Storczyk obumiera, jest w kiepskim stanie - co robić ?

ODPOWIEDZ
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyk w ceramicznej doniczce, bez osłonki i pomarszczone

Post »

Wrzucam zdjęcia jak wyglądają kwiatki :D Powiem, że jest do dla mnie nie lada zaskoczenie, że jeden jest biało żółty, bo myślałam, że jeden jest biało różowy a drugi różowy w całości :D ponieważ jednego biało żółtego mini już mam :wink:
Dziękuję wszystkim, którzy mi pomogli i odpowiadali cierpliwie na moje niekończące się pytania ;:180

Obrazek

Obrazek

A tak dla porównania wygląda druga miniaturka biało żółta...

Obrazek
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ten biało-różowy mam niemal identyczny ;:138
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mam prawie identyczne te białe (też mini), ale bardziej wyglądające na gwiazdki, bo nie mają tak ślicznie, klasycznie zaokrąglonych płatków.. Nie spotkałam się jeszcze z taką, jak ta pierwsza ;:173
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
wiewi
50p
50p
Od: 21 sie 2012, o 01:05

Pierwsza bida do ratowania. Pomocy.

Post »

Witajcie
Niedawno kupiłam w markecie storczyka. Oczywiście wcześniej poczytałam o tym jak mniej więcej należy o nie dbać. Ale wiadomo jak to początkujący, nie wie na co tak naprawdę zwrócić uwagę. To sami tyczy się kupna, więc kupiłam taki co miał sporo pąków i już, nie patrzyłam na stan liści czy korzeni....
Bida tak jak miała pąki i jeden rozwinięty kwiat ma do tej pory ( ostatnio coś zaczęło pękać).
Wpierw jej nie podlewałam bo miała parę na doniczce od środka, podlałam pierwszy raz po tygodniu (wsadzając na 40 minut do miski z odstaną przegotowaną wodą sięgającą do połowy doniczki), kolejne podlanie po około tygodniu kiedy para zniknęła znów.
Ale bida marniała.... listki zwiędły, choć od początku nie wyglądały oszałamiająco, zaczęłam patrzeć na korzonki przez doniczkę i widziałam niewiele za to wyglądały tragicznie. Od kilku dni szukałam po forach co może być przyczyną i co z tym zrobić. Wyszło mi, że kwiatek jest przelany i najlepiej wyjąć go z doniczki, zrobić porządek z korzeniami i wsadzić w nowe podłoże.
Tak też zrobiłam. Jak wyjęłam go z doniczki to się załamałam, większość korzeni była zgniła, wokół korzenie były poprzyklejane jakieś strzępki gąbki!, większość korzeni była już w podłożu luzem i gniła bo odpadła sama od rośliny. Uratowało się niewiele...
Dopiero wczoraj GODZINĘ po tym jak go przesadziłam trafiłam tu na wątek o reanimacji w kamykach (nie wiem why oh why nie wcześniej?)
No i proszę Was teraz bardzo o radę. Da się bidę uratować? Robić z nim teraz coś jeszcze (władować w kamyki np) czy zostawić już tak jak jest i liczyć, że zawalczy?
to co było:
Obrazek

Obrazek

to zostało po obcięciu
Obrazek

Obrazek

tu już po przesadzeniu

Obrazek
Obrazek
i kwiatki
Obrazek
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Re: Pierwsza bida do ratowania. Pomocy.

Post »

Zrobiłaś wszystko, co mogłaś, żeby go uratować.
Ja (gdyby to był mój storczyk) odcięłabym pęd kwiatowy, żeby roślina skupiła się na regeneracji, a nie na kwitnieniu.
Życzę powodzenia. :D
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
wiewi
50p
50p
Od: 21 sie 2012, o 01:05

Post »

Dziękuję. No mam ogromną nadzieję, że nie zrobiłam żadnych błędów.
Chyba obetnę dziś pęd kwiatowy ( w którym miejscu go ciachnąć? ) chociaż serce się kraje ;)
No i zastanawiam się czy nie przełożyć go jednak w kamienie tak jak radzą w wątku o reanimacji, on się w tym podłożu prawie nie trzyma i jak dziś patrzyłam to nie jestem pewna czy jeden z nich dalej nie gnije :(
Awatar użytkownika
dorela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2007, o 15:26

Post »

