Ogród w cieniu dębów
- venezzzia
- 100p

- Od: 8 lis 2012, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w cieniu dębów
Przepiękny Twój działkowy las - cudnie 
- ewa w
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Ja przytachałam rok temu naparstnicę z lasu ale się trafiło
zawilec gajowy jest pod ochroną? 
- anastazja B
- 1000p

- Od: 3 mar 2013, o 09:44
babojola zawilce są taką eksplozją wiosny w szarym po zimie lesie
venezzia dziękuję w imieniu lasu
ewa w u mnie naparstnica sama się rozsiewa , nawet nie pamiętam skąd ją mam.
Zawilce gajowe nie są pod ochroną , są za to trujące
skoro mowa o naparstnicach to jedna z nich

poducha skalnicy

floksy

rabarbar , obok niego wschodząca mięta

agrest , za nim widać poletko malinowe

wschodzące maliny

rabatka różana z Angelą na pierwszym planie

rabatka azaliowo -różana

jedyna pnąca jaką mam Amadeusz , przezimowała bez żadnych uszczerbków co mnie bardzo cieszy

Pogoda do kitu jak przystało na ostatnie majówki ale najważniejsze ,że nie pada. Poza tym jeszcze całe lato przed nami...
Życzę wszystkim dużo słoneczka

venezzia dziękuję w imieniu lasu
ewa w u mnie naparstnica sama się rozsiewa , nawet nie pamiętam skąd ją mam.
Zawilce gajowe nie są pod ochroną , są za to trujące
skoro mowa o naparstnicach to jedna z nich

poducha skalnicy

floksy

rabarbar , obok niego wschodząca mięta

agrest , za nim widać poletko malinowe

wschodzące maliny

rabatka różana z Angelą na pierwszym planie

rabatka azaliowo -różana

jedyna pnąca jaką mam Amadeusz , przezimowała bez żadnych uszczerbków co mnie bardzo cieszy

Pogoda do kitu jak przystało na ostatnie majówki ale najważniejsze ,że nie pada. Poza tym jeszcze całe lato przed nami...
Życzę wszystkim dużo słoneczka
- ewa_rozalka
- 1000p

- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Róże w tym roku pięknie przezimowały ,może wreszcie pnące będą pnącymi ,a nie rabatowymi .Mój ukochany Alchymist jest zieloniutki i chyba wreszcie doczekam się obfitego kwitnienia .U Ciebie Beatko pięknie ,aż czuje się ten wiosenny klimat .
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Beatko jak ja lubię naparstnice, nawet mi nie przeszkadza, że siewki chodzą po całym ogrodzie 
- konwalia12
- 1000p

- Od: 24 lut 2012, o 19:59
W lasku skrywają się prawdziwe skarby
A w ogrodzie mega skarby!

A w ogrodzie mega skarby!
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
- tesia39

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Piękne zdjęcia
zwłaszcza twojego działkowego lasu

- Sylwia85
- 1000p

- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Witaj Beatko
Śliczna skalnica moja co roku mi podsycha w środku ma za sucho czy przemarza? Jak sądzisz?
Śliczna skalnica moja co roku mi podsycha w środku ma za sucho czy przemarza? Jak sądzisz?
Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
- mar33

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Beatko piękne łany zawilca gajowego i zapach lasu na pewno roznosi się wokół, cisza i spokój tylko śpiew ptaków i szum drzew, w takim otoczeniu można przyjemnie wypoczywać

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- asta6265

- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Te zawilce fajnie wyglądają- dzika, świeżość wiosny.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- anastazja B
- 1000p

Ewo jak pnąca wymarznie i musi odbijać od dołu to rzeczywiście nie ciekawie , przy rabatowych nie ma takich tragedii.
Obecnie wiosenny klimat chyba wszędzie czuć , żeby jeszcze trochę słonka chciało wyjść zza chmur...
Dorotko(korzo_m) ja też lubię te przypadkowe miejscówki naparstnicy są letnią ozdobą ogrodu i zawsze fajnie się wkomponują
konwalio12 natura jest tak bogata, że wszędzie rozsypuje swoje skarby
tesia39 lubię las , w nim odpoczywam
Sylwio mam skalnicę w wielu miejscach i na ogół rośnie bez problemów, po zimie czasami ma ubytki ( potrafią się w środku robić brązowe placki) ale szybko się regeneruje. One chyba nie przemarzają, myślę ,że raczej w jakiejś fazie miała za sucho. Radziłabym Ci pousuwać brzydkie części, wtedy łatwiej odrosną nowe.
mar33 las ma swój niezaprzeczalny urok
Dzisiaj popikowałam szałwię, robi się coraz ciaśniej na parapetach , mimo ,że za każda podróżą na działkę wywożę po trochę do działkowego domku. Jeszcze z dwa tygodnie i wszystko pójdzie do ziemi.

dalie, kobea i niecierpek przygotowane do drogi tylko doczekać się nie mogą , pada i pada...

