Truskawkki cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - cz.2

Post »

foxx102
Wiosną usuwa się wszystkie podejrzane i brzydkie liście, jest to gdzieś w którymś wątku,niestety jest ich tyle że cokolwiek odnaleźć jest naprawdę ciężko.
Powtarzające owocują aż do pierwszych przymrozków nie mają więc czasu na przygotowanie się do zimy-zalanie jak najbardziej wskazane :) Skrzynki powinny też być zabezpieczone przed przemarznięciem, spadki temp. do -5 bardzo szybko przemrożą małą ilość ziemi i doprowadzi do uszkodzenia systemu korzeniowego.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam. Pochwale się moim nowym tegorocznym nabytkiem.
Truskawka Ostara maj powtarzająca - podobno balkonowa o smaku poziomki.
Co o tym sądzicie??
Obrazek

W zeszłym roku miałam już podobne w skrzynkach na tarasie. Miały mało owoców, może z powodu swojego młodego wieku ??
Te zeszłoroczne przezimowały w korytkach wkopane w ziemi. Już się zielenią i zaczynają rosnąć wypuszczając nowe liście.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

grazka100
Ostara dobrze plonuje, dużych owoców raczej się nie oczekuj, ta odmiana takowych nie rodzi :(
Czy je zasiliłaś, jeśli tak to ile razy w ciągu sezonu?
Jest wrażliwa na choroby systemu korzeniowego i szaraka, mam nadzieje, że zakupiłaś u sprawdzonego hodowcy.
Pozdrawiam
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Tak Majs kupiłam w gospodarstwie ogrodniczym. Już nie pierwszy raz mam z tego samego miejsca różne truskawy.
Nie przerażają mnie drobne owoce. Byle były słodkie i smaczne. Mogą być średnie i małe.
Moje truskawki - mam niewiele, jakieś 100 krzaczków kilku odmian. Zasilam je Em-farmingiem - efektywnymo mikroorganizmami. Podlewam kilka razy w ciągu sezonu. Nie używam chemicznych nawozów.
Sprawdza mi się to nie tylko przy truskawkach.
Dwuletnie krzaczki pięknie się rozrosły. Byłam dzisiaj na działce, poobrywałam zeschnięte liście i doliczyłam się po 6 serc w jednym krzaczku. Wspaniale "idą" młode liście. Cieszę się, że ładnie przezimowały.
Pozdrawiam, Grażka
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Grażka100
Stare liście obrywasz ? Czy nie boisz się że np. wyrwiesz razem z krzewem ?
Lub nie uszkodzisz " serduszek" ?
Po wyrwaniu są rany narażone na różne choróbska.
Nie jest bezpieczniej obcinać?
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażka
Nie jestem specem od aktywnych mikroorganizmów :( Ja oprócz tych organizmów dołączyłbym jakiś obornik granulowany.
Nadmierny rozrost krzaków to przeważnie mniejsza ilość owoców. Na tych posadzonych w tym roku proponuje oberwać pierwsze kwiaty, pozwoli to na lepsze ukorzenienie sadzonek i zwiększenie plonowania.
majs pisze:Nie przerażają mnie drobne owoce. Byle były słodkie i smaczne. Mogą być średnie i małe.
Jakoś nie potrafię przestawić się na myślenie bezzarobkowe :(
Pozdrawiam.

