Zieloni mieszkańcy u Mirabilis
-
Mirabilis
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 maja 2006, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W doniczkowych zastój (czyli nic nowego), więc postanowiłam pokazać pewną ciekawostkę.
Jakieś 3 lata temu kupiłam sobie laur (wawrzyn). Ponieważ w doniczce były 2 rośliny, jedną dałam mamie, a drugą zostawiłam sobie. Moja jakoś lato przeżyła, ale padła jesienią po wniesieniu z balkonu. Moja mama wsadziła roślinę do ogrodu.

Zdjęcie zrobiłam dwa dni temu. Laur przeżył w gruncie 3 nasze zimy bez okrywania i jakichkolwiek zabiegów (metr dalej rośnie magnolia, która gorzej zniosła zimę). Jedyną osłoną są 3 świerki, ale chronią go od ... południa. Pojawiły się już nawet młode liście.
Jakieś 3 lata temu kupiłam sobie laur (wawrzyn). Ponieważ w doniczce były 2 rośliny, jedną dałam mamie, a drugą zostawiłam sobie. Moja jakoś lato przeżyła, ale padła jesienią po wniesieniu z balkonu. Moja mama wsadziła roślinę do ogrodu.

Zdjęcie zrobiłam dwa dni temu. Laur przeżył w gruncie 3 nasze zimy bez okrywania i jakichkolwiek zabiegów (metr dalej rośnie magnolia, która gorzej zniosła zimę). Jedyną osłoną są 3 świerki, ale chronią go od ... południa. Pojawiły się już nawet młode liście.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
-
Mirabilis

Niestety nie. Dopóki anturium było w wodzie, pięknie puszczało korzonki. Po wsadzeniu do ziemi padła w tydzień. Zamordowałam je z premedytacjąeffa pisze:Piękne roślinkiA jak tam sadzonka anturium od teściowej?
Przyjęła się?
Kilka moich trzykrotek:

Tradescantia blosfeldiana już teraz wielkością liści przerasta "mamusię", a ma dopiero miesiąc. Zebrinka od Kari rośnie jak na drożdżach, a i tradescantia albiflora rozrosła się do dwóch doniczek.
Fiołki z listków weszły w fazę kwitnienia

Malutka begonia od MamyOli już trzeci raz zmienia miejsce, tak szybko rośnie.

No i bluszcz, z braku miejsca stał się rośliną pnącą

-
Mirabilis

A tak przy okazji pytanko:
Kupiłam ostatnio od kobiety roślinkę na straganie. Sprzedawała nadwyżki domowe.
Ja skusiłam się na coś takiego.

Mnie to wygląda na irysa o pasiastych liściach, ale kobieta twierdziła, że to taka "domowa trawka". No i teraz mam dylemat. Spotkał się ktoś z czymś takim?
Kupiłam ostatnio od kobiety roślinkę na straganie. Sprzedawała nadwyżki domowe.
Ja skusiłam się na coś takiego.

Mnie to wygląda na irysa o pasiastych liściach, ale kobieta twierdziła, że to taka "domowa trawka". No i teraz mam dylemat. Spotkał się ktoś z czymś takim?
- anoli

- Od: 3 lis 2007, o 16:26
Wspaniale rosną u Ciebie jak widać wszelkie gatunki. Trzykrotki zachwycają wielkością i ubarwieniem, fiołeczki urocze. Niestety nie jest tak łatwo dogadać się z listkami, jak myślałam
Jednak Ty musisz mieć na to jakieś magiczne sposoby
Pozytywnie zazdroszczę ręki do kwiatów
Bardzo ciekawy ten nowy zakup - nie widziałam jeszcze takiej rośliny - jednak nie przypomina domowych trawek 
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona