goni@k napisał
W moim ogródku też pojawiły się na wiosnę podobne grzyby .
Jak się upewnic, że są one jadalne ????
Te ze zdjęcia,to na bank są smardze.Jeśli będziesz mieć jakieś wątpliwości w tym roku,wstawiaj zdjęcie do oznaczenia.
Gwoli wyjaśnienia,to smardze nie śmierdzą ,wręcz przeciwnie mają przyjemny,choć lekko wyczuwalny zapach.
ariel napisał
Ja mam co roku jednego, ale ten chyba jest małoszlachetny, bo ma czerowną głowkę i strasznie śmierdzi.
Opierając się na Twoim opisie powiedzieć można,że jest to mądziak psi,rzadki grzyb chroniony o wyraźnym i nieprzyjemnym zapachu.Podobnie "śmierdzącym" grzybem jest sromotnik bezwstydny i to na nim gromadzą się te wielkie czarne muchy.Oba te grzybki wyrastają z takiego śluzowatego jaja i ciężko jest je pomylić ze smardzem,choćby właśnie z uwagi na odrzucający zapach.
Witam, wiem, że to nie jest roślina ogrodowa ale na skalniaku w kilku miejscach wyrosły dziwne grzyby. Wiem, że u sąsiada na trawniku też się pojawiły. Moje pytanie: czy ktoś wie co to jest?
No proszę, nie spodziewałabym się Musiały się jakoś sprowadzić z korą bo wcześniej nigdy ich u nas nie było
Ale nie wyglądają zbyt zachęcająco do konsumowania
Jestem starą grzybiarą, ale przyznam się, że nie spodziewałam się, że urosną one w moim ogrodzie
U mnie rośnie sobie przy pniu wyciętej jabłonki, w miejscu po starym ognisku
Nie jadłam jeszcze, bo nigdy dotąd nie znalazłam, ale ponoć to są bardzo smaczne grzyby.
judyta pisze:Nie jadłam jeszcze, bo nigdy dotąd nie znalazłam, ale ponoć to są bardzo smaczne grzyby.
Ja jadłem, kiedyś w parku miejskim wyrosły wczesną wiosną jak sypnęli korę sosnową pod jakieś iglaki
W smaku OK, ale robaczywe były w większości masakrycznie
Nasypię u siebie kory pod borówki, może mi też wyrosną? O ile jeszcze nie jest za późno...
Ciekawe, czy w lesie już są skoro w ogródkach pod nosem rosną
Trzeba się wybrać do lasu na zwiady
Ja nawet w lesie go jak dotąd nie spotkałam, ale fakt, że o tej porze roku raczej nie bywam w lesie