Niunia1981- kocham oncidia. Zwłaszcza, że różne odmiany wydzielają różne zapachy...
Mmax- latem...pewnie będą szaleć hoje. Skrętnikom i fiołkom będzie za gorąco

Agnieszka_ - dziękuję. Fiołki dopiero się rozkręcają. Skrętnikom dobrze będzie, jak pojada na działkę. wtedy będą ładniejsze kwitnienia.
Georginja- chciałabym mieć tak szerokie parapety, jak ten blat kuchenny ze zdjęciami gloksyni i hoi. Uwielbiam kolory i nie wyobrażam sobie domu/mieszkania bez zieleni i kolorów kwiatów domowych. Taki dom jest "pusty", "bez duszy".
Mmaryla- dziękuję. Stoja razem na stole w pokoju u Mamy. Dopełniają się kolorem i...zapachem
Paula15- niektóre gloksynie pachną, podobnie, jak niektóre hipeastra, a nawet...skrętniki. Jedynie o fiołkach afrykańskich nie słyszałam (nigdy nie mów nigdy) - żeby wydzielały zapach.
Haha...ja znalazłam w necie porównanie "zwykłej" h. curtisii i h.curtisii big leaf - różnica, jak na tak maleńkie listeczki "spora".
Jolcia1212- to moje, własne kwitnienie. Oncidium - kupiłam rok temu w kwietniu na wystawie storczykowej w Krakowie. A raczej zostało ono zamówione w sklepie internetowym, który się wystawiał na tej wystawie. I mam chęć na kolejne oncidium...uwielbiam je...wąchać.
AliWas- dziękuję. Fiołki się dopiero pączkują.
Emma1966- dziękuję. Zapach tylko można opisać, niestety.
Gardeniaa- dziękuję w imieniu Ruffield Skies - jakże się cieszę, że nie tylko, ja mam podobne zdanie, na jego temat.
Gloksynia wiśniowa - ma koleżankę białą w doniczce - w fazie pączków.
IkaD- i tu się Zdziwisz. Większość brązowych doniczek jest... z plastiku. Ale właśnie, ze względu na to, że przypominają gliniane doniczki - je kupuję. Są estetyczne, tanie i w różnych rozmiarach ( najmniejszy -to bodajże 9 lub 11cm, największy - pewnie około 50cm).
Renata1962- a ja myślałam, że zanudzę Was takimi zdjęciami międzygatunkowymi

Sylvi- czyżby fotosik "strajkował". Każdy fiołek otaczam wielką miłością i...odrobiną opieki. Obecnie pączkuja się u mnie miniaturki - wreszcie dorosły

Heliofitko- Ty Wiesz, co ja kocham najmocniej...barwy lata

I pachnące czasami.
Jola1313- yhy - pachną ;)
Ale się cieszę, że Masz tę hojkę: Chętnie się dowiem, gdzie ją Trzymasz i w jakim podłożu? Ona tak ma...czytałam, że wolno rośnie.
Zwęża się...
Elciu1974- dziękuję w imieniu oncidium ;) Tylko nie Każ mi liczyć kwiatów "za karę". Jest ich sporo - to mi wystarczy ;)
Dziś dojechały kolejne, dwie hoje

H.kerri - maluszek ukorzeniony od Tila. Z serca za nią dziękuję

H.rotundiflora, zwana skwarkiem- od Neo01 Śliczna roślinka, długa sadzonka i te listki, kocham już ją:

Tym sposobem na liście chciejstw hojowych na ten rok zostały dwie lacunosy: Royal Flush i Snow Caos