Witam,
w zeszłym roku na jesień posadziłem 9 sztuk tuji szmaragd na tarasie. Podczas zimy trzymały się bardzo dobre, jedynie końcówki zrobiły się brązowe ale reszta była w dobrej kondycji i zielona. Po ustąpieniu śniegów czyli koło 3-4 tyg temu jeszcze ich nie podlewałem gdyż miały sporo wody w donicach. Przyszły ciepłe dni i zacząłem podlewać ok. raz w tygodniu sprawdzając wcześniej czy ziemia jest wilgotna. Od 10 dni tuje zaczynają usychać, niektóre szybciej a niektóre wolniej. Jedynie 2 tuje mam w dobrej formie.
Co może być przyczyną usychania i czy da się je uratować, czy to wina podlewania czy szkodników.
Załączam zdjęcia
http://imageshack.us/g/690/img5276tk.jpg/
tuja usycha na tarasie
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: tuja usycha na tarasie
Najprawdopodobniej nie ukorzeniły się jesienią. Mimo, iż pewnie miały jakieś korzenie, to nie było włośników potrzebnych do pobrania wody, która jak piszesz była w odpowiedniej ilości.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
Re: tuja usycha na tarasie
czyli jesień nie jest dobrą porą na sadzenie tuji? Dodam jeszcze że tuje były kupowane w markecie a nie w sklepie ogrodniczym, więc może to też ma znaczenie.
Czy na tą chwilę można leszcze pomóc tym drzewkom, np. zmienić nasłonecznienie, osłonę przed wiatrem, dodatkowy nawóz ?
z 9 drzewek zostały mi tylko 2 sztuki zielone, 2 są bardzo wyschnięte a pozostałe może jeszcze przetrwają
Czy na tą chwilę można leszcze pomóc tym drzewkom, np. zmienić nasłonecznienie, osłonę przed wiatrem, dodatkowy nawóz ?
z 9 drzewek zostały mi tylko 2 sztuki zielone, 2 są bardzo wyschnięte a pozostałe może jeszcze przetrwają