begonie też czeka przejażdżka choć część zostanie na balkonie

Dzisiaj kupiłam czerwono-pomarańczową lewizję całą w pączkach . Dwa lata temu podczas mokrego lata zmarniały mi trzy rozrośnięte okazy. One nie lubią nadmiaru wody, wtedy cały czas padało , woda dosłownie stała na rabatach i zgniły.
W zeszłym roku kupiłam różową i posadziłam prawie na samej górze skalniaka, aby jej to samo nie spotkało.Bałam sie czy w takim miejscu przezimuje ale jest ok.
Będzie mieć taką koleżankę

Obecnie wiosenny klimat chyba wszędzie czuć , żeby jeszcze trochę słonka chciało wyjść zza chmur...
Dorotko(korzo_m) ja też lubię te przypadkowe miejscówki naparstnicy są letnią ozdobą ogrodu i zawsze fajnie się wkomponują
konwalio12 natura jest tak bogata, że wszędzie rozsypuje swoje skarby
tesia39 lubię las , w nim odpoczywam
Sylwio mam skalnicę w wielu miejscach i na ogół rośnie bez problemów, po zimie czasami ma ubytki ( potrafią się w środku robić brązowe placki) ale szybko się regeneruje. One chyba nie przemarzają, myślę ,że raczej w jakiejś fazie miała za sucho. Radziłabym Ci pousuwać brzydkie części, wtedy łatwiej odrosną nowe.
mar33 las ma swój niezaprzeczalny urok
Dzisiaj popikowałam szałwię, robi się coraz ciaśniej na parapetach , mimo ,że za każda podróżą na działkę wywożę po trochę do działkowego domku. Jeszcze z dwa tygodnie i wszystko pójdzie do ziemi.

dalie, kobea i niecierpek przygotowane do drogi tylko doczekać się nie mogą , pada i pada...

begonie też czeka przejażdżka choć część zostanie na balkonie

Dzisiaj kupiłam czerwono-pomarańczową lewizję całą w pączkach . Dwa lata temu podczas mokrego lata zmarniały mi trzy rozrośnięte okazy. One nie lubią nadmiaru wody, wtedy cały czas padało , woda dosłownie stała na rabatach i zgniły.
W zeszłym roku kupiłam różową i posadziłam prawie na samej górze skalniaka, aby jej to samo nie spotkało.Bałam sie czy w takim miejscu przezimuje ale jest ok.
Będzie mieć taką koleżankę

- BOGULENKA
- 500p

- Od: 23 lis 2012, o 13:28
Beatko, pięknie u Ciebie. Zawilce powalają, u siebie nie mam żadnego, czas chyba to naprawić. Naparstnice bardzo lubię, są piękne, chyba je wolę od ostróżek. I ja mam jaśminowca Aureus, ale mi nigdy nie kwitł, też już jest cały seledynowy. W tym roku przeniosłam go na bardzo słoneczną rabatę, bo doszłam do wniosku, że tam gdzie do tej pory mieszkał może mógł mieć za mało słoneczka. Bardzo bym chciała, że by zakwitnął. Uwielbiam jeździć po okolicznych wsiach rowerem i wąchać ten piękny zapach. Może i ja się doczekam tego aromatu w moim ogrodzie?
- anastazja B
- 1000p

Bogulenko mój Aureus kupiony zeszłej wiosny , też jeszcze nie kwitł. On ma teraz ok. 80 cm ; widziałam kwitnący krzew o wysokości 1,50m ,czyli dorosły, ale kwiatów miał umiarkowanie. Z tego co czytałam one rzeczywiście tak mają. Pożyjemy ,zobaczymy....i tak jego bezsprzeczną urodą są liście , które zachowują ten kolorek prawie do jesieni.
Mam jeszcze zwykły jaśminowiec , zdobycz z rowerowej wycieczki hahaha. Przejeżdżałam kiedyś koło tak cudnie pachnącego krzewu ,że nie mogłam się oprzeć i ukorzeniłam jego gałązkę.
Na razie ma około metra ale myślę ,że jeszcze 2-3 lata i będę miała ten piękny zapach w ogrodzie
Mam jeszcze zwykły jaśminowiec , zdobycz z rowerowej wycieczki hahaha. Przejeżdżałam kiedyś koło tak cudnie pachnącego krzewu ,że nie mogłam się oprzeć i ukorzeniłam jego gałązkę.
Na razie ma około metra ale myślę ,że jeszcze 2-3 lata i będę miała ten piękny zapach w ogrodzie
- Sylwia85
- 1000p

- Od: 24 lut 2013, o 16:57
Miłego dnia życzę
Ogród początki - zapraszam serdecznie
-
heliofitka

- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Dwa razy podchodziłam do lewizji, ale nic z tego nie wyszło
Co prawda czytałam w necie na temat zabezpieczenia jej na zimę, ale te wszystkie szkiełka i butelki przeraziły mnie, więc dałam sobie spokój.
Ja miałam odmiany różowe i muszę przyznać, że czerwonej jeszcze nie widziałam
Co prawda czytałam w necie na temat zabezpieczenia jej na zimę, ale te wszystkie szkiełka i butelki przeraziły mnie, więc dałam sobie spokój.
Ja miałam odmiany różowe i muszę przyznać, że czerwonej jeszcze nie widziałam