Można siac do gruntu jak i robić juz teraz rozsadę. Jedyna różnica to wcześniejsze plonowanie z roślin z rozsady.Paulii pisze:Posiałam po raz pierwszy cukinie Odmiana: Astra Polka
Z rozsady najlepiej wysadzać do gruntu po 15 maja. Czy z rozsady cukinia się uda czy najlepiej posiać wprost do gruntu?
Czy do gruntu mogę jeszcze wsiać cukinię?
Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
- 
				johnywawa
- 200p 
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia - uprawa
- Paulii
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
Pauli  "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
  "To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"Re: Cukinia - uprawa
Co to za podłoże bo wydaje mi się, że pojawią się chloroza na lisciu właściwym ?

- Paulii
Podłoże to torf a jakie ma być podłoże do cukinii?

"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"Re: Cukinia - uprawa
Pytanie jest z kategorii rozbrajających.

- 
				chudziak
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja posiałam do wielodoniczek  zieloną Astrę Polkę i żółtą Atenę Polkę  - ładnie potem wyglądają w słoiku w płączeniu jeszcze z czerwoną papryką  

- Andzia1967
- 200p 
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
Wysiałam cukinię do doniczki  -oczywiście robiąc podstawowy błąd .Dałam za dużo nasion do doniczki ( na usprawiedliwienie mam tylko to ,że pierwszy raz to robiłam .Nie przypuszczałam , że tak szybko wzejdzie i jest taka ogromna). Wzeszły wszystkie nasionka. Teraz wyglądają tak jak poniżej. Dokupiłam na wszelki wypadek drugą torebkę nasion ,aby móc wysiać tak jak radzicie w drugiej połowie maja-wprost do gruntu. Poczytałam sobie również wasze fachowe porady  ,aby sadzić  rozsadę również po połowie maja. Szkoda mi jednak mojej pięknej cukini , bo pewnie w doniczce nie dotrzyma do 15 maja. Jak myślicie czy spróbować ją wysadzić do gruntu - na działce będę 1 maja -posadzić mogę 4 maja. Sąsiad zadeklarował się , że będzie podlewał rozsadę.  

- 
				tysonka
- 500p 
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Mam nadzieję, że wypowiedzą się fachowcy, ale napiszę, co ja bym zrobiła - poświęciłabym ok. połowy sadzonek i je usunęła, pozostałe wydobyłabym z doniczki z dużą grudką ziemi i przeniosła pojedynczo do pojemniczków. Dodatkowo ewentualnie wysiałabym kilka nasionek już prawidłowo, każde do osobnego pojemniczka - masz jeszcze dużo czasu na rozsadę, a koszt znikomy.

Andzia
Wysiałaś tą cukinię jak jakąś bazylię albo majeranek 

W doniczce ma zostać po 2 rośliny. Wybierz te najlepsze i najmniej wybiegnięte a resztę trzeba uszczknąć bez sentymentów. I przede wszystkim nie trzymać w domu lecz wystawić na zewnątrz do hartowania .

Wysiałaś tą cukinię jak jakąś bazylię albo majeranek

W doniczce ma zostać po 2 rośliny. Wybierz te najlepsze i najmniej wybiegnięte a resztę trzeba uszczknąć bez sentymentów. I przede wszystkim nie trzymać w domu lecz wystawić na zewnątrz do hartowania .
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Popieram przedmówców. Przy takim zagęszczeniu, to nie wiem czy doczekasz się owocków  

- Andzia1967
- 200p 
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
forumowicz 
tysonka
jode22
Bardzo wam dziękuję za fachowe porady. Zaraz idę działać ,a od jutra hartuję.No cóż za głupotę trzeba płacić 

Efekty waszych porad i mojego działania pokażę wkrótce. Pozdrawiam bardzo ciepło i jeszcze raz dziękuje.
 Pozdrawiam bardzo ciepło i jeszcze raz dziękuje.

tysonka
jode22
Bardzo wam dziękuję za fachowe porady. Zaraz idę działać ,a od jutra hartuję.No cóż za głupotę trzeba płacić

Efekty waszych porad i mojego działania pokażę wkrótce.
 Pozdrawiam bardzo ciepło i jeszcze raz dziękuje.
 Pozdrawiam bardzo ciepło i jeszcze raz dziękuje.- Paulii
Paulii pisze: a jakie ma być podłoże do cukinii?
Po raz pierwszy posiałam cukinie więc nie wiem jakiego ona podłoża potrzebuje i jakie ma wymaganiaforumowicz pisze:Pytanie jest z kategorii rozbrajających.

"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"- rekawa
- 50p 
- Od: 13 cze 2012, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zawsze siałam wprost do gruntu. Czytając Wasze wpisy postanowiłam zrobić w tym roku inaczej. Długi majowy weekend zbliża się wielkimi krokami i planuję wykorzystać ten czas na sianie cukinii i kabaczków.

- Marek-BB
- 500p 
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Andzia ja również popieram wypowiedzi przedmówców. Zostaw max dwie najsilniejsze sadzonki a resztę uszczknij. Co do terminu sadzenia to ja wcale nie zamierzam na ten przykład czekać do połowy maja. Lato przychodzi w tym roku szybciej jak i zima ciągnęła się w nieskończoność. Cukinie i dynie z resztą i tak sadzę początkiem maja co roku, to nie pomidory. A owoców mam od liku 
PS Teraz zauważyłem że jesteś z północy kraju, ja z południa. No to może faktycznie nie do końca z tym sadzeniem. Nie raz w kwietniu już sadziłem cukinie z rozsady, ale na północy dużo chłodniej to i poczekać może trochę jednak warto.

PS Teraz zauważyłem że jesteś z północy kraju, ja z południa. No to może faktycznie nie do końca z tym sadzeniem. Nie raz w kwietniu już sadziłem cukinie z rozsady, ale na północy dużo chłodniej to i poczekać może trochę jednak warto.