Zachwycające storczyki
Re: Zachwycające storczyki
Od dendrobiow kochana nic nie oddzielamy na razie gdyz maluchy ciagna skladniki odzywcze ze starych psb ,wiec niech sobuie tam z nimi siedza:) a na Cambrii to sie przyroscik ladny szykuje

- wiolamanka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 cze 2012, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasieńko i taka odpowiedz mnie satysfakcjonuje
Dziękuje
Dziękuje
zawsze do uslug 
- wiolamanka

Potem jak te stare uschna calkiem to mozesz oddzielic i wsadzic do nowego podloza 
- wiolamanka

Dobrze mamusiu tak uczynię 
- Dufin

- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Nawet jak stare pseudobulwy uschną to tez nie ma sensu rozdzielać młode, bo wówczas w doniczce nie zostanie nic żywego
jak młode podrosną i będą samodzielne to stare pseudobulwy można obciąć nisko, aby nie szpeciły.. Przesadzić pewnie tez można, ale zawsze roślina musi później się dostosowywać do nowego podłoża, istnieje możliwość uszkodzenia korzonków i tak dalej.. tak mi się wydaje.. więc skoro nie ma żadnych wskazań do tego (np. rozłożone podłoże czy gnijące korzenie) to zostawiłabym wszystko tak jak jest 
- wiolamanka

Aniu Dufin oczywiście zrobię jak radzicie
Dziękuje za pomoc
Dziękuje za pomoc
Wiolu widze, że kolezanki dokładnie Ci wszystko wytłumaczyły, choć z przesadzaniem dendrobiow są rózne szkoły; jedni tłumaczą, że raz na 3-4 lata należy podłoze wymienić. U mnie z dwu pseudobulw rosną trzy pseudobulwy w róznej fazie wzrostu.
Powodzenia.
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
- wiolamanka

Piekny ,nie mam zadnego seledynowego w mojej kolekcji
.Ogrodek ogrodkiem a po storczysie to sie biega 
Ale się "skrzy" na fotkach, przykuwa wzrok
PS. Wam też się fotka wiolaminki trochę rozjeżdża na stronie? Tzn trzeba ją przesuwać, żeby całą zobaczyć? Pytam bo ostatnio coraz więcej widuję takich zdjęć i nie wiem, czy to ustawienie strony u mnie, czy faktycznie duży rozmiar fotki
PS. Wam też się fotka wiolaminki trochę rozjeżdża na stronie? Tzn trzeba ją przesuwać, żeby całą zobaczyć? Pytam bo ostatnio coraz więcej widuję takich zdjęć i nie wiem, czy to ustawienie strony u mnie, czy faktycznie duży rozmiar fotki
U mnie nic sie nie rozjezdza 
Wiolu, kolejny?
Seledynowy - mniam... Jak widzę ma nawet pęd z chorągiewką. Mam nadzieję, że nie wyrasta ze stożka, bo na fotce tak wygląda.
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...