Moja następna miłość - wędrówki górskie i inne
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja następna miłość - wędrówki górskie i inne
Marysiu pięknie urozmaiciłaś swój wątek przytaczając tą legendę. Z przyjemnością ją przeczytałam.Teraz już wiem skąd wzięła się nazwa Kamieńczyk.
- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Marysiu mój M stwierdził...no popatrz jaka mądra Maryśka
, wiedziała o jakiego mamuta mi chodziło.Marysiu Ty sobie nie wyobrażasz jak ważny jest Twój watek dla mojego Ba... Mówi...- jak tam będziesz miała coś nowego od tej Maryśki to mi pokazuj
Pozdrawiamy serdecznie

Pozdrawiamy serdecznie

Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Lidziu bardzo mi miło, że się podobało.
Baśko pozdrów mojego fana, chociaż jeden chłop mnie docenił.
No o o o,
może oprócz mojego siostrzeńca, któremu fascynacja mną, a raczej moją byłą pracą i położeniem.... znaczy się miejscem zamieszkania
nie przechodzi, bo on miłośnik gór, a przede wszystkim nart .
Czy Twój M. lubi /ł/ zwiedzać inne ciekawe miejsca np. zamki, pałace itp., bo ostatnio bardzo reklamują Naszą Dolinę Pałaców i Ogrodów i trzeba przyznać , że wiele w kierunku przywracania świetności tymże się dzieje.
No to na.ra

Baśko pozdrów mojego fana, chociaż jeden chłop mnie docenił.

Czy Twój M. lubi /ł/ zwiedzać inne ciekawe miejsca np. zamki, pałace itp., bo ostatnio bardzo reklamują Naszą Dolinę Pałaców i Ogrodów i trzeba przyznać , że wiele w kierunku przywracania świetności tymże się dzieje.
No to na.ra

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Marysiu Twojego fana nie pociągają zabytki tak namiętnie jak góry, natomiast nasz syn zjeździł rowerem kawał naszego kraju i nie tylko, w poszukiwaniu zamków, więc jeśli będa u Ciebie takowe podrzuce Ci jeszcze jednego fana
Ładnych kilkanaście lat temu mój M wyruszył samotnie na Rysy, było zbyt późno na powrót i drzemkę sobie urządził na szczycie.Dumny z tego osiągnięcia jest, no ja mniej wtedy byłam, bo juz słabo widział.To było jego pożegnanie z wędrówkami górskimi, ale teraz juz zaczyna kombinować z dziećmi

Ładnych kilkanaście lat temu mój M wyruszył samotnie na Rysy, było zbyt późno na powrót i drzemkę sobie urządził na szczycie.Dumny z tego osiągnięcia jest, no ja mniej wtedy byłam, bo juz słabo widział.To było jego pożegnanie z wędrówkami górskimi, ale teraz juz zaczyna kombinować z dziećmi

Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Brawo Marysiu.
Ta legenda to jest to co lubię najbardziej. Trafiła do Mojego zbioru.

- delosperma
Basiu no to muszę się sprężyć z tymi zamkami , cóż się nie robi dla zdobycia fanów.
A górskie samotne wędrówki są niebezpieczne, ale ja też lubię w pojedynkę, tłumy mnie zniechęcają.
Życzę Twojemu żeby znowu mógł wędrować, może będzie mniej zmierzły.
Jurku wyszperam może jeszcze jakieś opowieści w moich książkowych zbiorach o okolicach i powoli będę dawkować Ci te przyjemności bez kontekstów.
Odwiedzającym życzę Miłych Świąt.
A górskie samotne wędrówki są niebezpieczne, ale ja też lubię w pojedynkę, tłumy mnie zniechęcają.

Jurku wyszperam może jeszcze jakieś opowieści w moich książkowych zbiorach o okolicach i powoli będę dawkować Ci te przyjemności bez kontekstów.

Odwiedzającym życzę Miłych Świąt.
Witaj Marysiu
Piękny wątek, piękne góry i piękna legenda. Teraz już za każdym razem kiedy ędę na Kamieńczyku, będę o niej pamiętać.

Piękny wątek, piękne góry i piękna legenda. Teraz już za każdym razem kiedy ędę na Kamieńczyku, będę o niej pamiętać.
- delosperma
Witaj
Jolu . Zapraszam na następną wycieczkę w okolice Karpacza.
Znacie??? Znamy, znamy.
To poczytajcie i pooglądajcie.
W Karpaczu Górnym / powojenne Bierutowice/ stoi piękna norweska świątynia Wang. Jest to bezcenne dzieło sztuki nordyckiej . Zbudowana jest z sosny norweskiej nasączonej żywicą na wzór łodzi wikingów, bez uzycia gwoździ. Powstała w miejscowości Vang w Norwegii na przełomie XII i XIII w.
W XIXw. została wystawiona na sprzedaż i kupił ją król pruski Fryderyk Wilhelm IV , z zamiarem postawienia jej na Wyspie Pawiej w Berlinie. Jednak król zrezygnował z tego zamiaru , więc dzięki staraniom hrabiny von Reden z Bukowca koło Kowar przywieziono ją do Karpacza/ w częściach/ w 1842r. , gdzie miała służyć okolicznym ewangelikom. Posadowiona została na zboczu Czarnej Góry 885m n.p.m. /najwyżej położona świątynia na Śląsku/.
Obok świątyni stoi 24 m wieża ze śląskiego granitu, chroniąca kościół przed podmuchami wiatru. W otoczeniu fontanna, cmentarz, plebania, na zachodniej skarpie płyta pamiątkowa hrabiny von Reden z 1856r. , a obok rzeźba wskrzeszenia Łazarza wykonana w 1994r.

