MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

A oto mój domek, złożony ze starych uli do pszczoły miodnej. Pierwsze skrzynki na podwyższenie. Dziura jest dużo większa niż w tej chwili potrzebuje, ale zrobiłem to od razu przyszłościowo. Daszek wydłużyłem dodatkową płytą by zacinający deszcz nie padał do środka.

Pszczoły już zbierają glinę, a tej mam pod dostatkiem :D

Za chwilę zakwitną czereśnie i jagoda kamczacka, więc do roboty pszczółki :uszy

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i podziękowania dla sparks25 za pszczółki ;:136
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł :)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wpisuję, żeby poczytać.
Bardzo mnie to interesuje i zamierzam zgłębić temat.
Wspaniałe pomysły ;:oj
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dzisiaj już parę murarek nosiły pyłek do rurek.
Mam taki problem otóż mam murarki tzn kokony w puszcze po margarynie i co dzień wyłuskują się po 20-30 pszczół wiem bo co dzień otwieram i wyrzucam łuski. a problem jest taki ze w pobliżu rurek lata tylko ok 10-15 pszczół dodam ze na pewno nie szukają miejsc na gniazdo bo rurek mam mnóstwo nawet 10razy więcej niż potrzeba i rurki mam jakie tylko pszczoły zapragną z trzciny, klocki wiertane, klocki wiertane z papierowa wkładka, i patyki z czarnego bzu (pianka wywiertana) a po pokarm tez nie maja daleko bo to zaledwie 2m pięknie kwitnie brzoskwinia a murarek nie widać jeszcze zostało mi 90 kokonów do (wylegnięcia)
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

pliszek najlepszym patentem na policzenie ile masz samic pszczół to porpostu zaznaczaj flamastrem rurki do któryh samice wchodzą z pyłkiem...i tak do czasu zalepienia pierwszych rurek.jeśli np jedna zostanie zalepiona to nastepnej pustej nie wliczaj, bo może to być tak która zalepiła.
Ja +/- pomylilam sie w wyliczeniach o ok. 3 samice,<tylko nie brałam pod uwage te które zostały pożarte zanim zalepiły do konca rurki, a było chyba z 10>.... różowym zaznaczałam osima rufa, czarnym te które znaoszą pająki , a zielonym osy.
Te które tobie latają to samce, co do samic zlatują ,tylko rzadko, bo zierają pyłek, posiedz z godzine z flamastrem na juz teraz mniej wiecej bedziesz wiedziec ile masz...nie licząc tych w kokonach...choc warto polczekac z liczeniem
:)
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Post »

kidaa21 dzięki za przydatne informacje ;) zrobię tak jutro i bd wiedział ile mam mniej więcej murarek ;)
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p

Post »

Może co innego im bardziej pasuje. Ja myślałem, że moja forsycja to będzie stołówka...a samice pracowicie znoszą pyłek ale skąd ? Dobre pytanie bo na forsycji cisza. Pozostają niskie chwasty i wielka stara wierzba nieopodal. Ja stawiam na tą wierzbę, i jednocześnie mam nadzieje, że moimi czereśniami nie pogardzą...bo za chwile zakwitną. Trochę zmartwiło mnie brak zainteresowania brzoskwinią, ale na szczęście moje są jakieś późniejsze i do kwitnięcia daleko, wierzba wtedy pewnie się skończy.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29

Post »

ehh przykra sprawa ...kilka samic które pare dni temu zaczeły sie wygryzać niestety padła jeszcze w kokonach łącznie chyba z 10 sztuk sprawdziłam po 2 dniach one wciąż niewygryzione, wczoraj je wyłuskiwałam z napoczętych kokonów i niestety były martwe ;:145 ,chyba za długo przeciągała sie ta zima, tylko dlaczego w momecie wygzyzania? a do wygryzienia jest jeszcze jakies z 60 kokonów :cry:
:)
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Może ktoś podpowie jaki gatunek pszczoły samotnicy będzie zapylał kwiaty maliny? Maliny powtarzające, kwitnące na pędach rocznych. Uprawa w namiocie foliowym.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
karol780
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 mar 2013, o 19:53

Post »

Witam Serdecznie.

