Czy da się je hodować w doniczce? Niezapominajkowo...

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
PanBarnaba1989
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 mar 2011, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy da się je hodować w doniczce? Niezapominajkowo...

Post »

Witam drodzy forumowicze!

Otóż chciałbym zasadzić w doniczce niezapominajki i hodować je na parapecie.

Kilka pytań:
1) czy można dostać w ogóle bez problemu nasiona niezapominajek w Łodzi? czy zwracać szczególną uwagę na ich odmianę gdy myślę o sadzeniu ich w doniczce?

2) moje okno wychodzi na zachód, jednak osiedle rzuca też dużo cienia, więc generalnie jest słabo oświetlone - czy roślinki te dadzą sobie radę na parapecie?

3) jaka jest najmniejsza wielkość doniczki, w której neizapominajki moga się dobrze rozwiną? chcę stworzyć minimalistyczną kompozycję, myślę o doniczce o średnicy poniżej 10 cm. czy taka się sprawdzi?

4) jaką ziemię mam stosować? posiadam na stanie ziemię do roślin zielonych filmy SUBSTRAL - czy ona się sprawdzi? oto link: http://www.substral.pl/index.php?site=1 ... &pg_id=162

Jestem otwarty na Wasze sugestie i porady. :) Liczę, że podzielicie się ze mną swoją mądrością, bo moja sięga tylko uprawy bonsai'a, który żyje już u mnie 4. rok. :)

Pozdrawiam serdecznie!
PanBarnaba1989
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Re: Czy da się je hodować w doniczce? Niezapominajkowo...

Post »

Znalazłem coś takiego:
http://www.ehow.com/how_8148648_grow-fo ... doors.html

Dobra, spróbuję ją zasadzić...
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wg. mnie niezapominajka rośnie jak chwast wszędzie więc poradzi sobie pewnie na parapecie. Wydaje mi się, że widziałem nasiona w Biedronce. Doniczka o średnicy 10cm powinna być w porządku jak i ziemia się powinna nadać.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
PanBarnaba1989
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A więc tak. Chwyciłem doniczkę o średnicy 11 cm, nasypałem tam Substralu i lekko tą ziemię ubiłem, w środku doniczki rozsypałem około 15 nasion, po czym przykryłem to dodatkową 3mm warstwą ziemi i lekko ubiłem, następnie mocno zrosiłem te nasionka do tego stopnia, że woda przesączyła się dołem doniczki. Aktualnie doniczka stoi na parapecie przykryta plastikową zakrywką od CD-kowego torcika.

Teraz czeka mnie z tydzień lekkiego podlewania zanim te nasionka wykiełkują. Następnie wyselekcjonuje jedną rośłinkę, która będzie wyglądać najzdrowiej, no a resztę powyrywam, zeby nie zabierać miejsca tej jednej rośłince. :)
PanBarnaba1989
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Coś się tam zaczyna rozwijać! ;:138
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

PanBarnaba1989 pisze: Następnie wyselekcjonuje jedną rośłinkę, która będzie wyglądać najzdrowiej, no a resztę powyrywam, zeby nie zabierać miejsca tej jednej rośłince. :)
Ogólnie koncepcja słuszna z jednym wyjątkiem- zostaw wszystko co tam będzie niezapominajką, ogranicz się do wyrwania zielska. :wink:
PanBarnaba1989
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Emmm, możesz troszkę jaśniej? :) Bo nie do końca rozumiem, o co Ci chodzi. :P
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Zostaw po prostu kępkę- nie jedną roślinkę. Usunąć nadmiar zawsze zdążysz...
PanBarnaba1989
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

MirekL pisze:Zostaw po prostu kępkę- nie jedną roślinkę. Usunąć nadmiar zawsze zdążysz...
Tak, ale w sklepie ogrodniczym przyjrzałem się niezapominajkom rosnącym w doniczkach, i się okazało, że one wszystkie z jednego nasionka rozrastają się w duże kępy. No a jak ich będzie wiecej, to zadna bardziej sie nie rozrośnie, bo sobie miejsca na korzenie pozabierają, prawda?
PanBarnaba1989
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jest! Pierwszy pęd nieśmiało wyszedł!

Przez ostatnie dni trzymałem te nasionka pod przykryciem i utrzymywałem w wilgoci. Czy teraz już mam zdjąć przykrywkę i pozwolić złapać temu pędowi trochę słońca?

Pozdrawiam!
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ze słońcem byłbym ostrożny.. siewki raczej nie przepadają za zbyt dużą ilością - łatwo je ugotować :]
ale na północny lub ten zachodni parapet... czemu nie.
PanBarnaba1989
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Chodzi mi tylko o to, czy już przejść w fazę "zdjęcia pojemniczka i normalnej hodowli", czy nadal trzymać tą przykrywkę przed słońcem żeby dalsze nasionka się przyjęły i ten pęd bardziej zaaklimatyzował?

Mam okno na północ, ale roślinka powędruje do kogoś, kto ma okno na zachodzie (jednak w dużym cieniu, bo osiedle jest zacienione).
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jezeli nie ma strasznie wysokiej wilgotnosci a przykrywka jest wystarczajaco wysoko, zeby pozwolic roslinie sie wyprostowac to ja trzymalbym.. - moje (co prawda bardziej egzotyczne) przyjemnie rosna w takich warunkach - taka mini szklarnia przez kilka dni po wykiełkowaniu.
PanBarnaba1989
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Rozumiem.

W takim razie poszedłem na kompromis. Przykryłem to dość wysokim naczyniem przeźroczystym na kolejne kilka dni. Podlewam to tylko dość obficie wieczorem, żeby na słońcu się nie spiekło.

Mam nadzieję, ze wyjdzie z tego coś zdrowego. :)
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40

Post »

Witam,
chciałabym, posadzić sadzonki niezapominajki do dużej donicy...mam w związku z tym pytanie..czy ktoś hodował je w donicy...co z nimi zrobić na zimę...Mam działkę oddaloną o 50 km od miejsca zamieszkania i nie chcę tachać donic do domu ze sobą... Może w takim razie ktoś by mi polecił jakieś łatwe w uprawie roślinki, które mogłyby przezimować spokojnie w donicy na działce?
Pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”