MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

Może ktoś wie, jakie owady zapylą kwiaty malin jesiennych. Chodzi o aktywność od lipca do końca września. W namiocie foliowym przy wysokiej średniej temperaturze.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Chyba najlepszy opis na yuotube ;:7

http://www.youtube.com/user/polskitrzmielcompl
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Gamon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 mar 2012, o 21:44

Post »

darnok pisze:Ostatnio wyczytałem że murarki nie mają wierności kwiatowej,nie wylatują przy niskich temperaturach,deszczu,silnym wietrze,a trzmiele w przeciwieństwie do nich tak,budujecie jakieś domki dla trzmieli?
ps.wątek strasznie długi a jak wpisałem w wyszukiwarce słowo trzmieli to mi wyskoczyło 151 stron.więc jak już o tym było to przepraszam i prosiłbym o informacje lub link na której stronie konkretnie.
Domki drewniane dla trzmieli.
Poczytaj tu http://www.zapylanieroslin.pl/sez_chw_trz.pdf

Dodatkowo możesz zrobić im gniazda z doniczek.
Bierzesz doniczkę robisz otwór wlotowy dla trzmieli w dnie, wypełniasz sianem lub mchem na kształt gniazdka i wkopujesz w ziemię do góry dnem, tak by mogły przez zrobiony otwór wchodzić do środka.
W dziesięć minut zrobiłem trzy takie gniazda, szybko, łatwo, koszt żaden i najbardziej podobne do ich naturalnych gniazd.
Trzmiele chętnie zamieszkują też sterty mchu ( najchętniej ), liści i siana, leżące na ziemi. Dobrze jest zabezpieczyć je jakimś daszkiem przed opadami.
Teraz właśnie wyszukują miejsca na gniazda, więc jest odpowiedni czas.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

A doniczka może być plastikowa i jaki powinien być otwór?
U mnie lata teraz dużo takich wyjątkowo grubych trzmieli i latają bardzo nisko po trawniku,to królowe?
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

przykra sprawa
sprawdziłam dzisiaj pozostałe kokony....ehh szkoda gadać, pootwierałam wszystkie kokony 185 sztuk martwe pszczółki, sporo samic, kilka samców,w tym kilka larw i jedno zatakowane, + 2 ledwo żywe, i 5 samic które dotrwały w tym 2 mające problemy z wyprostowaniem odnóży przez tak długie siedzenie w kokonach.....płakać sie chce
przecież miały pod dostatkiem kwiatów, wody, na zimie wstawiłam do lodówki wiec nie wymarzły... ;:174
a liczyłam na duże powiekszenie chodwli ;:145
miałam 542 przeżyło tylko 357 z czego wiekszość samce :(
:)
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie samce zaczynaja pomału odlatywać od ula za to samice juz noszą pyłek kilkanascie rurek juz jest zaklejonych :)
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Post »

u mnie tez juz kilka rurek zalepionych ;) szkoda tylko ze gdy jest zimno murarki nie lataja
Gamon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ogrodnik88 pisze:A doniczka może być plastikowa i jaki powinien być otwór?
Może być plastikowa, u znajomego zagnieździły się w styropianie. Otwór 16-20mm.
Ogrodnik88 pisze:U mnie lata teraz dużo takich wyjątkowo grubych trzmieli i latają bardzo nisko po trawniku,to królowe?
Tak to królowe wyszukują miejsce na gniazdo, często są to opuszczone norki gryzoni.
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p

Post »

ja sie dołączę co do trzmieli w jednej z moich budek lęgowych w którym gniazdo Ma lub miała sikora widziałem jak trzmiel taki rudy tam latał budka wisi na wysokości ok 2m czy to przypadek czy szuka tam swego lokum?
Gamon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To jest trzmiel drzewny, gnieździ się w dziuplach, więc nie jest to przypadek. Jeśli nie usunąłeś gniazda po sikorach to jest szansa, że teraz on tam zamieszka.
Reszta gatunków trzmieli wybiera na gniazdo miejsca w ziemi lub tuż przy ziemi.
Zawsze jednak musi być tam jakiś materiał na gniazdo, czyli gniazdo po gryzoniach, ptakach lub luźny materiał typu mech czy siano.
Trzmiele same nie są wstanie zgromadzić takich materiałów na gniazdo, więc muszą korzystać z gotowych.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

