Karmnik dla ptaków
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Karmnik dla ptaków
Zeskanowałam dzisiaj okolicę, ale nie było jemiołuszek. Wszyscy sąsiedzi wiedzą, że poluję więc jakby co bedę miała cynka!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś walcząc z nawałem śniegu miałam przyjemność bliskiego spotkania (pierwszy raz) ze (odszukałam w google) srokoszem. Średniej wielkości niepozorny biało-czarny ptaszek uganiał się za sikorką. Teraz doczytałam, że była to pogoń za ofiarą
. Niestety aparatu przy sobie nie miałam 

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
- takasobie
Kilka wczorajszych i dzisiejszych "karmnikowych". Niedługo sezon się kończy, karmniki na lato czyszczę i chowam do suchego pomieszczenia. Dłużej posłużą

Miłka
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zna ktoś może odmiany świerków których szyszki są dobre dla ptaków?
- takasobie
Generalnie ptaki nie wybrzydzają. Widziałam żerujące czarnogłówki, czyże i mysikróliki na świerku srebrnym, zwyczajnym i serbskim. Dzięcioły też nie pogardzą szyszeczkami z każdego z nich. 

Miłka
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A Świerk Sitkajski się nada? 

- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
Fantastyczne zdjęcia.
Tylko "pozazdrościć".
Gratuluję tak pięknych gości. 

Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
- takasobie
Tylko wtedy jak urosną i dojrzeją mu szyszkiOgrodnik88 pisze:A Świerk Sitkajski się nada?

Stasiu! Dziękuję

Miłka
- takasobie
Miłka
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- stasia109
Gratuluje świetnych zdjęć i oczywiście, wspaniałych gości.
Zima wróciła i to z porządnymi mrozami i musiałam dokupić dla ptaków ziarna. Ja sobie podliczam zakupy dla ptaków i przez tę zimę wydałam już ponad 500 zł a przecież końca nie widać. Też kupuję, m.in. słonecznik bo jest wydajny, smaczny i kaloryczny. I co dla mnie ważne, zostają tylko łupki. "Moje" ptasiory są wybredne i pszenicę jedzą na końcu. A jak ją zostawią to w lecie mam pszenicę wyrastającą na trawniku. Przylatuje do mnie pani kosowa, która uwielbia jabłka. pałaszuje je tak, że zostaje tylko skórka. Jedna wrona "Baśka" przylatuje i najbardziej smakuje jej pokrojona słoninka, którą pakuje do dzioba, nawet z 4-5 kawałeczków i odlatuje.
W ogrodzie urzęduje czarny dzięcioł. Piękny ale nieuchwytny, jak jestem w ogrodzie i go widzę to nie mam aparatu, jak mam aparat to go nie ma, czarodziej, czy co?? Ostatnio, jak malowałam drzewka to podlatywał na ok. 3 metry ode mnie, jak wreszcie poszłam po aparat to....znikł! Teraz przylatują szpaki i muszę kupować dla nich twaróg bo bardzo go lubią. Kocham te moje ptasiory.

Zdjęcia słabej jakości, trudno.

Zima wróciła i to z porządnymi mrozami i musiałam dokupić dla ptaków ziarna. Ja sobie podliczam zakupy dla ptaków i przez tę zimę wydałam już ponad 500 zł a przecież końca nie widać. Też kupuję, m.in. słonecznik bo jest wydajny, smaczny i kaloryczny. I co dla mnie ważne, zostają tylko łupki. "Moje" ptasiory są wybredne i pszenicę jedzą na końcu. A jak ją zostawią to w lecie mam pszenicę wyrastającą na trawniku. Przylatuje do mnie pani kosowa, która uwielbia jabłka. pałaszuje je tak, że zostaje tylko skórka. Jedna wrona "Baśka" przylatuje i najbardziej smakuje jej pokrojona słoninka, którą pakuje do dzioba, nawet z 4-5 kawałeczków i odlatuje.
W ogrodzie urzęduje czarny dzięcioł. Piękny ale nieuchwytny, jak jestem w ogrodzie i go widzę to nie mam aparatu, jak mam aparat to go nie ma, czarodziej, czy co?? Ostatnio, jak malowałam drzewka to podlatywał na ok. 3 metry ode mnie, jak wreszcie poszłam po aparat to....znikł! Teraz przylatują szpaki i muszę kupować dla nich twaróg bo bardzo go lubią. Kocham te moje ptasiory.

Zdjęcia słabej jakości, trudno.
Adresy do moich wątków
- geophagus
- 50p
- Od: 14 maja 2012, o 22:25
Kwiecień a tu takie rarytasy
Ostatnio odwiedza mnie masa przeróżnych ptaków, pierwszy raz zagościł szczygieł
Pojawia się spora grupa czyży (ok. 30 szt.) i dzwońców (ok. 20 szt.). Stałymi bywalcami od początku kwietnia są jery (ok. 10 szt.).
Kwiczoł przylatywał aż do roztopów tak jak kosy. Przez cały sezon stołują się sikory, wróble, mazurki, grubodzioby, sierpówki, zięby pospolite.
Przepraszam za jakość zdjęć

Pojawia się spora grupa czyży (ok. 30 szt.) i dzwońców (ok. 20 szt.). Stałymi bywalcami od początku kwietnia są jery (ok. 10 szt.).
Kwiczoł przylatywał aż do roztopów tak jak kosy. Przez cały sezon stołują się sikory, wróble, mazurki, grubodzioby, sierpówki, zięby pospolite.
Przepraszam za jakość zdjęć

NO GMO
- takasobie
Sikorka wylatujaca z karmnika - powalająca!
Ja też mam problemy z jakością, jak przyleci stado ptaszków i usiądzie pod karmnikiem. Prawie ich nie widać
Ja też mam problemy z jakością, jak przyleci stado ptaszków i usiądzie pod karmnikiem. Prawie ich nie widać

Miłka
- stasia109
Witam, może ktoś mi podpowie, co się u moich wróbelków mogło stać???
Od kilku lat mieszkają wróbelki pod dachem domu. Zbudowały sobie gniazda i mieszkają cały rok. W zeszłym roku miały po 3-4 lęgi. W tym roku wyprowadziły 2 legi i zaczęły się kolejne amory i nagle... nic! Cicho, pusto...ptaków nie ma. Zaglądam codziennie ale ptasiorów nie ma. Co się mogło stać? Czyżby przyczyna były wielkie upały??? Dom jest stary, dachówki też są stare i powinny dawać porządną izolację przed upałem i mrozem, zatem co jest przyczyną ich braku? Ja już nie wiem co myśleć.
Może ktoś z Państwa podsunie mi jakieś rozwiązanie.... Czekam....

Od kilku lat mieszkają wróbelki pod dachem domu. Zbudowały sobie gniazda i mieszkają cały rok. W zeszłym roku miały po 3-4 lęgi. W tym roku wyprowadziły 2 legi i zaczęły się kolejne amory i nagle... nic! Cicho, pusto...ptaków nie ma. Zaglądam codziennie ale ptasiorów nie ma. Co się mogło stać? Czyżby przyczyna były wielkie upały??? Dom jest stary, dachówki też są stare i powinny dawać porządną izolację przed upałem i mrozem, zatem co jest przyczyną ich braku? Ja już nie wiem co myśleć.
Może ktoś z Państwa podsunie mi jakieś rozwiązanie.... Czekam....

Adresy do moich wątków