Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
Słuchajcie mam pytanie . Kupiłam nasiona pomidora, na opakowaniu napisane jest pomidor gruntowy KARŁOWY saint pierre st. Wzięłam sobie go na balkon , bo napisali karłowy . Przyszłam do domu wchodzę w internet ,patrzę, a w necie widzę wysokie krzaki .
To jak to w końcu jest , to odmiana karłowa czy wysoka? , ktos się orientuje?.
To jak to w końcu jest , to odmiana karłowa czy wysoka? , ktos się orientuje?.
Aga
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z tego co wiem to ta odmiana występuje w wersji karłowej i wysokiej.
Paula , to mnie teraz zaskoczyłaś , a wiesz może do jakiej wysokości rośnie karłowy? Duzo wyższy od vilmy jest?
Aga
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Szczerze mówiąc nie miałam tej odmiany, ale od Vilmy większy na pewno. W dużym pojemniku na balkonie powinien sobie poradzić.
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chciałam się spytać osoby, które uprawiały w zeszłym roku lub teraz z nasion z Akcji pomidor Malachitowa Szkatułka. Mianowicie liście sadzonek mają od spodu podbarwienie lekko fioletowe. Mam dwie sztuki i obie tak mają. Wszystkie sadzonki pozostałych 24 gatunków są normalne. Na razie są popikowane w kubeczki 150 ml, jeszcze tydzień i będą pikowane w 500ml. Podłoże Kronena do siewu, podlewne umiarkowanie, stoją w cieple na południowym oknie. Wygląda na to, że to jakaś cecha gatunkowa - złe pobieranie fosforu. Ale na dodatkowe zasilenie, to sadzoneczki są za małe. Czy ktoś zaobserwował coś podobnego, przejmować się

To te dwie po prawej stronie. Zdjęcie zrobiłam tak trochę od spodu, żeby było widać ten inny kolor. Obok z lewej strony "normalna" sadzonka.

To te dwie po prawej stronie. Zdjęcie zrobiłam tak trochę od spodu, żeby było widać ten inny kolor. Obok z lewej strony "normalna" sadzonka.
Jola, Beata - ja mam Malachitową Szkatułkę z innego źródła ( Manfred Hahm-Hartmann) i u mnie jest tak samo. Tak że wszystko ok
Też najpierw myślałam, że je przemroziłam, ale wszystkie inne są normalne.
rico - ale równiutkie masz te pomidorki. Jak wojoki w szeregu
rico - ale równiutkie masz te pomidorki. Jak wojoki w szeregu
Pozdrawiam
Ewa
Ewa
- DoktorPio
- 100p

- Od: 6 lut 2013, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę was o rade
Dostałem z USA 12 odmian przeróżnych pomidorów i tak się zastanawiam czy w ogóle warto je jeszcze wysiać w tym roku żeby rosły w gruncie ?
Obawiam że pomidorki mogą się nie wyrobić z wydaniem plonu
Czy warto ryzykować czy lepiej czekać do przyszłego roku
Dostałem z USA 12 odmian przeróżnych pomidorów i tak się zastanawiam czy w ogóle warto je jeszcze wysiać w tym roku żeby rosły w gruncie ?
Obawiam że pomidorki mogą się nie wyrobić z wydaniem plonu
Czy warto ryzykować czy lepiej czekać do przyszłego roku
- Yvona

- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Jakby je podkiełkować, a później puścić na 1-2 grona to może i ma to sens? Miałbyś możliwość degustacji i pceny, czy warto je siać w przyszłym roku 
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- GunnarSK

- Od: 1 paź 2009, o 17:10
I można też zbierać własne nasiona. Jeszcze lepiej z odmianami doniczkowymi. Bo takie można zabierać jesienią do domu i upawiać dalej po pierwszych przymrozkach.
pozdrawiam, Gunnar
DoktorPio
Jeśli masz w gruncie jakieś miejsce i chcesz zobaczyć te odmiany, jeszcze w tym sezonie, to siej. Ja w ubiegłym sezonie, dostałem bardzo późną przesyłkę i jedną odmianę wysiałem 5 maja. Przeznaczenie - grunt. Owoców doczekałem, zobaczyłem, oceniłem. Nasiona, już swoje zebrałem.
Jak masz miejsce, śmiało wysiewaj.
Pamiętaj, że krzak np. za drugim gronem, możesz zawsze ogłowić.
Przyspieszy to owocowanie.
Jeśli masz w gruncie jakieś miejsce i chcesz zobaczyć te odmiany, jeszcze w tym sezonie, to siej. Ja w ubiegłym sezonie, dostałem bardzo późną przesyłkę i jedną odmianę wysiałem 5 maja. Przeznaczenie - grunt. Owoców doczekałem, zobaczyłem, oceniłem. Nasiona, już swoje zebrałem.
Jak masz miejsce, śmiało wysiewaj.
Pamiętaj, że krzak np. za drugim gronem, możesz zawsze ogłowić.
Przyspieszy to owocowanie.
- Dziunia87

- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Piękne te Wasze rozsady
Moje do gruntu to jeszcze maleństwa, bo dopiero liście właściwe w pełni wykształciły, ale podgonią, bo w Growboxie siedzą 
Mam kilka sztuk sadzonek koktajlowych z marca i zaczynają blednąć, więc chyba powoli "głodne" sie robią.
Pytanko do Was mam biohumus i nie wiem czy takowy wystarczy czy raczej zakupić coś typowo do pomidorów? Co polecacie?
Mam kilka sztuk sadzonek koktajlowych z marca i zaczynają blednąć, więc chyba powoli "głodne" sie robią.
Pytanko do Was mam biohumus i nie wiem czy takowy wystarczy czy raczej zakupić coś typowo do pomidorów? Co polecacie?
Ja dosiewam. Przyszła do mnie przesyłka z nasionami i jestem wniebowzięta. Sieję dziś 
Pomorze...klimat łagodniejszy
.
-
tysonka
- 500p

- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Ja też dosiewam - w podróży będąc dorwałam przypadkowo w sklepie ciekawe nasiona i wybrałam z nich pomidora Moneymaker - nic o nim jeszcze nie wiem, ale z opakowania wynika, ze to odmiana wysoka wczesna (okres wegetacji 75-80 dni), więc jest duża szansa na plon, no i jestem ciekawa odmiany
Aha, i wczoraj dałam na waciki do podkiełkowania megagronka - prawdopodobnie przelałam wszystkie 5 sadzonek - nie padły, ale też od 2 tygodni nie ruszyły się ani na milimetr, zatrzymały na etapie 2 małych listków właściwych, pewnie nic z nich nie będzie, więc postaram się podgonić z 3 nasionkami, które mi jeszcze zostały. Witajcie w klubie późno siejacych