kolorowy liść - chory ?

ODPOWIEDZ
Zoya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

kolorowy liść - chory ?

Post »

Witam
Mój storczyk wypuszcza takiego oto liścia. Czy to świadczy o jakiejś chorobie ? Kolejny zalążek liścia też na czubku ma różową barwę.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: kolorowy liść - chory ?

Post »

Liście czasem robią się różowe od nadmiaru słońca. Ale nie wiem czy aż tak :-/
Zoya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

nadmiar słońca raczej odpada, miesiąc czasu stał z daleka od okna w miejscu w sumie zacienionym (już był zalążek tego liścia) a wcześniej stał na hali w Leroy gdzie raczej ciężko o naturalne oświetlenie, od kilku tygodni stoi na parapecie. Mam tylko nadzieje że to nie wirus.
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przyznam, że pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Liście czasami różowieją, ale nie są żółte, a te dwa młode liście są żółte. Może to być zbyt mała ilość światła, bo jakby pozbawione były chlorofilu. Można zatosować nawóz wysokoazotowy i miejscówkę na oknie wschodnim lub zachodnim.
Może ktoś miał taki przypadek i powie coś więcej.
Kwiatecek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 kwie 2013, o 14:46

Post »

Zoya, tez mam podobny lisc, a raczej juz tylko kawalek bo obcielam jakis czas temu, tylko jeszcze bardziej zoty i rozowy ,ze prawie fioletowy, tylko od dolu samego i tylko jeden.
Nie mam pojecia czemu tak, ale moj juz sie marszczy i usycha, moze u Ciebie tez tak bedzie.
Kocham: Meza,Synka i moje piekne kwiatki:)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Poniewaz nic nie ma bez przyczyny ,proszę opisać swoją uprawę /dokładnie nawożenie-czym wg składu... i cały własny cykl pielęgnacyjny/
Takie anomalie są ,bywaja - zazwyczaj są skutkiem błędów w nawożeniu.
Ale to mozna potwierdzić po informacj j.w.
JOVANKA
Zoya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jovanka pisze:Poniewaz nic nie ma bez przyczyny ,proszę opisać swoją uprawę /dokładnie nawożenie-czym wg składu... i cały własny cykl pielęgnacyjny/
Takie anomalie są ,bywaja - zazwyczaj są skutkiem błędów w nawożeniu.
Ale to mozna potwierdzić po informacj j.w.
JOVANKA
Sprawa wygląda w ten sposób, że storczyk był kupiony w jednym z marketów budowlanych w styczniu i stał wg mnie większość czasu w sztucznym oświetleniu. Podlewam go co dwa tygodnie przez namaczanie i daje nawóz w składzie : azot całkowity 4%, azot azotanowy 2%, azot amonowy 2%, pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie 6%, tlenek potasu 7%. Storczyk jest u mnie jakieś 2 miesiące.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Dziękuję za informację.

Nie wiem jakie masz doświadczenie ze storczykami i ich pielęgnacją... ale widzę ,ze masz problem z nawozem-

- taka formuła nawozu NPK 4:6:7 jest dobra ale... na truskawki i pomidory..../daje bogate kwiaty,intensywny wzrost owoców i kolorów/
Takie nawozy można wprowadzić okresowo.tj. w okresie poprzedzającym kwitnienie, ale tylko pod warunkiem ,ze wcześniej roślina zostanie prawidłowo odżywiona i otrzyma wszystkie należne składniki.

Phalaenopsis który prezentujesz mógł być już w trudniejszym stanie zakupowym...
a dalej u Ciebie karmiony " dopalaczami" na co innego niż wzrost prawidłowy rośliny ; wiec.. :roll: ...nie miał możliwości funkcjonować prawidłowo.

Twoim storczykom brakuje azotu ..i wygląda że to duży niedomiar
Jedyna szansa aby roślina doszła do siebie to zmiana nawozu /można wybierać ..jest wiele nawozów storczykowych -ale najważniejsze aby azot był w dużej przewadze do pozostałych.
Nie podaje nazw i składu -wybór dedykowanych nawozów dla storczyków jest b.duży..

JOVANKA
Zoya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za pomoc. Zmienię nawóz moim storczykom. Przy kupnie tego co mam, sugerowałam się nazwą nawóz do storczyków. Jak widać nawóz nawozowi nie równy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”