszędzie i nikt nie wygania ich o 11, zatem sami rozumiecie ;-))

Obrazek

Obrazek

W miasteczku dominuje klasyczna zabudowa białych, niskich domków z błękitnym motywem i obowiązkowym ornamentem z ceramiki tzw. azulejos.

Obrazek

Obrazek

Czasami jest to tylko pojedyncza ozdoba przy numerze bądź nazwie rezydencji, a czasem ozdobiony cały portal głównego wejścia. Te ceramiczne płyteczki (główny towar eksportowy rejonu, poza rybołówstwem) przedstawiają najczęściej motyw kwiatowy, rybacki bądź jakiś tradycyjny wzorek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Roślinność śródziemnomorska - cały rok kwitną bugenwille, oleandry i takie cudeńka

Obrazek

Obrazek

Lawenda francuska rośnie dziko ;:oj
Obrazek

Obrazek

..i ogromny rozmaryn!

Obrazek

Obrazek

W Albufeira jest kilka plaż - wszystkie urokliwe, położone nad otwartym oceanem, który nawet w maju ma 18 stopni ;-))

Obrazek

Plaże są corocznie usypywane bo morze zabiera dużą ich część - stąd mnóstwo muszelek :D

Obrazek

Obrazek

W tym roku zamieszkaliśmy dalej od centrum, plaża była malutka, ale urokliwa....a prowadził do niej gaj oliwny
Obrazek

Obrazek

...i po drewnianych tarasach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

...schodziliśmy na plażę
Obrazek

Obrazek

Wschód słońca z balkonu..
Obrazek

...i na koniec obowiązkowa sangria ;:136
Obrazek
*moje wątki*
fiwonka

Post »

Wow, pozazdrościć można.... ;:oj
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

jej coś cudownego.....plaża i to morze ;:167
wielkie dzięki za zdjęcia....od razu się lepiej robi i jak się można rozmarzyć.... ;:170
hehe tą lawendę bym od razu wykopała zaś ten rozmaryn.....no bomba! ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”