Truskawkki cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - cz.2

Post »

Xavierka
Co do uprawy współrzędnej nie będę zabierał głosu to nie moja :działka: a powtarzanie tego co wujek googl napisał mija się z celem.
Co do aerobiku- truskawki podścielane słomą to nie tylko ochrona przed chwastem. Truskawki rosnące na słomie możesz jeść prosto z krzaka nie są zapiaszczone nawet po deszczu, owoce nie mają kontaktu z mokrą glebą co zapobiega ich gniciu itd.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No cóż, słomy ni mam, korę sprzedają na tony w moim sklepie ogrodniczym, jedynie co mi zostaje to ogołocić chomika z trocin. A i te nie wiem, czy nie zrobią mi "Przeminęło z najbliższym wiatrem".

Dlatego ze mnie taka zuch dziewczyna, co motyczkę w ręku trzyma. ;:65
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na !00% to trociny pięknie okleją truskawkę, może warto podścielić wełnę drzewna, można kupić zapytaj wujka googla gdzie
Pozdrawiam.

Bez motyki czujesz się zagubiona :wink: :)
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p

Post »

Z motyką wałki tłuszczu nie mają szans. :uszy

W zeszłym roku posadziłam we wrześniu truskawki i na dzień dzisiejszy są takie tyci, tyci mają po 2 listki. Czy jak ruszy wegetacja (a mam taką nadzieję), to prysnąć je miedzianem zapobiegawczo?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Xavierka
Motyka dieta cud :) bez efektu jaja :) Lepiej zgubić tłuszczyk w ruchu niż z tabletka przed tv.
Chcesz się bawić chemią, to opryski grzybobójcze jak miedzian stosuje przemiennie z innymi. Jak nic szczególnego nie zauważysz na krzaczkach to poczekaj z opryskiem do początku kwitnienia. Nie zapominaj o okresie karencji. A jak z nawożeniem,truskawka musi coś jeść.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p

Post »

Dziękuję, że mnie o to spytałeś, bo właśnie myślę czym by je tu nakarmić.
W menu mam: kompost, obornik przekompostowany (krowi i kurzy), a także azofoskę. :wink:

Nawet sobie wymysliłam, żeby te trzy dania wymieszać w wiaderku i dać każdemu krzaczkowi po takiej papce. I taką papkę im dam, jak się zaczną budzić, bo na razie jeszcze śpią. ;:108
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Xavierka
Truskawka nie może być przekarmiona :!: Zbyt obfity obiadek spowoduje nadmierny wzrost krzaków i spadek plonowania.
Obornik powinno się przekopać wiosną do sadzenie jesiennego, a jesienią do wiosennego.
Jeżeli dałaś obornik przed sadzeniem to teraz już ich nie dokarmiaj. Żadnego obornika i kompostu nie powinno się rozkładać pod rosnące już krzaki, taki zabieg zmniejsza plonowanie, a rośliny stają się bardziej podatne "szaraka".
Jeżeli już ma być obornik to tylko w formie mało procentowej "nalewki" do podlania, lub suszony. Przed sadzeniem daje się około 50t obornika na hektar. Jeżeli użyjesz Azofoski to około 200kg/ha.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Zakazany owoc
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 maja 2012, o 19:57
Kontakt:

Post »

A ja mam pytanie o pielęgnację truskawek.
Zasadziłem je w zeszłym roku w kwietniu, do tej pory w ogóle ich nie nawoziłem i przy sadzeniu nie dawałem obornika.
Truskawki były tylko plewione - 3 razy.
Mam dosyć ładny kawałek truskawek. W zeszłym roku część poletka zaczęło cos niszczyć od korzenia, ale porozsadzałem je, choć nie wszystkie, bo do rozsadzenia w tym roku zostało ok. połowę poletka ( po prostu w zeszłym roku nie zdążyłem ).
W tym roku zamierzam się czymś wspomóc :)
Co prawda maszyn nie mam, jest tylko zwykła motyczka. Zakupiłem juz nawóz i zastanawiam sie nad czyms na chwasty.
W takim razie mam pytanie : od czego mam zacząć ?
Czy od nawożenia, czy przesadzania, czy od czegos innego?
Na oku mam preparat na chwasty STOMP, ale nie wiem czy dobrze wybiorę ?
Blog o znajomości regulaminu FO.
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Witam w wątku truskawkowym :wit
Czy można już przesadzać truskawki? czy za chłodno?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Bartnik
100p
100p
Od: 9 kwie 2011, o 19:55

Post »

Jasne że już możesz, ja dziś przesadzałem, bo ostatnie dni były za ciepłe, a na przesadzanie najlepiej są wilgotne dni.
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Zakazany owoc pisze:A ja mam pytanie o pielęgnację truskawek.
Zasadziłem je w zeszłym roku w kwietniu, do tej pory w ogóle ich nie nawoziłem i przy sadzeniu nie dawałem obornika.
Truskawki były tylko plewione - 3 razy.
Mam dosyć ładny kawałek truskawek. W zeszłym roku część poletka zaczęło coś niszczyć od korzenia, ale porozsadzałem je, choć nie wszystkie, bo do rozsadzenia w tym roku zostało ok. połowę poletka ( po prostu w zeszłym roku nie zdążyłem ).
W tym roku zamierzam się czymś wspomóc :)
Co prawda maszyn nie mam, jest tylko zwykła motyczka. Zakupiłem już nawóz i zastanawiam sie nad czyms na chwasty.
W takim razie mam pytanie : od czego mam zacząć ?
Czy od nawożenia, czy przesadzania, czy od czegos innego?
Na oku mam preparat na chwasty STOMP, ale nie wiem czy dobrze wybiorę ?
Czy zamiast przenosić plantację nie lepiej, taniej i szybciej zlokalizować przyczynę niszczenia krzewów ?
Nie boisz się że " TO" przelezie na nowe pole za truskawkami, np. nornica lub choroba?
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jurek16a pisze: Czy zamiast przenosić plantację nie lepiej, taniej i szybciej zlokalizować przyczynę niszczenia krzewów ?
Nie boisz się że " TO" przelezie na nowe pole za truskawkami, np. nornica lub choroba?
Dorzucić można jeszcze nicienie opuchlaki, pędraki i inne sprężykowate.
Nie z każdym choróbskiem w truskawkach da się wygrać, można jedynie spowolnić jej postęp. Dlatego tak ważny jest dobór stanowiska, jego przygotowanie i zdrowy materiał do wysadzenia.
brak polskich znaków
jurek16a
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Dziadek mój mówił że pod truskawki nie można dawać świeżego obornika ze względu chyba na robale ?
Ale na zdrowy rozum, jakbym miał przenosić plantacje to postarałbym się o sadzonki z innej miejscowości, aby nie przenosić infekcji.
a swoją zaorałbym i zasiał poplon?
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świeży obornik przed sadzeniem może spalić korzenie, rozrzucony pod krzaki pomoże w rozwoju szarej pleśni.
Sadzonki tylko z plantacji licencjonowanej, lub z takiej którą znamy, zakupy na rynku od nieznajomego to loteria. A post na temat którego rozmawiamy to była tylko i wyłącznie reklama, a nie prośba o pomoc.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
foxx102
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2013, o 22:12

Post »

Witam, przeryłem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy truskawki powtarzające też kosi się? jeśli tak to kiedy? Mam odmianę Albion z Frigo posadzoną tydzień temu w skrzynkach i będę przenosił je na zimę do garażu (ok 0-5 st C). Dzy tez mam je zasilać potasem na zimę?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”