Choroba na starej odmianie jabłoni i na orzechu

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lukas85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 mar 2013, o 20:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Choroba na starej odmianie jabłoni i na orzechu

Post »

Witam,
Na mojej działce rośnie wiele starych odmian jabłoni , które mają już po 40-50 lat. Przez ostatnie lata były zaniedbywane, w tym roku postanowiłem się za tą działkę porządnie wziąć. Chciałem popodcinać i odmłodzić te stare jabłonie ale na kilku z nich rozwinęła się dość mocno jakaś choroba. Nie wiem co to może być, drzewa wyglądają strasznie i boję się że już po nich, czy można jakoś je jeszcze uratować? Na pniu zauważyłem jakieś rude przebarwienia choć nie jestem pewien czy to jest powiązane ze sobą. Ta akurat jabłoń poniżej była nazywana przez mojego dziadka "Lipcówką" z racji tego że rodzi w lipcu co dwa lata, miała średniej wielkości żółto zielone jabłka (w zeszłym roku rodziła, na ziemi znalazłem pozostałości zgniłych jabłek.) chociaż nie wiem jeszcze co to za dokładnie odmiana. Co robić, proszę o pomoc. Poniżej zdjęcia :

Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Mam też orzecha któr też choruje, chociaż w tym wypadku to chyba jakiś grzyb. Czym to cholerstwo zwalczyć?

Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Choroba na starej odmianie jabłoni i na orzechu

Post »

Na tych zdjęciach widać porosty. Rozwijają się na korze w dosyć czystym środowisku.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Lukas85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 mar 2013, o 20:07
Kontakt:

Post »

No środowisko jest tam czyste na pewno bo to wieś a wokół najbliższe miasto jakieś 50 km... Czy jednak można je tak zostawić, tak jak np. mech na korze od północy czy jednak w jakiś sposób szkodzą drzewu i się ich pozbyć (w końcu chyba pobierają składniki do wzrostu z drzewa?) Ale to na orzechu, a jabłoń? To wygląda jakby kora gniła i robią się jakieś bulwy, gałęzie powykręcane miejscami kora całkiem odchodzi płatami, nie wygląda to dobrze :/
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Lukas85 pisze:(porosty) (...)w końcu chyba pobierają składniki do wzrostu z drzewa?
Nie pobierają. Porosty, to ogólnie rzecz biorąc symbioty glonów i grzybów. Pokarm dostarczają glony z fotosyntezy. A jeśli gdzieś rosną obficie porosty, to nie znaczy, ze atmosfera jest czysta. Jest bardzo czysta :)
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Natomiast Ty i jabłoń musicie stworzyć trójkącik z piłką i prześwietlić drzewo. Widać, że jest za gęste, ale zacząć trzeba od usunięcia gałęzi porażonych rakiem(takie pęknięte zgrubienia) i wszystkie nadłamane. Potem jeszcze te co za dużo.
Absolutnie nie podchodź teraz z narzędziami do orzecha!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”