Wystawiłem swoje kokony jakieś dwa tygodnie temu, kupiłem dwa zestawy po 1000 sztuk. Koło moich uli lata troche pszczół ale jeszcze 2/3 jest jeszcze nie wyklute. Czy to normalne? Postanowiłem delikatnie otworzyć kilka kokonów. W dwóch kokonach była pszczoły które się nie ruszały(możliwe że zabiłem je przy otwieraniu) dwie po lekkim otwarciu same wyszły:) oraz jedna z taką białą kulką na kokonie eksplodowała mi to znaczy w środku kokonu była taka mazia...

Czy mam się czym martwić?Czy jeszcze się wyklują?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Moje murarki chyba już wszystkie się wygryzły, zaczynają zalepiać bambusowe rurki.
Ale wystarczy że jest chłodniej a nie oblatują.
Nie robiłam specjalnych domków, mam ten luksus że altankę obrasta stary bluszcz na stelażu, więc jest zacisznie i deszcz nie pada. Rurki wiążę w pęczki, część jest w butelkach plastikowych, reszta powiązana i położona na desce.
W ten weekend dołożyłam rurek, ale chyba muszę znów dołożyć...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

No niestety Comcia musisz mieć dużo rurek bo murarki od mnie sa bardzo plenne :)
U mnie juz wszystkie murarki wygryzione kilka kononów sie nie wygryzło.
W zeszłym tygodniu dostarczyłem rurki do Państwowej Akademii Nauk Instytut Środowiska Rolnego i Leśnego w Turwi :)
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

ja mam ten problem że widzę wiele kokonów na których jest jakby wyciekająca ciecz , coś mi się wydaje że z nich już nic się nie wylęgnie ..... ;:223
Awatar użytkownika
Xellos
200p
200p

Post »

karol780 pisze:
Czy mam się czym martwić?Czy jeszcze się wyklują?
Nie grzeb w tych kokonach ;:124

Mało lata bo siedzą w rurkach bo zimno. A reszta się nie wykluła bo zimno na dworze. Wyklują się jak się ociepli.

Dzisiaj w najcieplejszym momencie dnia poszedłem sprawdzić...i tylko nieliczne decydowały się na wylot i to nie na długo. Większość siedziała na końcu rurki nie mogąc się zdecydować czy wylecieć.

Trochę mnie to martwi, bo akurat jak zakwitły czereśnie to się ochłodziło i mało co lata :( A prognozy nie pokazują ociepleń. Kicha jakaś, gdyby chociaż słońce wyszło zza chmur na chwilę ;:3

Obrazek
Może ktoś podpowie jaki gatunek pszczoły samotnicy będzie zapylał kwiaty maliny? Maliny powtarzające, kwitnące na pędach rocznych. Uprawa w namiocie foliowym.
U mnie wielbicielami malin są trzmiele :) Pszczoły w tym okresie preferują wielki krzew jeżyny, tyle że to pszczoła miodna.
max333
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 kwie 2010, o 20:17
Kontakt:

Post »

Witam, właśnie przeglądałem wczoraj moje murarki i jeszcze chyba nie wyszły . Muszę im w tym roku zrobić nowy "domek " i przypomniało mi się ,że od dwóch lat mam w ulubionych tą stronkę..... może już coś takiego ktoś tu wkleił ( ale nie mam czasu sprawdzić , więc jeśli już jest to usuńcie, jeśli jest nie w tym dziale to przenieście :wink: )

http://www.tierundnatur.de/wildbienen/wbschutz.htm

poklikajcie te niebieskie linki- fajne fotki i opisy
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

Ostatnio wyczytałem że murarki nie mają wierności kwiatowej,nie wylatują przy niskich temperaturach,deszczu,silnym wietrze,a trzmiele w przeciwieństwie do nich tak,budujecie jakieś domki dla trzmieli?
ps.wątek strasznie długi a jak wpisałem w wyszukiwarce słowo trzmieli to mi wyskoczyło 151 stron.więc jak już o tym było to przepraszam i prosiłbym o informacje lub link na której stronie konkretnie.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”