Fontanna

Cmentarz

Płyta pamiątkowa hrabiny von Reden

Rzeźba Łazarza

Chrzcielnica (barok dolnośląski) wykonana ok. 1740 r. pochodzi z rozebranego kościoła w Dziećmorowicach koło Wałbrzycha. Dziełem Jakuba z Janowic jest krzyż wykonany w 1844 r. z jednego pnia dębowego oraz postać Jezusa.

Ambona została wykonana z drewna przywiezionego z Norwegii. Pochodzące z 1904 roku dwie tablice na numery pieśni śpiewanych podczas nabożeństwa umiejscowione są na ścianach.

Wyrzeźbione w stylu bizantyjskim górne części kolumn z XII wieku, tzw. kapitele, zdobione postaciami zwierząt, roślinami i maszkaronami.

Drzwi w portalu północnym

Świątynia Wang znana jest szeroko, jako kościół szczęśliwych małżeństw.
W Karpaczu można sobie zanocować w takim domku,

Albo kupić sobie ambasadę i zamieszkać na dłużej.

Do zobaczenia

Znacie??? Znamy, znamy.

W Karpaczu Górnym / powojenne Bierutowice/ stoi piękna norweska świątynia Wang. Jest to bezcenne dzieło sztuki nordyckiej . Zbudowana jest z sosny norweskiej nasączonej żywicą na wzór łodzi wikingów, bez uzycia gwoździ. Powstała w miejscowości Vang w Norwegii na przełomie XII i XIII w.
W XIXw. została wystawiona na sprzedaż i kupił ją król pruski Fryderyk Wilhelm IV , z zamiarem postawienia jej na Wyspie Pawiej w Berlinie. Jednak król zrezygnował z tego zamiaru , więc dzięki staraniom hrabiny von Reden z Bukowca koło Kowar przywieziono ją do Karpacza/ w częściach/ w 1842r. , gdzie miała służyć okolicznym ewangelikom. Posadowiona została na zboczu Czarnej Góry 885m n.p.m. /najwyżej położona świątynia na Śląsku/.
Obok świątyni stoi 24 m wieża ze śląskiego granitu, chroniąca kościół przed podmuchami wiatru. W otoczeniu fontanna, cmentarz, plebania, na zachodniej skarpie płyta pamiątkowa hrabiny von Reden z 1856r. , a obok rzeźba wskrzeszenia Łazarza wykonana w 1994r.

Fontanna

Cmentarz

Płyta pamiątkowa hrabiny von Reden

Rzeźba Łazarza

Chrzcielnica (barok dolnośląski) wykonana ok. 1740 r. pochodzi z rozebranego kościoła w Dziećmorowicach koło Wałbrzycha. Dziełem Jakuba z Janowic jest krzyż wykonany w 1844 r. z jednego pnia dębowego oraz postać Jezusa.

Ambona została wykonana z drewna przywiezionego z Norwegii. Pochodzące z 1904 roku dwie tablice na numery pieśni śpiewanych podczas nabożeństwa umiejscowione są na ścianach.

Wyrzeźbione w stylu bizantyjskim górne części kolumn z XII wieku, tzw. kapitele, zdobione postaciami zwierząt, roślinami i maszkaronami.

Drzwi w portalu północnym

Świątynia Wang znana jest szeroko, jako kościół szczęśliwych małżeństw.
W Karpaczu można sobie zanocować w takim domku,

Albo kupić sobie ambasadę i zamieszkać na dłużej.

Do zobaczenia

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Marysiu jak miło jest, dzięki Tobie, przypomnieć sobie miejsca zwiedzane dawno, dawno temu.
Dziękuję bardzo za piękną wycieczkę.
Dziękuję bardzo za piękną wycieczkę.
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Ja ostatnio byłam równo rok temu,ale też z przyjemnością pooglądałam zdjęcia
- delosperma
Lidziu, Dorotko, cieszę się, że przywołałam miłe wspomnienia. 

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
MARYSIU.....mimo pieskiej pogody u mnie trafilam do Ciebie......ja już tu wedrowalam z Tobą tylko Ty chyba większe tempo miewasz i ja zostalam w tyle........wazne że Cię dobieglam...
pozdrawiam
pozdrawiam
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- delosperma
Witaj Krysiu
Nic się nie martw, poczekamy na Ciebie.

- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Uciekł mi górski wątek, ale w końcu odnalazłam i widzę, ze akurat fajny dom na sprzedaż prezentujesz
Zaintrygowało mnie tylko skąd w Karpaczu ambasada Japonii...toż to nigdy metropolia nie była
Kusi mnie wybrać się w Karkonosze sama z dziewczynkami...polecisz jakąś trasę dla pięciolatka i matki z roczniakiem na plecach?
Myślałam o Samotni, ale nie dojdziemy chyba...

- delosperma
Pat droga do Samotni od Wangu nie jest trudna, ale dosyć długa. Z dwojgiem dzieci, w tym jedno na plecach , to w pojedynkę chyba będzie trudno. Na początek proponowałabym trasę krótszą, ale wszystko zależy od kondycji Twojej i starszej latorośli. Może Szklarska Poręba, najpierw Kamieńczyk, a jak starczy sił , to jeszcze Kochanówka i wodospad Szklarka. A może Góry Sokole, trasa - Karpniki, Szwajcarka, Skały Sokoliki / wyjście na Sokolik schodkami i cudny widok na dolinę Bobru, Góry Kaczawskie, Karkonosze/. Lub Zamek Chojnik z najłatwiejszą trasą- szlakiem czerwonym.