Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

Jasne że realne ja wysiałem po 2 nasiona z odmiany na 55 odmian tylko 2 odmiany musiałem dosiewać z reszty miałem po 1-2 do pikowania, popikowałem po 1 sztuce a to co mi zostało rozdałem :) W ten sposób mam wszystkie odmiany po jednej sztuce satysfakcję - że się nie zmarnowało i że kogoś obdarowałem :)
Podobnie robię z paprykę tylko ja z kolei rozdam już po pikowaniu gotowe sadzonki w ten sposób mogę zaplanować każdy m2 ogródka :)
To co zostanie oddam i już nie mój problem i już nie mój bałagan i nieład w ogrodzie a jeszcze ciotka i kolega są zadowoleni i jeszcze parę osób będzie :)

Co do etykiet tyvek i zakładania ich na słabe rośliny z liścieniami czy np. pierwsza parą liści właściwych to ja robiłem tak że jak miały 1 parę liści właściwych to etykieta się mieściła na tej małej łodydze a jak coś miało tylko liścienie to zaplatałem etykietę (ale nie do końca) kładłem dookoła łodyżki a później po kilku dniach jak już sadzonka ruszyła to zaplątałem do końca, pamiętać należy że jednak obwód łodygi pomidora może przerosnąć część zaciskową etykiety, wtedy etykietę można dać np. na sznureczku albo na opasce do kabli elektrycznych :)
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

DoktorPio pisze:Dokładnie będę miał po dwa krzaczki z każdej odmiany czyli jakieś....... :shock:
No właśnie wyjdzie jeszcze więcej sztuk niż w tym roku heheh...
Chyba Comcia ma jednak rację, ale sobie poradzisz.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

I tak mi się wydaje że będę miał dużo pomidorów :D
Ale co tam najwyżej nadmiar pójdzie na przeciery ;:333
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy nawozicie jakimś płynnym nawozem pomidorki nim trafią w maju do gruntu?

Czy teraz jak mam kilka sadzonek z marca to moge je podlać biohumusem? Czy raczej radzicie dać jakiś konkretny nawóz do pomidorów?

Proszę op poradę :)
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Robi mi się za ciasno na parapetach i muszę wystawiać część sadzonek na balkon. Na próbę wystawiałem część przez trzy ostatnie dni - na kilka godzin. Te wystawiane w porównaniu z niewystawianymi dużo szybciej rosną, za to mają poparzone liście. Wymyśliłem, że dla bezpieczeństwa będę wstawiał roszadę do kartonu, mniej więcej 2,5 raza wyższego niż wysokość pomidorów i przykrywał wszystko agrowłókniną. Myślę, że w ten sposób powinienem zabezpieczyć sadzonki przed wiatrem i zbyt intensywnym słońcem, tylko, że nie jestem tego pewien. Czy ktoś może próbował czegoś takiego?

I jeszcze jedno pytanie - czy lepiej wystawiać sadzonki do południa, czy też po południu, kiedy słońce grzeje słabiej. Wydaje się, że druga opcja jest bardziej odpowiednia, ale może nie jest to takie oczywiste.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja zawsze wystawiając rozsadę pomidorów do ogrodu cieniuję początkowo agrowłókniną i nigdy nie miałam poparzonych liści.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Ja osłoniłam balkon starą poszewką. Co prawda mogłaby być niżej, ale trochę wieje
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
Tulipanek2013
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2013, o 12:14

Post »

Witam wszystich ponownie. Macie jakieś doświadczenia z podlawaniem pomidorków w grunie miksturą z drożdży?
W tym roku po raz pierwszy sadzę warzywka i nie mam bladego pojęcia od czego zacząć.
Jak do tej pory, to posiałam nasionka, dzisiaj pikowanie (oby nie za późno) i planuje przenieść na działeczkę po 15 maja.
Zielona jestem w sprawie kolejnego działania celem naturalnej ochrony.
Czytałam o drożdżach, pokrzywie, bananach i popiole, ale nie znam proporcji, jak długo i częśto.
Byłabym meeega wdzięczna za jakieś instrukcje.
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p

Post »

Dziunia87 pisze:Czy nawozicie jakimś płynnym nawozem pomidorki nim trafią w maju do gruntu?

Czy teraz jak mam kilka sadzonek z marca to moge je podlać biohumusem? Czy raczej radzicie dać jakiś konkretny nawóz do pomidorów?

Proszę op poradę :)
Jeśli pikowałeś w podłoże które nie miało w sobie nawozu NPK to powinnaś zasilić nawozem. Ja stosowałem Florovit ale on nie posiada w swoim składzie fosforu tak wiec lepiej podać jakiś nawóz zrównoważony NPK ja używałem takiego 5-3-7.
Są też konkretne nawozy do pomidorów warto taki kupić później przy przesadzaniu również możesz podlać roślinki na dobry start
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

Moje pomidorki dzisiejszą noc spędziły w szklarni (jeszcze w kubeczkach), na noc dodatkowo okryłem agrowłókniną i przyznam szczerze że idąc dzisiaj rano do szklarni miałem trochę "pietra" ale całkiem pozytywnie się zaskoczyłem - pomidorki wyglądają na całkowicie zdrowe, więc zostaną tam już w sumie do końca swojego żywota ;:180 :wit
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DoktorPio pikowałam pomidorki do podłoża z Biedronki... w składzie podobno jakiś nawóz jest, ale nie mam opakowania....

A na razie w domu z płynnych nawozów mam biohumus i nie wiem czy się nada...
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p

Post »

Ziemia z Biedronki to b.dobra ziemia :D ma w swoim składzie nawóz Hydrocomplex NPK 12-11-18 (1,2kg/m3) czyli zawiera nawóz zrównoważony. Ja tez stosuję to podłoże i nawet zauważyłem że jest ono chyba nawet zbyt bogate w nawóz bo rozsada pomidorów Betalux wykazuje efekt przenawożenia !
Tak więc jeśli stosujesz to podłoże to wydaje mi sie ze nie musisz nawozić :wink:
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli lekkie jakby bleknięcie zieleni mojej rozsady to nawet może byc efekt przenawożenia? Czy brak słońca?
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Post »

Hej , Pomidory mojej ciotki po pikowaniu robią się jakieś zółte , słabo rosną i marnieją ... mówiła mi że to jakiś motyl ??? chyba żle zrozumiałem..... A czy to może przenieść się na zdrowe pomidory? bo ja trzymam swoje w jej szklarni w odległości 1metra i czy ta choroba czy cokolwiek może to być może się przenieść na moje ?
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p

Post »

Dziunia87 pisze:Czyli lekkie jakby bleknięcie zieleni mojej rozsady to nawet może być efekt przenawożenia? Czy brak słońca?
A jak masz sadzone rozsady pojedyńczo czy po kilka do doniczk
i ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”