Nowicjuszka w ogrodzie
- mag
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mariola, a gdybyś tak wkopała jakieś 10 cm od siatki drewniany trejaż, albo drugą siatkę np. leśną, które stanowiłyby podporę dlaTwoich roślin? Miałabyś zielony parawan odgradzający Cię od wzroku ciekawskich przechodniów i tym samych służbowa siatka nie doznałaby uszczerbku na swojej nieskazitelnej zapewne powłoce malarskiej
A jeszcze ile miejsca na dodatkowe pnącza... 
-
BOzENA1542

- Od: 14 cze 2008, o 21:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelinko - dobrze że się zapytałaś bo jakoś.... zapomniałabym pewnie :P
Haniu - jestem spokojną osobą i dość spolegliwą więc nie powinnam mieć większych kłopotów. Mają rację - "zarastam" na siatkę i coś musze wymyłśić. Liczę na wizytę w sobotę forumowiczów, może ocs doradzą....?
Bożenko - a ja znalazłam na naszym forum :P Resztę napisałam na PW
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14188
Haniu - jestem spokojną osobą i dość spolegliwą więc nie powinnam mieć większych kłopotów. Mają rację - "zarastam" na siatkę i coś musze wymyłśić. Liczę na wizytę w sobotę forumowiczów, może ocs doradzą....?
Bożenko - a ja znalazłam na naszym forum :P Resztę napisałam na PW
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=14188
- hanka55

- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dokładnie to samo chciałam zaproponować, czytając poprzednie wątkimag pisze:Mariola, a gdybyś tak wkopała jakieś 10 cm od siatki drewniany trejaż, albo drugą siatkę np. leśną, które stanowiłyby podporę dlaTwoich roślin? Miałabyś zielony parawan odgradzający Cię od wzroku ciekawskich przechodniów i tym samych służbowa siatka nie doznałaby uszczerbku na swojej nieskazitelnej zapewne powłoce malarskiejA jeszcze ile miejsca na dodatkowe pnącza...
o prześladowaniu Cię, przez nadgorliwych działkowców.
Wystarczy nawet zwykła plastikowa, zielona siatka po 4zł/ mb i parę prętów/ gałęzi.
I juz zatkasz buzię, glęgołom!
Oni chyba tak z czystej zazdrości i zawiści, bo przeciez takie angielskie ogrody
nie są u nas popularne.

A poprzedzające to zdjęcie folxy, które chcesz wykopac Mariolu, pachną mocniej niz jaśmin i akacja razem wziete i kosztują - majątek.
Ja, kupowałam po 1 kłączu, słownie- po jednym kłączu, za 4 zł +koszt wysyłki!
Trzeba paru lat, by te pachnące cuda stworzyły takie łany :P
U nas króluje chłopski zwyczaj = grządek pod sznurek, zagony zamienione w kwiatowe rabatki.
Nie daj się dziewczyno zastraszyć złym trollom i utrzymuj ten piekny przepych swobodnie rosnących roślin.
A nich im oko bieleje !
Howk!
- Comcia

Haniu - myślę że skoro tak lubisz floksy to się dogadamy - mam ich sporo :P Ale skoro tak dobrze o nich mówisz to zatrzymam sobie trochę :P Tylko nie w tym miejscu bo wiosną właśnie w tym miejscu ruszy rozbudowa mojej mikroskopijnej altanki, a własciwie to składzika.....
Ja się na zarząd ogródków nie irytuję, nie przeszkadza mi to że się czepiają - zrobię co trzeba i będzie spokój :P Większośc wystarczy poprzycinać solidnie i będzie dobrze. Tylko niewielką część muszę naprawdę wykopać bo faktycznie rosną "na płocie" :P
Kiedy właśnie w tym problem że mi się podobają uporządkowane ogródki :P
Mam w sumie wzdłuż 3 boków ogródka zarośnięty kwiatami teren - i niech tak zostanie :P Ale w tym miejscu na zdjęciu chcę mieć tylko trawnik + okrągłe albo lepiej jajowate rabatki kwiatowe. Nie wiesz nawet jak trudno jest się poruszać po takim ogrodzie - zawsze coś przydeptuję albo po prostu nie da się przejść.... Podeptałam już sporo kwiatów i źle się z tym czuję. No i ta dobudowa do altanki też wymaga wolnej przestrzeni.....

