Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród

Post »

U mnie pokrzywy panoszą się wszędzie tam, gdzie obornik podsypałam. A spróbujcie je wyplewić. ;:223 Masakra jakaś, za to romantyzmu mieć ponoć nie będę. :;230
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Syringa pisze: To jest zreszta dobra forma automotywacji - pokazać innym, zadeklarowac plany i od razu jest presja, żeby sie przykładać do zadania :D bo ludzie patrzą :D i głupio bedzie dać plamę :lol:
Ano właśnie! Mam dokładnie tak samo! :wink: Teraz wiem, ze już nie mam co się ociągać, zastanawiać tylko po prostu ruszyć tyłek i do roboty. Bo dotychczas, było tak jak pisała Pat 'Myślał chłop nad chałupą ...'

Co do pokrzyw ... wyczytałam tu na FO o spożywaniu pokrzyw w postaci zieleniny do twarożków, zup ... I zaczęłam się zastanawiać się czy gdzieś jeszcze rosną u mnie pokrzywy. Naiwnie myślałam, że je powyrywałam ... Ale jednak są :] Chyba zrobię kiedyś pokrzywową rabatkę jako część warzywnika. Czemu nie? Pokrzywa przecież niesamowicie zdrowa.

Kochana, naprawdę mieszkasz w bajecznym miejscu, dom taki tajemniczy ... Ale pewnie zimą zimno, z komunikacją średnio i orka na ugorze... Do tego naprawdę trzeba sił. I tego Ci życzę! ;:168 Na Fo znajdziesz (znajdziemy;) mnóstwo rad, ciepłych słów, zrozumienia, motywacji ...i miłych Darczyńców ;:224
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p
Od: 17 kwie 2013, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

a ja słyszałam, że na pokrzywach swój domek mają motylki. Wiją tam kokony, więc kochana nie pleń tych pięknych bardzo zdrowych chwastów tylko zrób z nich rabatę a latem cieszyć cię będą motylki ;:138
między kwiatkami schowana ja i moja pasja - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65537
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pewnie się już zastanawiasz, co posadzić na odzyskanej z powodu gryzonia rabacie? Kwiatów szkoda, jednoroczne na razie zapełnią miejsce. A o różach myślałaś? W takim ogrodzie dobrze by wyglądały wielkie krzaki historycznych czy botanicznych. Mało z nimi kłopotów.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
janewa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lut 2013, o 21:34

Post »

U mnie też gryzonie nieznanej maści pobuszowały i znacznie przerzedziły populację krokusów od lat hołubionych. I cóż takie prawo natury. W pustych miejscach po wyżartych "specjałach" coś sobie wymyślisz do wsiania i tyż bedzie piknie ;:173 bylebyś nie musiała zbytnio tych roślinek doglądać. Może nagietki lub aksamitki... Czas i siły oszczędź dla kolejnych ogrodniczych pomysłów. A pod koniec lata może uzupełnisz rabatkę do stanu pierwotnego, może się uda :?: i przetrwają . Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Róże to prawie zawsze dobry pomysł ;:333 ale akurat w tym miejscu to chyba nie... To nie jest za dobre miejsce na krzewy, zwłaszcza te wrażliwsze. ROSARIUM ;:306 mam kawałeczek dalej i taka ilośc róż jaka tam sie mieści, to jest górna granica u mnie :wink: Wiecej nie jestem w stanie ochronić przed mroźnymi wichurami. "Rosarium" moje ma ok. 3 m2 i składa sie z róż rabatowych, bo tylko takie sa w stanie przetrwać tutaj, wielkokwiatowe i pnące nie maja większych szans, jak sie okazało. Wymysliłam sobie, że to będzie rabatka pt.: 'różowe róże' i tego sie trzymam ;:172

Obrazek

Obrazek
Bea
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p

Post »

rabatka różowe róże dobry pomysł :) i jaki piękny ;:167 ;:63 róże są śliczne.
między kwiatkami schowana ja i moja pasja - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65537
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Miałam na myśli prawdziwie terminatorki (znajdziesz taki wątek na forum :wink:) jak Therese Bugnet, która nie przemarza u mnie ani centymetra, Rose de Resht, której żadna zima nie straszna, a pół Twojego ogrodu wypełni zapachem czy wiotka Stanwell Perpetual, która jeszcze nie była cięta-bo nie trzeba. RdR najmniejsza z nich i najbardziej pachnąca, a Teresa to ostatnio moja ulubienica :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Dzięki, ewamaj! Pomyślę.
Tak naprawdę, to okazuje sie, że wszystkie moje rabatki wymagaja prawie przekopania... W sumie mam rabatek 9 razem z 2 skalniakami. Dwie małe juz przeryłam, reszta przede mną...
Bea
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Syringa pisze:Dzięki, ewamaj! Pomyślę.
Tak naprawdę, to okazuje sie, że wszystkie moje rabatki wymagaja prawie przekopania... W sumie mam rabatek 9 razem z 2 skalniakami. Dwie małe już przeryłam, reszta przede mną...
A może chcesz starą poniemiecką różę, potencjalnie pnącą, choć u mnie na razie kwitnie tylko przy ziemi? Rośnie na wygwizdowie, parę razy w sezonie, ktoś się po niej przejdzie, bo jest tuż przy furtce, a mimo to zyje, ma się dobrze i pieknie kwitnie :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Roślina idealna dla mnie! ;:136 Dasz szczepkę? ;:180
Ja w rewanżu mogę dać np. sadzonki rozchodnika okazałego, wiciokrzewu, dąbrówki...
A i jeszcze jasminowca i pigwowca.
Bea
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p

Post »

przynajmniej coś już zaczęłaś robić... a u mnie robota w "polu", nasionka nadal w drodze... masakra
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p

Post »

Musze sprostować, mam właściwie 11 rabatek.

a to "malutki chaosik" pod lipą przy domu, karmnik, jedno z poidełek, a wokół stawiam kupione i zrobione sadzonki, bo jest cień przez większość dnia, sama rabatka pretenduje do nazwy "leśna", bo konwalie, fiołki, dzikie bratki, niezapominajki, próchniejący kawałek konaru... ale tak naprawde to po prostu chaosik :;230
Obrazek
Bea
Awatar użytkownika
katevalley
200p
200p

Post »

wyrwać trochę chwastów i będzie pięknie :), chociaż to też ma jakiś urok w sobie :)
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

...........to jest zaczarowany chaosik :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”