Owocowanie czereśni
Owocowanie czereśni
Witam forumowiczów.
Mam problem. Mam kilkuletnia czereśnię i niestety baardzo słąbo owocuje. Kwitnie pięknie lecz owoców jest bardzo mało. Przyczyną jest prawdopodobnie zapylanie. Nie wiem co to za odmiana i tu moje pytanie. Czy gdybym zrobił zdjęcie czerśni, liści w zblizeniu czy ktoś podałby mi co to za odmiana? Nieukrywam że chciałbym dosadzic do niej dobrany zapylacz.
pozdrawiam
wosiu
Mam problem. Mam kilkuletnia czereśnię i niestety baardzo słąbo owocuje. Kwitnie pięknie lecz owoców jest bardzo mało. Przyczyną jest prawdopodobnie zapylanie. Nie wiem co to za odmiana i tu moje pytanie. Czy gdybym zrobił zdjęcie czerśni, liści w zblizeniu czy ktoś podałby mi co to za odmiana? Nieukrywam że chciałbym dosadzic do niej dobrany zapylacz.
pozdrawiam
wosiu
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Owocowanie czereśni
Nie wiem czy znajdzie się ktoś kto po liściach rozpozna Ci gatunek czereśni, ale można w przybliżeniu na podstawie kwitnienia ustalić czy jest wczesna, średniowczesna a może późna. Są dobre zapylacze, dla tych grup. U mnie teraz (G. Śląsk) kwitną czereśnie IV-V tygodnia owocowania czereśni.
Metodą dawnych ogrodników było przynoszenie naręczy kwitnących pędów dzikiej czereśni i ustawianie pod drzewem w wiadrze z wodą.
Poza tym co dla Ciebie znaczy kilkuletnia czereśnia. Ja 3-4 lata kształtuję koronę i pąki kwiatowe obrywam. Drzewka na podkładkach karłowych owocowanie zaczynają wcześniej, na podkładkach silnie rosnących owocują około 5 roku.
Metodą dawnych ogrodników było przynoszenie naręczy kwitnących pędów dzikiej czereśni i ustawianie pod drzewem w wiadrze z wodą.
Poza tym co dla Ciebie znaczy kilkuletnia czereśnia. Ja 3-4 lata kształtuję koronę i pąki kwiatowe obrywam. Drzewka na podkładkach karłowych owocowanie zaczynają wcześniej, na podkładkach silnie rosnących owocują około 5 roku.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dzięki za odzew.
W chwili obecnej moja czereśnia ok. 10 letnia jest w pełni kwitnienia. Może to pozwoli rozszyfrować co to za gatunek. Dodam że jestem z kuj-pom.
pozdrawiam
W chwili obecnej moja czereśnia ok. 10 letnia jest w pełni kwitnienia. Może to pozwoli rozszyfrować co to za gatunek. Dodam że jestem z kuj-pom.
pozdrawiam
- whitedame
Masz trochę chłodniejszy klimat niż ja więc zakładam, że Twoja czereśnia jest wczesna. Jakiego koloru ma owoce, jak duże i jakie (tzn chrząstka. półchrząstka czy sercówka), jaki sok. To wszystko ma znaczenie jeśli mam się bawić w Sherlocka Holmesa.

-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem jak tam wygląda temat w pozostałej części kraju, ale u nas na północy wszelkiego typu czereśnie zakwitły jednocześnie... Aż sam jestem w szoku, że najwcześniejsze i najpóźniejsze kwitną na raz. Więc jak by nie patrzył ciężko będzie zawęzić pole poszukiwań w tym roku...
Hmm...jakie owoce. Koloru czerwonego, nie bordowego, dość duże w kształcie serca, raczej twarde a więc chrząstka o soku nie napiszę nic.
pozdrawiam
wosiu
pozdrawiam
wosiu
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Buttnera Czerwona pasuje do opisu.
- whitedame
Buttnera podobnie jak Vega mimo, że opisywana jest w książkach pomologicznych jako jasnoczerwona tak naprawdę ma czerwone przebarwienia na jasnożółtej skórce, więc to chyba nie to.
Może więc przybliżona waga owocu nam pomoże. Dla ułatwienia Rivan owoce ma najmniejsze ok. 5gr, Kordia i Regina między 8-10 gr.
Jeśli chodzi o sok to chodziło mi o jego kolor jasny czy czerwony, barwiący?
Może więc przybliżona waga owocu nam pomoże. Dla ułatwienia Rivan owoce ma najmniejsze ok. 5gr, Kordia i Regina między 8-10 gr.
Jeśli chodzi o sok to chodziło mi o jego kolor jasny czy czerwony, barwiący?

Jak waga owocu tego nie powiem ale sok raczej chyba jasny.
pozdrawiam
wosiu
pozdrawiam
wosiu
- whitedame
Tak wygląda Buttnera, może faktycznie o nią Ci chodzi

Uploaded with ImageShack.us
(Zdjęcie z internetu)

Uploaded with ImageShack.us
(Zdjęcie z internetu)

Poszperałem troszkę w necie i bardziej mi to pod Vegę podchodzi. I tu jest problem bo Buttnera i Vega mają inne zapylacze.
pozdrawiam
wosiu
pozdrawiam
wosiu
- whitedame
Vega jest wcześniejsza od Buttnery ale lepsza bo na granicy robaczywienia. Dobrym kompanem dla niej jest Karesowa bo zapylają się wzajemnie.

Dzięki za porady. Powrócę kiedy czereśnie dojrzeją i wrzuce wtedy fotkę owoców.
Na razie włożyłem do wider z wodą gałązki z 4 różnych rodzajów czereśni i zawiesiłem na drzewie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
pozdrawiam
wosiu
Na razie włożyłem do wider z wodą gałązki z 4 różnych rodzajów czereśni i zawiesiłem na drzewie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
pozdrawiam
wosiu
- whitedame
Życzę powodzenia