Trudno w to uwierzyć ale na obu zdjęciach jest ścieżka, która czasami naprawdę muszę przejść :P
Ja się na zarząd ogródków nie irytuję, nie przeszkadza mi to że się czepiają - zrobię co trzeba i będzie spokój :P Większośc wystarczy poprzycinać solidnie i będzie dobrze. Tylko niewielką część muszę naprawdę wykopać bo faktycznie rosną "na płocie" :P
Kiedy właśnie w tym problem że mi się podobają uporządkowane ogródki :P
Mam w sumie wzdłuż 3 boków ogródka zarośnięty kwiatami teren - i niech tak zostanie :P Ale w tym miejscu na zdjęciu chcę mieć tylko trawnik + okrągłe albo lepiej jajowate rabatki kwiatowe. Nie wiesz nawet jak trudno jest się poruszać po takim ogrodzie - zawsze coś przydeptuję albo po prostu nie da się przejść.... Podeptałam już sporo kwiatów i źle się z tym czuję. No i ta dobudowa do altanki też wymaga wolnej przestrzeni.....

Trudno w to uwierzyć ale na obu zdjęciach jest ścieżka, która czasami naprawdę muszę przejść :P
Ale uporządkowane już nie będzie miało takiego klimatu
Wiolu a może ścieżkę wyznacz wrzucajac między rośliny kawałki płyt albo płaskich kamieni
Juz nawet nie tyle dla łopatkowania ale dla zaspokojenia ciekawości będe starała sie zawitac w sobotę. Ale chyba nie będziesz miała ze mnie pozytku, bo ja również lubię tzw zamierzony nieład, do którego u siebie dążę
Wiolu a może ścieżkę wyznacz wrzucajac między rośliny kawałki płyt albo płaskich kamieni
Juz nawet nie tyle dla łopatkowania ale dla zaspokojenia ciekawości będe starała sie zawitac w sobotę. Ale chyba nie będziesz miała ze mnie pozytku, bo ja również lubię tzw zamierzony nieład, do którego u siebie dążę
- giga45

- Od: 28 lut 2008, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witaj Marioluś. Bardzo ciekawa jestem jak ten ostrokrzew wygląda rozrosniety jak masz podaj fotkę. A tak przy okazji to chociaż te wykopane u Ciebie roślinki nie pójdą na zmarnowanie, bo ucieszą z pewnością nowych właścicieli, którzy w sobotę do Ciebie zawitają. Pozdrawiam, ale i tak jestem zła na ten zarząd. Na szczęście u mnie nie ma takich problemów, bo bym sie ostro z nimi kłóciła.Pa
- Comcia

Giguś - jak mi się uda w końcu dobrać do aparatu mojej córki to ci spróbuję pokazać ten ostrokrzew:P Nie ręczę za efekty bo na mojej działce nie jest tak jak na innych - trudno czasem coś sfotografować bo jedno rośnie na drugim....
Jadziu - gdyby nie komentarze to nawet bym nei wiedziała ze mam floksy... Taki ze mnie ogrodnik ;:64
Jadziu - gdyby nie komentarze to nawet bym nei wiedziała ze mam floksy... Taki ze mnie ogrodnik ;:64
-
MalgorzataBa
- 50p

- Od: 27 lut 2008, o 12:44
- Kontakt:
Re
Witaj Mariolu
Ja w ramach rewizyty trafiłam do Ciebie i proszę nie likwiduj tych kwiatków bo potem będziesz marzyła o nich
wyrywa się szybko a rosna bardzo wolno
a jeśli coś naprawde Ci przeszkadza to podziel się z furomowiczami, ja też jestem chętna
wtedy jest szansa że jak kiedyś zamarzysz o jakimś kwiatuszku to może on do Ciebie wrócić :P
Gośka
Gośka