Truskawkki cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Truskawki - cz.2

Post »

Witam,
dzisiaj dostałem paczkę z sadzonkami frigo. Jak szybko muszę je posadzić do ziemi? Myślałem że paczka przyjdzie w przyszłym tygodniu i na spokojnie w weekend majówkowy sobie posadzę a tu przysłali z samego rana, następnego dnia po zamówieniu.

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Frigo nie powinno czekać, jeżeli chcesz je przetrzymać do przyszłego tygodnia to owiń korzenie zwykła gazetą namocz ją,wszystko w jakiś woreczek i do lodówki. W ciemnościach i niskiej temperaturze spokojnie doczekają do majówki, no chyba, że ich kondycja jest kiepska to powinny powędrować jak najszybciej do ziemi. może to być nawet jakaś skrzynka z ziemią, w zacienionym miejscu.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

Dzięki, poczekają sobie w lodówce. Truskawki będę sadził pierwszy raz. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odmiany to:
Kama, Polka i Dukat.

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dobrze przygotowałeś stanowisko, masz zdrowy materia i będziesz o nie dbał to musi się udać.
brak polskich znaków
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Napiszcie na jakim etapie aktualnie są u Was truskawy , ciekawi mnie czy jest jakaś różnica między przykrytymi agrowłókniną a nieprzykrytymi ? W końcu jak mrozy puściły , to wszystko równo ruszyło ... . U mnie w tunelu Honeoye kwitnie od 10 dni , Marmolada dopiero zaczyna , ale jest przy ścianie północnej , więc to nie jest miarodajne o wczesności .
Do gruntu wysadzałem sadzonki zielone pobrane z tunelu , podlewałem , bo było sucho i wietrznie . Zastanawiałem się nad obcięciem liści zielonych , ale część liści znikła sama pewnego dnia ! A drugiego dnia pozostałe . Okazało się ,że grasują sarny polne . Taka to historia .
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanoye, Rumba i Sonata pod agro rosną i są ładnie zielone, do kwiatów to im jeszcze dużo brakuje. Nieokryte 2 i 3 latki dalej suche na wierzchu, pod suchotnikami zaczynają puszczać listki. Temperatura ich nie rozpieszcza kilka dni było powyżej 15 st.teraz 12 to maks. Noce z tem 2-6 st.
brak polskich znaków
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

frant pisze:... Do gruntu wysadzałem sadzonki zielone pobrane z tunelu , podlewałem , bo było sucho i wietrznie . Zastanawiałem się nad obcięciem liści zielonych , ale część liści znikła sama pewnego dnia ! A drugiego dnia pozostałe . Okazało się ,że grasują sarny polne . Taka to historia .
Sarny uwielbiają truskawki, a najczęściej czynią spustoszenie w mojej okolicy jak zaczynają kwitnąć truskawki. Nie wiem czy zwabia ich biały kolor kwiatków, czy są miłośniczkami kwiatków :wink: .
Ja "grodzę" moje truskawki sznurkami na dwóch poziomach wysokości - ok. 70cm i niżej i to wystarczy. W ubiegłym roku zaczęły "strzyc" truskawki sąsiadowi to korzystając z mojej rady ogrodził sznurkiem i przestały. U mnie jednak jest teren na który sarny wypuszczają sie nieregularnie i mogą zmienić trasy spacerów. Z drugiej strony gdy ogród jest na stałej trasie saren nie pomogą żadne sznurki, a płot z siatki leśnej też potrafią uszkodzić i trochę trwa zanim się przestawią - to też wiem z doświadczenia.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

