Domowe, automatyczne zraszanie roślin

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Domowe, automatyczne zraszanie roślin

Post »

Witam

Na wakacjach wyjeżdżam, a praktycznie przez cały sezon wegetacyjny ukorzeniam coś w tunelu, wobec tego potrzebuję, aby rośliny były zraszane. Do tej pory zawsze robiłem to dwa razy dziennie ręcznie. Chciałbym wprowadzić tam jakiś element automatyczny, powierzchnia niewielka bo zaledwie 4m2. Znam się co nie co na elektronice, myślę, że układ nie byłby wielkim problemem, gorzej z wodą, jak miała by być pompowana, w co zainwestować na taką powierzchnie? Ma ktoś jakieś pomysły, zdjęcia?
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
perek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 kwie 2013, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Domowe, automatyczne zraszanie roślin

Post »

Jeśli chcial bys zrobic takie zraszanie niewielkim kosztem to myślę że dobrym materiałem są pompki "ulki", ale nie orientuje sie niestety ile bylo by potrzebnych na taką powierzchnie.
benzulli
200p
200p
Kontakt:

Post »

A jakiej wody używa się w szkółkach ogrodniczych do zamgławiania roślin? Nie będę kupował tyle wody destylowanej, więc albo sam będę sobie ją destylował albo zastosuje filtr odwróconej osmozy, albo jak można to z kranu prosto.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

benzulli pisze:. Chciałbym wprowadzić tam jakiś element automatyczny, powierzchnia niewielka bo zaledwie 4m2. ?
kup sterownik za 60-100 zł jak do podlewania np. trawników GARDENA itp., podłącz go z wężem i kranem, rozwiń wąż, ustaw dyszę , tak jak być chciał by podlewała, zamocuj na stałe i wsio.
benzulli
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nawet nie wspomniałem nic o ogródku, chodzi mi u rośliny, które mam w tunelu, sadzonki, które ukorzeniam, muszę codziennie zraszać, gdyż tak to po prostu byłby mały procent przyjęcia, a podlewanie nie wchodzi w grę bo po pierwsze przesuwająca się ziemia i woda uniemożliwia ukorzenienie się roślin, a w dodatku ukorzeniacz zostaje spłukoany.
perek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 kwie 2013, o 20:42

Post »

Jeżeli zależy Ci na uzyskaniu "mgiełki" to musisz używać do tego odpowiednich dysz,a przez nie powinna lecieć tylko woda destylowana lub RO bo inna po prostu szybo pozatyka dysze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”