biale kamyczki w donicy nie wyplukane !!! co robic ?!

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
iniesta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2013, o 09:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

biale kamyczki w donicy nie wyplukane !!! co robic ?!

Post »

Witam

Wczoraj zasadzilem dwie piekne tuje w donicach na tarasie ( maja po okolo 120cm ).
Niestety wieczorem kupilem biale kamyki w obi, ktorymi oblozylem ziemie w donicach, ale uprzednio Ich nie wyplukalem z takiego jakby gipsu. Czy to bedzie mialo wplyw na drzewka ? Boje sie, ze podlewajac drzewka ten gips bedzie sie dostawal do ziemi. Z drugiej strony sa to kamieni przygotowane do obkladania roslin i w zasadzie, czy je sie w ogole powinno plukac ?! Czy zostawic tak jak jest ?
Niestety nie mam duzego doswiadczenia w tych tematach wiec bardzo prosze o pomoc.

Drugie moje pytanie to jak podlewac tak swiezo zasadzone tuje ? Chodzi mi o ilosc wody i czestotliwosc jej lania...

Z gory bardzo dziekuje za pomoc.
deszczowymaj
200p
200p
Od: 9 sty 2013, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: biale kamyczki w donicy nie wyplukane !!! co robic ?!

Post »

Witam :wit wydaje mi się, że nie ma czym się martwić...też obsypałam jedną donice nie opłukanymi kamieniami i zdecydowanie roślinom to nie zaszkodziło ...wręcz odwrotnie :lol: jakieś bujniejsze się zrobiły ;:108 A co do podlewania,musisz pilnować aby ziemia była stale wilgotna (ale też bez przesady)wiadomo,że ziemia w donicach o wiele szybciej wysycha no i niestety trzeba tego pilnować.Ja tuje w donicy podlewam codziennie z tym,że stoi ona w dużym słońcu i ziemia bardzo szybko przesycha.

Pozdrawiam
Joanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”