To i u mnie problem z sarnami :wink:
Truskawki po zimie wygrabiłam suche liście i z plamkami , nowe piękne zdrowe i tu mam pytanie czy już pryskać na grzybowe czy czekać aż będą kwiaty?
Czekam na sadzonki które ma mi kupić sąsiadka i przesłać kurierem
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witam :)
To Wy pryskacie truskawki ?? Tfuu ! I później to jecie?? :roll:
Mam około 100 krzaczków, ale niczym nie truję. Rozumiem producentów, ale we własnym ogrodzie? Na całe szczęście moje nie chorują, a profilaktycznie nie chcę. Mają już 3 lata i trzymają się dobrze. Może dlatego, że w pobliżu nie ma żadnych upraw, tylko kilka moich grządek...
Moje truskawki ( Marilyn, Ostara maj, Patrycja już mają dorodne liście i po kilka serc na jednym stanowisku. Wszystkie równo ruszyły i te wczesne i późniejsze.
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grazka100
Na początku mojej "kariery truskawkowej "nie pryskałam to niestety ale pleśń mi dziesiątkowała teraz pryskam tak pod wielką kontrolą kwiat i po zbiorach .
tylko że ja mam kilka arów a nie ogródek więc za dużo ryzyko bez ochrony od pleśni
Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

No tak, teraz rozumiem, Duże ilości roślin i owoców można stracić bez ochrony. :)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ostatnia szansa
Sarny potrafią narozrabiać :( nawet z pod agro takie wyrośnięte, wyjadały małpy jedne. Pole ogrodzone siatką leśną troszkę je powstrzymuje, dopóki nie nauczą się jej przeskakiwać :( Tu możemy strzelać jak włażą w szkodę, niezależnie od pory roku, od czasu do czsu nawet Łoski potrafią się dobrać do truskawek.
juda
Pierwszy oprysk na szarak robimy kiedy 10% kwiatów znajduje w stadium pąka białego, i powtarzamy po 7 dniach. Jeżeli jest sucho w okresie kwitnienia 3 opryski wystarczą, jeżeli jest wyjątkowo chłodna i deszczowa pogoda to co 5 dni (4 opryski) Najlepsze efekty dają opryski różnymi preparatami naprzemiennie.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

grazka100 pisze:Witam :)
To Wy pryskacie truskawki ?? Tfuu ! I później to jecie?? :roll:
Mam około 100 krzaczków, ale niczym nie truję. Rozumiem producentów, ale we własnym ogrodzie? Na całe szczęście moje nie chorują, a profilaktycznie nie chcę. Mają już 3 lata i trzymają się dobrze. Może dlatego, że w pobliżu nie ma żadnych upraw, tylko kilka moich grządek...
Moje truskawki ( Marilyn, Ostara maj, Patrycja już mają dorodne liście i po kilka serc na jednym stanowisku. Wszystkie równo ruszyły i te wczesne i późniejsze.
Ja również nie pryskam chemią, jako profilaktykę stosuję dobór zdrowych, silnych sadzonek.
Również przygotowanie podłoża, jest b. ważne.Truskawki lubią lekko kwaśną ziemię, ale przeszły pod borówkę wysoką i tam szaleją.
Część krzewów rośnie w czarnej folii, a reszta na zagonie, i te są smaczniejsze, ale muszę walczyć z chwastami.
Trzymam nie dłużej niż 3 lata ale mama ma nawet dwunastoletnie, rodzą ale poziomkopodobne :wink:
per aspera ad astra
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki majs
Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jurek16a
Owszem zdrowy materiał jest bardzo ważny, nie wiem natomiast jaki związek ma pH gleby z szarą pleśnią. Około 1% truskawek gnije z powodu bezpośredniego zakażenia grzybem ( to co widzimy na krzaku) najgorszy jest szarak ukryty, który uwidacznia się po krótkim okresie przechowywania np. w lodówce. Zarodniki konidialne grzyba są wszędzie.Wystarczy paskudna deszczowa pogoda podczas kwitnienia, zalegająca woda między kielichem, słupkiem a dnem kwiatowym i pszczółka która siedziała wcześniej na jakimś zielsku gdzie znajdowały się zarodniki, i mamy grzybka na naszej plantacji, wiatr również doskonale przenosi paskudztwo.
Proszę nie odebrać tego postu jako zachęcanie do używania chemii, w przydomowych ogródkach.
Borówka jak i inne wrzosowate lubi ziemię kwaśną 3,5-4 truskawka 5,5-6 w glebie o takim pH dają nawet o 35% owoców więcej niż w glebie o pH 4,5.
Pozdrawiam.
juda
;:180 np
brak polskich znaków
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”