Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Dzisiaj coś mnie podkusiło i do każdej doniczki z rozsadą pomidorów /pikowałam je 2 tyg. temu/ nałożyłam na wierzch trochę kompostu /tak ze 2 łyżki/. Co Wy na to? Dodam, że nie używam u siebie w ogóle nawozów sztucznych-tylko kompost i obornik granulowany.
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanko do forumowicz odnośnie zasilającego nawożenia rozsady pomidorów na start wsadzonych na miejsce docelowe czy to do folii czy do gruntu. Wyczytałem że zalecane jest po około tygodniu od wsadzenia podlanie sadzonek 0,5% roztworem saletrzaku.
I pierwsze moje pytanie , czy jak zrobię koncentrat 250g saletrzaku rozpuszczę w 5 litrach wody to później stosuje 1 litr tego koncentratu na 9 czy 10 litrów wody ? Bo ja sobie tłumaczę ze 1 litr tego koncentratu uzupełniam wodą do 10 litrów czy tak ?
A drugie moje pytanko to jaką ilość tego gotowego roztworu stosować na jeden krzaczek pomidorów ?
Ja mam wsadzone w folii wszystkie pomidory do 10 litrowych wiaderek tak więc mogę dokładnie podlać każdy krzaczek :D
I trzecie ostatnie pytanko :wink: czy takie podlanie saletrzakiem stosuję tylko raz ? A następnie podlania to już np. gnojówką :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

DoktorPio pisze: Bo ja sobie tłumaczę ze 1 litr tego koncentratu uzupełniam wodą do 10 litrów czy tak ?
Tak.
DoktorPio pisze:jaką ilość tego gotowego roztworu stosować na jeden krzaczek pomidorów
Ok 0,5 l
DoktorPio pisze:czy takie podlanie saletrzakiem stosuję tylko raz ?
Tak. Ale tu jedna uwaga. Nie podlewać saletrzakiem pomidorów generatywnych typu Bawole Serce czy inne podobne odmiany bo źle to znoszą.
W tym przypadku można przy sadzeniu dać pod stopę parę granulek superfosfatu wzbogaconego .
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

kgolebiowski pisze:Mam prośbę do forumowicz w sprawie nawożenia rozsady.Pomidorki mam posadzone w ziemi z Holasu Podłoże Warzywne Aura. Jeśli wymagane byłoby nawożenie prosiłbym o wyliczenie potrzebnej dawki nawozu.Posiadam Polimag S NPK(MgS) 10-8-15-(5-35) z mikroskładnikami pokarmowymi bor (B) - 0,1%; miedź (Cu) - 0,1%; mangan (Mn) - 0,2%; cynk (Zn) - 0,5% .Prosiłbym o wyliczenie tak jak Białej Damie ilość nawozu na butelkę 2 l i dawka mikstury na litr wody do podlewania.
Potrzebna Ci butelka PET po napoju i strzykawka jednorazówka/ kupisz w każdej aptece/ o pojemności 10 ml. Odważysz sobie na wadze kuchennej 10 dkg Polimagu S, wsypiesz do butelki i dopełnisz wodą. Trzeba kilkakrotnie wstrząsnąć butelką, by nawóz się rozpuścił. Butelkę trzeba opisać i trzymać poza zasięgiem dzieci.
Teraz przy każdym podlewaniu dodasz 23 ml tego rozpuszczonego nawozu na każdy litr wody do podlewania.

Nawóz najlepiej rozpuścić w deszczówce lub wodzie demineralizowanej.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam.Trzymając się rad wyczytanych na forum wychodowalam calkiem ladne sadzonki pomidorów.Mam min.bawole serca gen. i Adonis weg.Teraz jeżeli uda mi się prawidlowo utrzymać czy też przetrzymać sadzonkę co dalej.Mam polowe folii przygotowaną z nawożeniem rzędowym na drugiej na razie rośnie salata.Na której części posadzić generatywne a na której wegetatywne .Czy po wysadzeniu trzeba też inaczej traktować sadzonki?To już dla mnie wyższa szkola ale chcę spróbować.Proszę o podpowiedż.Szczególnie mi zależy na k/37 mam ich tyko 5 szt.
Pozdrawiam MalgosiaR
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Wegetatywne tam, gdzie nawiozłaś rzędowo.
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p

Post »

Mam takie pytanko pomidory które mam w folii po tygodniu od wsadzenia podlałem 0,5% roztworem saletrzaku i obecnie pH podłoża mam na poziomie pH 7 ;:202 czy to nie za wysokie pH jak dla pomidorów ?
Co robić w takim przypadku czy pozostawić tak jak jest czy obniżyć pH do żądanego poziomu i w jaki sposób :?:

