Storczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: StOrCzYk

Post »

Piękna kolekcja ;:333 Bardzo fajne zdjęcia robisz.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p
Od: 30 mar 2012, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam krotka foto relacja co u mnie się dzieje.

Na początek już pokazywane kwitnienie
jego 3 rozwinięte paczki Obrazek

Następnie dendrobia nobile i phal produkują przyrosty
to dendrobium jeszcze kwitnie Obrazek

a to jego keiki Obrazek Obrazek

następne dendrobium w białych odcieniach ( bo w doniczce są 3 rożne hmmm a nawet 4 które kupiłam jako dotacje a w zamian dostałam sadzonkę 2 cm i która tez coś robi ale na razie jest tylko mały guziczek:)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i jedno dendrobium które kwitnie już spory czas co mnie bardzo cieszy
Obrazek

oraz przytosty na dendrobium phalObrazek

takiego koloruObrazek
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Pozdrowionka ;) // Mariola
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

I jeszcze jedno. Będąc rok temu w sierpniu w Polsce zakupiłam mikoryzę do storczyków i dodałam ja do może 3 storczyków już zapomniałam nawet do których ale dziś wyciągając jednego po podlaniu zauważyłam ze coś tam się dzieje i przyglądam się i co zobaczcie sami (duzo tego) Obrazek

Obrazek
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko." A. Einstein
Mój Wątek : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=61&t=54448" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to się rozrosła grzybnia, fajnie :D też myślałam swego czasu o mikoryzie, ale się jeszcze wstrzymałam, a później tego nigdzie nie mogłam stacjonarnie dostać :roll:
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

a mikoryzę ponoć można zaaplikować storczykowi tylko raz w jego życiu, skąd wiec wiadomo czy nasz storczyk ma już mikoryzę czy nie ? Bo ja czasem miałam tak, ze takie kulki pojawiały mi się po roku od kupna storczyka, więc nie jest ona od razu widoczna gołym okiem ;:218 Czy myślicie że pomogłaby storczykowi przy reanimacji? Bo takie wątki czytałam, ale mi się wydaje, ze storczyk musi mieć jakiekolwiek korzonki aby taka grzybnia działała prawda? Sama mikoryza chyba nie zmobilizuje storczyka do wypuszczenia korzonków?
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Raz czytałam na Forum, że jest to prawie 100%-wo pewne, że kupiony przez nas storczyk ma zaaplikowaną już mikoryzę.. Myślę więc, że warto się wstrzymać jakiś czas po zakupie, by dać jej czas na 'ujawnienie się' :)
Co do mikoryzy dla storczyka bez korzeni, to myślę, że to nie ma sensu, bo ona pomaga korzeniom, ale w pozyskiwaniu z podłoża cennych składników odżywczych :wink:
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

też mi się tak wydaje własnie 3velyna ale czasem ktoś tu na forum pisał, ze zaaplikował mikoryzę storczykowi bez korzeni i ładnie zaczęły się pojawiać ;:218 zaczęłam się więc zastanawiać ;) też słyszałam, że większość storczyków jest tak faszerowana w sklepach, ze te kupne na pewno mają mikoryzę.. Warto ją chyba kupić np. jak się ma swoje keiki prawda? Wtedy wiadomo, że nie miała ona jeszcze nic fundowane, chyba, ze taka mikoryzę jakoś wynosi od matki? ;:218 a jak sprawa wygląda z małymi phalkami, takimi siewkami, trzymanymi w sphagnum, one chyba tez nie mają mikoryzy, co nie? Czy w sphagnum w ogóle można mieć mikoryzę czy to tylko dla roślin w korze? Ale mnie to zaciekawiło :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Hmm siewkom myślę, że nie dają do agaru mikoryzy, bo ona by się tam chyba nie utrzymała.. sama nie wiem, bo znawcą nie jestem :)
Ale do sphagnum chyba się nie daje, bo ono samo w sobie jest grzybobójcze :wink:
A tamte inne falki fajnie szły w korzenie, bo może chociaż jakiś jeden miały? Który dostarczał im tego, co potrzeba, by się zmobilizowały :)
Swoim keiki, tym z pędu, myślę, że można śmiało zaaplikować, ale tym basal-keiki chyba nie.. ;:219
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
sylcia199
500p
500p
Od: 25 paź 2012, o 11:28

Post »

Piękny czerwony ;:138
Gratuluję przyrostów na dendrobiach :heja Będzie pięknie :heja
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

HMMM to może i ja dokupię ta mikoryzę i zaaplikuje reanimkom zobaczymy co z tego będzie ale to dopiero po 19 maja bo wtedy wrócę z polski a teraz będę ta sama woda z tego kwiatka podlewać i zobaczymy co z tego będzie.
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

A teraz moje biedne zygopetalum bez liści coś wypuszcza czyżby jedno to był pęd???? ten większy??
jak myślicie?
A te mniejsze to mogły by być przyrosty bo tak łyso trochę wyglądać.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
yeellooww
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 kwie 2013, o 13:32

Post »

misiaczek437 pisze:A tek został zakupiony przez moja siostrę w Polsce w tesko i przywędrował do mnie aż z polski w bardzo dobrym stanie i siostra zakupiła sobie taki samObrazek

Piękne storczyki! Zazdroszczę tak dobrej ręki do kwiatów.! Pozdrawiam!:)
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

Dziękuje za pochwale ale to nie tylko moja zasługa ale i kwiatów które maja wole życia i kwitnienia bo mam tez takie uparte co od 2 lat nie kwitną.
Awatar użytkownika
misiaczek437
200p
200p

Post »

Witam dawno nic nie pokazywałam a wiec teraz zaprezentuje jak moja zieleninka sobie radzi :)

Na początek moje fioletowe dendrobium i jego przyroscik
ObrazekObrazek

Dendrobium nobile
Obrazek

KOLEJNE DEND PHAL
Obrazek
spora kępka i przyrosty naliczyłam aż 6 :)
ObrazekObrazek

jeszcze 2 male dendrobia
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Oj Mariolka ,dlugo nic nie pisalas ,az sie martwic zaczelam!Pieknie Ci ida te dendrobia!!!! Werandujesz je?Tzn o nobile pytam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”