A ja zagospodarowałem dla murarek ulik transportowy , drewnianą skrzynkę którą sam zrobiłem i gałąź na drzewie. Na gałęzi rurki umieściłem w butelkach plastikowych 1,5 i 5 litrów , obcinając je wcześniej z obu stron.
A to filmiki zaraz po wygryzieniu.

https://www.youtube.com/watch?v=TZ1G6Vco6AY
https://www.youtube.com/watch?v=ORiyayhgmqI
https://www.youtube.com/watch?v=8KxMbvWqk6Q

Prosto , szybko i wygodnie. ;:333
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p

Post »

Gamon pisze:To jest trzmiel drzewny, gnieździ się w dziuplach, więc nie jest to przypadek. Jeśli nie usunąłeś gniazda po sikorach to jest szansa, że teraz on tam zamieszka.
a rozumiem a co do gniazda to nie usunąłem wgl nie miałm takiego zamiaru bo to tegoroczne gniazdo ale jeszcze jajek sikor w nim nie było czyżby sikory przestraszyły się napastnika?
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

kidaa21 pisze:przykra sprawa
sprawdziłam dzisiaj pozostałe kokony....ehh szkoda gadać, pootwierałam wszystkie kokony 185 sztuk martwe pszczółki, sporo samic, kilka samców,w tym kilka larw i jedno zatakowane, + 2 ledwo żywe, i 5 samic które dotrwały w tym 2 mające problemy z wyprostowaniem odnóży przez tak długie siedzenie w kokonach.....płakać sie chce
przecież miały pod dostatkiem kwiatów, wody, na zimie wstawiłam do lodówki wiec nie wymarzły... ;:174
a liczyłam na duże powiekszenie chodwli ;:145
miałam 542 przeżyło tylko 357 z czego wiekszość samce :(
Witaj, ja dziś otworzyłam kokony pozostałe w pudełku, po wygryzieniu się pszczółek. Na 400 kokonów niewygryzionych było 9 sztuk,z czego w 7 były normalne pszczoły, samice, pełnowymiarowe. Jedna na wpół wygryziona padła, pomogłam jej się wydostać ale już nie żyła. W 2 kokonach były małe białe larwy. Reszta pszczół lata ku mojej uciesze, ale chyba sąsiadom coś zapylają bo na moich brzoskwiniach ich nie widać, inne drzewa jeszcze nie kwitną, lada chwila będą.Największym zainteresowaniem pszczół cieszą się małe otwory po boku cegły ceramicznej, potem odwiedzają nawiercone otwory w pniu drzewa, najmniej są zainteresowane trzcinkami, ale może to się zmieni. To na razie tyle z moich obserwacji. Pozdrawiam Cię-Ania
ania1590
Gamon
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Pliszek sikory trzmiela się nie boją, może coś im się stało, albo dopiero zniosą jajka.
Teraz im nie zaglądaj do budki, bo niepokojone mogą porzucić ją.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie murarki częściowo się wygryzły, większość jeszcze nie. Akurat gdy pora jest odpowiednia to pogoda nie sprzyja..
Ja wyniosłem swoje kokony z garażu dopiero 21 kwietnia, z racji tego, że nic wcześniej nie kwitło. No i murarki już dłużej nie chciały czekać - same zaczęły się wygryzać :)

Mam poważne obawy czy przetrwały tak długą zimę.. :roll:

Trzmiele teraz u mnie latają na potęgę i szukają gniazd. Imponują mi te owady, kilka dni temu latały i dzielnie zapylały moje brzoskwinie przy temperaturze + 9 stopni, kiedy próżno było szukać innych owadów, pszczół, murarek..
Pozdrawiam, Maciek.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”