I jeszcze jedno będę sadził pomidory w gruncie a tam pH gleby mam na poziomie pH 7,5 a nawet 8 !!! to pewnie wina jesiennego posypania wapnem magnezowym (dolomitem) czym obniżyć pH podłoża ?
Posiadam siarczan amonu, siarczan żelaza, siarczan potasu, siarczan magnezu, saletra amonowa, mocznik
Pomiar robiłem elektronicznym miernikiem pH

Proszę o pomoc
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ty rozlałeś ten saletrzak po całej powierzchni ?. Nie żartuj, że po paru litrach tak cienkiego roztworu danego punktowo podniosło Ci się pH. ;:oj

Co masz robić ?. NIC
Przede wszystkim nie panikować. Wygląd roślin zadecyduje czy trzeba coś robić czy nie.
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p

Post »

forumowicz pisze:Ty rozlałeś ten saletrzak po całej powierzchni ?. Nie żartuj, że po paru litrach tak cienkiego roztworu danego punktowo podniosło Ci się pH. ;:oj

Co masz robić ?. NIC
Przede wszystkim nie panikować. Wygląd roślin zadecyduje czy trzeba coś robić czy nie.
Nie nie pomidory są wsadzone do 10 litrowych wiaderek i tak jak parę postów wyżej mi podpowiedziałeś każdy krzak podlałem 0,5l tego roztworu.
Na razie roślinki są słabe , wiadomo po przesadzeniu dość dużych roślin trochę chorują tak wiec mają "jakby objawy cholorozy" okaże się później.

A podpowiedz mi co robić z tymi pomidorami w gruncie czy teraz przed posadzeniem da się coś zrobić czy czekać aż wsadzę rozsadę i wówczas poczekać tydzień i podlać roztworem siarczanu amonu i w jakim stężeniu ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ja nigdzie nie pisałem, że pomidor w pojemniku wymaga nawożenia startowego. Wsadzasz go przecież do przygotowanego podłoża w którym nawóz jest rozprowadzony równomiernie. Ta moja rada tyczyła rozsady wysadzanej do gruntu.
Ale jak podlałeś to podlałeś.

Teraz powiedz w jakim podłożu te pomidory podlane saletrzakiem rosną ?.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Właśnie to jest ten post. Gdzie tu napisałeś, że pomidory są w pojemnikach 10 litrowych ?
DoktorPio pisze:Mam pytanko do forumowicz odnośnie zasilającego nawożenia rozsady pomidorów na start wsadzonych na miejsce docelowe czy to do folii czy do gruntu.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Skoro to wątek o nawożeniu pomidorów wklejam tu tabelę ze stężeniami nawozów do oprysku .

Proszę sobie to wkleić na pulpit bym nie musiał tu tysiące razy o tym mówić.

Obrazek
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p

Post »

Tutaj napisałem.
DoktorPio pisze: A drugie moje pytanko to jaką ilość tego gotowego roztworu stosować na jeden krzaczek pomidorów ?
Ja mam wsadzone w folii wszystkie pomidory do 10 litrowych wiaderek tak więc mogę dokładnie podlać każdy krzaczek :D
Źle mnie zrozumiałeś bez urazy :) ale to ja pisałem że wsadzam do wiaderek 10 litrowych i prosiłem cię o podpowiedz ile podlać na jeden krzaczek przynajmniej to miałem na myśli. Ale nie warto drążyć tematu

Podłoże w jakim sa wsadzone pomidory w tych nieszczęsnych 10 litrowych wiaderkach to urodzajna ziemia ogrodowa zmieszana z rozdrobnionym i przesianym kompostem w stosunku 3:1 a może nawet 2:1 kompost składający się z odpadków roślinnych oraz obornika kurzego i króliczego to wszystko przerobione około 1 roku. Z tego co pamiętam mierzyłem pH jakiś miesiąc temu i niby pokazywało pH6,5

Natomiast ta ziemia gdzie będą wsadzone pomidory w grunt to ta sama urodzajna ziemia tyle że jesienią podsypana dolomitem. Przed posypaniem dolomitem również pH było 6,5 teraz na wiosnę pH podskoczyło do 7,5-8
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przy takim wysokim pH, to może wystąpić także niedobór żelaza , dobrze, że zastosowałeś dolomit, a nie wapno tlenkowe, biorąc poprawkę na pomiar, to nie będzie tak źle, chociaż pomidory wolą pH w granicach 6. Warto też mieć na uwadze, żeby nie spowodować zasolenia przy kombinowaniu obniżenia pH.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak, masz rację, pisałeś o pojemnikach. Moje przeoczenie. Przepraszam.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”