Ogród w cieniu dębów

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
julianna
1000p
1000p
Od: 21 gru 2011, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w cieniu dębów

Post »

:wit Beatko
Wiosna jest coraz bardziej widoczna, ładna , słoneczna pogoda sprzyja nam. Ogrom pracy przed nami. Mój trawnik wygląda podobnie. Dziś zaplanowałam wertykulację , grabienie i piaskowanie, potem nawożenie. Nie wiem co zdążę zrobić, bo jak się dobrze rozkręcę, to mąż mi mówi że dość pracy na dziś i koniec. Wracamy do domu.
Buziaki i efektywnej pracy.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.

H. Jackson Brown
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chyba wszystkie mamy tę samą radość - ogród :) I tę samą frustrację - że nam przerywają w chwili, gdy wydaje się nam, że jeszcze chwilka, a skończymy prace zaplanowane na dziś ;:306
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Beatko na Twoich zdjęciach widzę to co na moich ,dębowe liście .Mam ich pełno w całym ogrodzie .Jak sobie radzisz z nimi ? U mnie są cały sezon ,tylko w mniejszej ilości ;:131
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z liści jest fajna próchnica wiec po co je wszystkie usuwać jak za chwilkę wybujałe roślinki zasłonią co trzeba .Ogrom pracy sobie na dzisiaj zaplanowałaś ,wiec życzę ,żeby udało Cię chociaż w połowie te wszystkie plany ;:196 Czy pod języczką na fotce to liście wieczornika damskiego ,bo takie podobne
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Dziewczyny rzeczywiście ciężko się oderwać od tej ogrodowej roboty.Ja niestety mam mało czasu bo dużo pracuję ,więc na działce nie bywam na co dzień ,ale jak już pojadę to bym chciała zrobić wszystko naraz :tan .Następnego dnia tylko coś tak ciężko wstać...

Jeśli chodzi o dębowe liście jest ich u mnie naprawdę dostatek i na zimę rabatki mają prawdziwa kołderkę. Niestety na wiosnę trzeba to wszystko powygrabiać ,gdyż i brzydko wygląda i dodatkowo takie stare liście są podobno siedliskiem chorób grzybowych.
Część liści idzie do kompostownika,a właściwie bardzo dużo ich tam wpada na jesieni gdyż stoi pod dębem. Większą część po prostu palę ,a trochę zakopuję w ziemi pod drzewami gdzie nic nie rośnie. Zakopuje je tez w innych miejscach np. pod tujami,przekopuję je z wierzchnia warstwą ziemi i one się powoli pod spodem rozkładają,a na wierzchu ich nie widać. Z wielu grządek zbieram je po prostu ręcznie aby nie uszkodzić grabiami wschodzących roślinek. Jest z tym trochę roboty ale jest czysto, nie lubię takich starych ,szarych liści.

Jadziu nie wiem co to za roślinka nie mogę sobie przypomnieć co to ,ale ładnie wzeszła.Raczej nie jest to wieczornik damski z tego co przejrzałam jego zdjęcia w internecie.Ale będę go obserwować i dam znać jak mi zaświta cóż to za istotka
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Ja niestety też zbieram ręcznie i kompostownik stoi pod dębem ,więc mam ich pełno One podobno nie nadają się na kompost bo mają coś co roślinom szkodzi i bardzo długo się rozkładają .Ale trzeba sobie jakoś z nimi radzić .
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Tak Ewo liście dębu mają za dużo garbników, co wcale nie jest dobre dla kompostu, dlatego ograniczam ich ilość do tego co tam wpada a jest tego i tak dużo.Jak pisałam większość palę (ku uciesze sąsiadów ;:oj )a popiół rozsypuję na grządkach i mieszam z ziemią.
Niestety liście to nr.1 moich jesiennych i wiosennych prac!
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Witaj w klubie sprzątaczek liściowych . :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

No tak a za posprzątanie wszystkich liści powinnyśmy dostać odznakę "wzorowy klubowicz"
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

anastazja B pisze:No tak a za posprzątanie wszystkich liści powinnyśmy dostać odznakę "wzorowy klubowicz"
Popieram Beatko! Ja też walczę z nimi jesienią i wiosną niestety.
U Ciebie wiosennie na całego się robi wszystko pięknie budzi się do życia i kwitnie! ;:138
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p

Post »

Reniu kwitnie to tylko ładnie na zdjęciach,bo cyka się to co ładne a poza tym jeszcze dużo pracy aby doprowadzić wszystko do porządku ;:108

Tą zimę bardzo ładnie przetrwały u mnie róże,do kopczyka wymarzły tylko te ,które robią to nałogowo.
Większość ma zielone badylki aż miło popatrzeć
Obrazek
Obrazek

Najlepiej przezimowały u mnie Louis Odier, Rose de Resht,Pomponella,Leonardo da Vinci,Angela ,Reine des Violetes,Nina Weitbull ,Fantin Latour -te pamiętam na pewno że były całe zielone.
Oznak życia nie daje posadzony na jesieni Elmshorn,Może dlatego,że posadzony na początku października zdążył ruszyć na jesieni i do tego rośnie na winklu? No ale zobaczymy....
Poza tym nie mam żadnych strat różanych ;:63
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Oj tak pracy przed Nami sporko żeby wszystko doprowadzić do takiego stanu jakbyśmy chciały,ale powolutko się wszystko zrobi :) jak na razie pogoda pięknie dopisuje to można działać w ogrodzie...
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

:wit Beatko
Wszystko budzi się do życia ;:215
Widze że pięknie Ci przezimowała azalia mi niestety przemarzła albo zmarzła. Kwitnąć na pewno nie bedzie a czy listi wypusci to sie okaże.
Piękna miodunka u mnie leży ochlapła i nie ma począków.
pozdrawiam i ;:3 życzę.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Piękne zielone pędy ;:108 Moja LO też cała zielona,przycięłam ją lekko kosmetycznie ;:224
Awatar użytkownika
mada83
200p
200p
Od: 3 lut 2012, o 14:33

Post »

Beatko wiem co to sprzątanie dębowych liści. Ja mam tego mnóstwo - jesienią też zostawiam na rabatach dla zabezpieczenia roślin - wiosną za to wybieram większość rękami. Ja też nie lubię ich widoku jak roślinki budzą się do życia. Na szczęście rabaty już wysprzątałam, zostało jeszcze wyczesać cześć zieloną - u niektórych nazywaną trawnikiem :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”