Ciachnij jak najniżej,żeby mu czasem nie przyszło do głowy wypuszczać pędu bocznego,co do przekładania w kamyki,to zostawiam tobie decyzję,już i tak zafundowałaś mu stres,może wystarczy jak mu zafundujesz jakąś podporę i zwiększysz wilgotność wokół doniczki,a nie w doniczce :wink:
pozdr :wit
pozdr Dorota
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moim zdaniem postąpiłaś prawidłowo :) Najważniejsze to pozbyć się nadgnitych korzeni pozostawiając tylko te zdrowe. Twój storczyk nie wygląda wcale tak źle i jeśli będziesz stosowała się do podstawowych zasad uprawy, powinno być ok. Ja też bym już nie męczyła go kolejnym przesadzaniem w kamienie. Każde przesadzanie to stres dla rośliny, więc może lepiej daj sobie spokój i poczekaj trochę z tą decyzją. Ważne jest, żeby podłoże przesychało pomiędzy kolejnym namaczaniem kory. Dla zwiększenia wilgotności możesz każdego ranka zraszać delikatnie górną warstwę kory - należy tylko uważać, żeby przypadkiem woda nie dostała się do stożka wzrostu :)
Pozdrawiam,
Marta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Musisz wiedzieć, że jest kilka metod reanimacji, ta w kamieniach to tylko jedna z kilku ;) Reanimuje się także storczyki w podłożu, w sphagnum a także w keramzycie :) Widzę, że masz dużo keramzytu w doniczce więc zostaw tak jak jest i obserwuj, a jeśli nie będzie efektów wówczas pomyślisz nad inna metodą :)

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Ponieważ uważam, że chyba nie ma sensu zakładać nowego wątku dla jednego pytania zapytam tutaj i mam nadzieję, że ktoś tu zajrzy :D
Czy to jest pęd? Początkowo wydawało mi się, że ta kuleczka to korzonek jednak po kilku dniach wybił się z niej taki raczej szpiczasty nosek.
Przedstawiam zdjęcie :)

Obrazek
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

albo pęd albo basal keiki, za wcześnie aby to stwierdzić, ale na pewno nie korzonek ;:138

Pozdrawiam Ania!
mymsza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2013, o 10:45

Czy on umiera ?

Post »

Witam. Od kilkunastu dni próbuję coś zrobić z moim bidulem. Wydaje mi się, ze jest on w totalnie fatalnej kondycji - chyba mi umiera.
Ciężko mi opisać co jest, dlatego załączam fotki i proszę o pomoc - czyli, co mogę zrobić, żeby mógł zacząć kwitnąć i normalnie się rozwijać... Czekam na Waszą pomoc, czy go przesadać itp., jeśli tak - wsiadam zaraz w auto i lecę do ogrodniczego :(

I jeszcze jedno ważne pytanie. Kupiła mu kumpla. Po ok. 2 tyg, zauważyłam, że z korzeniami powietrznymi dzieje się tak samo jak u tego lichego - robią się pomarszczone i matowo zielone. Dlaczego ? Przy zakupie były pięknie zielone... :(((

Błagam o pomoc, bo mi go szkoda :(((

Bidulek :

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nowy: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
anetka12
100p
100p
Od: 4 kwie 2013, o 12:32

Re: Czy on umiera ?

Post »

Ten pierwszy to wygląda na całkiem przelanego. Najlepiej jeśli wyciągniesz go z doniczki i utniesz wszystko to co zgniłe, a rany zasypiesz np. cynamonem. Później nie podlewaj go parę dni, żeby ranki się zagoiły, ale o przesadzaniu to już bardzo dużo na tym forum jest napisane. Widać że wypuszcza dużo nowych korzonków, więc na pewno nic mu nie będzie, jeśli teraz o niego zadbasz:)

A drugi na moje oko jest w świetnym stanie, korzonki zielone, liście ładne. Uważaj żeby jego też nie przelać, a na pewno będzie ci ładnie rósł;)
of course you should be afraid of the dark, you know what's out there...
moje storczyki
pozdrawiam, Aneta
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

co rozumiesz pod pojęciem "szarozielone korzenie" ? Chodzi Ci o to, ze robią się takie srebrne? Tak powinno być! :D Korzenie storczyków nie mogą być wiecznie zielone i wilgotne bo zgniją. Przed kolejnym moczeniem musza całkowicie przeschnąć a wtedy właśnie robią się srebrzyste. Podlewamy storczyki kierując się własnie korzonkami, gdy są zielone to znaczy, ze z moczeniem należy się wstrzymać a gdy wszystkie są szaro-srebrne a doniczka lekka, wówczas moczymy :)

Co do pierwszego storczyka, zgadzam się z Anetą.. Storczyk jest kompletnie zalany a podłoże rozłożone i miałkie. Storczyk ratuje się jedynie korzeniami powietrznymi, bo te w podłożu na 99% są martwe i zgniłe. Przesadziłabym go w odpowiednio gruba korę, w doniczce wytopiła po bokach dziurki i zapoznała się z podstawową wiedzą dotycząca uprawy Phalaenopsis :) aby nie zmarnować drugiego storczyka.

Pozdrawiam Ania!
mymsza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2013, o 10:45

Post »

Dziękuję ;:138 ! Już wiem od czego zacząć - od nowej doniczki i świeżej kory + cynamon ! Nareszcie od kogoś mam jakie konkretne info !

Czy jak wytnę te korzonki i posypię go cynamonem, to mam go przykrywać ? czy odczekać kilka dni z "kikutkami" na wierzchu ? :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”