-- 21 kwi 2013, o 20:59 --
jurek16a pisze:Grażka100
Stare liście obrywasz ? Czy nie boisz się że np. wyrwiesz razem z krzewem ?
Lub nie uszkodzisz " serduszek" ?
Po wyrwaniu są rany narażone na różne choróbska.
Nie jest bezpieczniej obcinać?
Przy obcinaniu też pozostają rany, to nie tkanka martwa.
Jakie choróbska masz na myśli?
brak polskich znaków
jurek16a
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Ja obcinam suche i uszkodzone, zdrowe póki co, zostawiam.
Rana po ucięciu jest wielkości równej polu przekroju łodygi, natomiast po wyrwaniu jest wielkości łuski nasady łodygi o wiele większa?
Na chorobach nie znam się, jak krzew choruje - natychmiast eliminuje oraz te obok.Tylko domniewywam !
Moja plantacja to kilkadziesiąt sztuk w kilku odmianach- uczę się ciągle i dlatego pytam :?:
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Suche liścia same odpadają jak lekko pociągnąć. Są zeschnięte i kruche. Nic żywego nie oberwałam, a serduszka są grube i silne. Nie sposób ich uszkodzić przez przypadek.Poza tym są w środku krzaczka, a suche liście na zewnątrz.
Dzięki majs za dobre rady. :)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jurek16a pisze:Ja obcinam suche i uszkodzone, zdrowe póki co, zostawiam.
Rana po ucięciu jest wielkości równej polu przekroju łodygi, natomiast po wyrwaniu jest wielkości łuski nasady łodygi o wiele większa?
Na chorobach nie znam się, jak krzew choruje - natychmiast eliminuje oraz te obok.Tylko domniemywam !
Moja plantacja to kilkadziesiąt sztuk w kilku odmianach- uczę się ciągle i dlatego pytam :?:
Ja pozbywam się liści po zbiorach, kosiarką bijakową, ta dopiero zostawia rany- kilkucentymetrowe.
Żaden grzybek nie wejdzie z łodygi w korzeń i odwrotnie. łodygi stare usychają nawet te z liśćmi, według mnie nadmierna dbałość o te patyczki niema sensu.
grazka100 pisze:Dzięki majs za dobre rady.

Dziękuje ;:3 po tych słowach o męskich częściach ciała wraca mi wiara w człowieka
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28

Post »

Jeśli chodzi o obrywanie czy obcinanie to powiem Wam jak to jest z usuwaniem 'wilków' na pomidorach ( ta sama sytuacja tylko tutaj uschnięte liście) Jeśli coś oberwiemy to rana będzie na łodydze szybko się zagoi, jeśli utniemy kawałek liścia/pędu to część nadal zostawcie przy roślinie i ta część która zostanie przy roślinie zacznie gnić i to przenosi się dalej na łodygę. Obrywanie powinno się wykonywać w dni słoneczne wtedy rany szybciej zasychają i się goją, jeśli zrobimy to w pochmurne dni to rany będą się "grzebać" Tak samo jak u człowieka rany (strupy) szybciej się goją jak jest słonecznie i ciepło i mają dopływ ciepłego powietrza, wyobraźmy sb że zrobiliśmy coś sobie w palec leci nam krew i do tego na ranę pada deszcz wszystko się tak "grzebie" tak samo jest z roślinami.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piotrek7725
Truskawka to troszkę inna bajka, to prawie tak jak z kobietą w ciąży, kupuje ciuchy ciążowe a po porodzie je wywala lub wydaje. truskawka robi dokładnie tak samo. Korzeń to : ciało: jest najważniejszy, ciuchy (to co nad ziemią) można a nawet trzeba wymienić dla lepszego samopoczucia i urody( łatwiej o następny poród )
W truskawce nie ma co się goić stare liście i łodygi usychają robiąc miejsce nowym.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piotrek po co mam sobie utrudniać życie ?
Od kilku lat obcinam stare liście truskawek, idzie szybko i sprawnie. Prawdę mówiąc nie zwracam uwagi na pogodę, robię to kiedy mam czas. Truskawki mam ładne, dobrze owocujące, nie chorują, więc po co mam kombinować ?
Między pomidorami i truskawkami nie widzę ani analogii ani pokrewieństwa.
Awatar użytkownika
piotrek7725
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 22:28

Post »

Fakt pomidor i truskawka to całkiem co innego ale byłem przekonany że system mają podobny widać źle byłem poinformowany :D
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Ja moje w sobote obstrzyglam na krotko bo wlasnie zeszly ostatnie placki sniegu a pod nimi.....zieloniutkie liscie truskawki. Na dwoch krzaczkach byly juz zalazki kwiatow ;:oj Sa to Temptationy niestety. Przetrzymaly te zime Dzięki grubej okrywie sniegowej. Dam im szanse w tym roku zanim kupie sadzonki zwyklych (nie powtarzajacych sie) ;:172
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Witam,
Na moich maleńkich sadzonkach Ostara maj - pączki kwiatowe ;:oj aż się zdziwiłam i... uszczknęłam je, żeby roślina trochę się wzmocniła. Jeśli są powtarzające, to w lipcu pewnie zakwitną ponownie. Gdybym miała tylko te sadzonki, pewnie żal byłoby mi, ale mam wczesne dwuletnie i zeszłoroczne takie same, więc odżałuję :wink:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”