Permakultura cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Permakultura

Post »

Też mam trochę takich liści. Zostawiłam je jesienią grubą warstwą na pustej na rabacie, by nie rosły chwasty. Pewnie wykorzystam je do ściółkowania ale cienka warstwą (dopiero w następną niedzielę będę na działce i przekonam się, czy te liście jeszcze są).

Edysqa, czy wśród wygrabionych resztek trawy na pewno nie ma perzu? Bo to szalenie żywotne ziółko.
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

Bożenko nie mam perzu :-)
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

To trawa będzie dobrą ściółką.
Obejrzałam wczoraj polecany filmik, ale taka uprawa wydaje mi się bardzo pracochłonna. Na razie skończyłam robić nasiona na taśmach i wsiewam pomidorki.
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Bożenko, a jak myślisz czy mogłabym wysiac najpierw facelie i koniczyne i przykryć je sciółką, wzeszły by?
Jak mogę spytać z jakiej okolicy województwa jesteś bo widzę że tak jak ja z łódzkiego :-)
Awatar użytkownika
Bogumila_r
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sty 2013, o 13:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Plewy w takich iloscich!!! ;:138 Oczywiscie, ze sie nadaja. Wlasciwie kazda materia organiczna nadaje sie na sciolke. Nie sadze, zeby bylo tam duzo nasion chwastow, ale moze po prostu zrob eksperyment - wysciolkuj nimi jakis nieduzy fragment, obserwuj i jezeli sie sprawdzi, to przyszlym roku wysciolkuj cala reszte.

Trawa i liscie (obojetnie czy suche czy wilgotne) tez jak najbardziej nadaja sie :)

-- 14 kwi 2013, o 10:02 --

edysqa, moim zdaniem wzejda, byleby warstwa sciolki nie byla zbyt gruba.
(przepraszam - brak polskich znakow)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

edysqa - czy myślisz, że przez te kilkanaście lat zostały nasiona w plewach na strychu.
Nigdy w to nie uwierzę, co by myszy jadły?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

jokaer ja wlasnie myślę że nie :-)
izma
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 lut 2013, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zostawię jedną "plamę " samego mniszka .Pytałam wyżej o mniszka w sensie czy sadzimy go między innymi roślinami. Jakie warzywa lubią jego sąsiedztwo ?
izma
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

izma pisze:Pytałam wyżej o mniszka w sensie czy sadzimy go między innymi roślinami. Jakie warzywa lubią jego sąsiedztwo ?
Nie zrozumiałam poprzednio. :oops: Podobno mniszek działa korzystnie na drzewa owocowe i dżdżownice. O warzywach nic nie znalazłam.
edysqa pisze:Bożenko, a jak myślisz czy mogłabym wysiac najpierw facelie i koniczyne i przykryć je sciółką, wzeszły by?
Planuję wysiewać facelię aby uzyskać z niej karmę dla kur i materiał do ściółkowania. Samej facelii nie zamierzam ściółkować. Koniczyny chyba też nie trzeba.
jokaer pisze:...co by myszy jadły?
A o tym aspekcie nie pomyślałam. :oops: I raz się nawet myszy przydały. :;230
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzisiaj wsadzilismy z Mężem dookoła warzywnika wierzbę wiciową. Ma służyć za żywopłot, podobno dobrze jest sadzić taką wierzbę. Wsadza się takie 20 cm kawałki wierzby, wciskajac w ziemię, tak by tylko 2-3 cm wystawały. W pierwszym roku nie lubią chwastów (później im nie przeszkają) wiec wysypałam na nie ściółkę z liści i trawy mam nadzieję że zagluszy chwasty :-)
Chciałabym jeszcze kilka brzózek wsadzić (koło domu) też są pozytywne dla ekosystemu :-)
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Edysqa, pamiętasz o tym, że wierzba to roślina na mokre gleby. Świetnie drenuje glebę z nadmiaru wody.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BozenkaA pisze:Edysqa, pamiętasz o tym, że wierzba to roślina na mokre gleby. Świetnie drenuje glebę z nadmiaru wody.
Brzoza również ogołaca glebę z wody,więc trzeba je sadzić z rozsądkiem
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Kontakt:

Post »

Wiem o tym dziewczyny :-) Ale dzięki że napisałyście o tym, może się komuś przyda.
My dzisiaj zrobiliśmy trochę przy grządkach na polu, oto efekty:

http://imageshack.us/a/img703/5774/cam00128x.jpg
http://imageshack.us/a/img405/3204/img2 ... a0000b.jpg
http://imageshack.us/a/img202/8485/img2 ... wa0001.jpg
http://imageshack.us/a/img202/7032/img2 ... wa0002.jpg

Jeszcze nie skończyliśmy, w środku i 4 dookoła to są grządki wzniesione "kompostowe", czyli na spodzie tektura, gałęzie, liście, organiczne resztki z kuchni, słoma, ziemia i na wierzchu na razie zaczęłam układać liście zgrabione jesienią.
Pomiędzy nimi ścieżki są niżej wykopane i dookoła planuję zwykłą wzniesioną grządkę, która powstanie tylko z ziemi z niżej umieszczonych ścieżek. Jest już jedna z tyłu, jutro mam nadzieję będą następne :-)

Jak widzicie z tylu jeszcze nic nie jest zrobione (mój jest ten kawałek pola zieleniejącego, jeszcze przed grządkami mam. Z tyłu chcemy miec drzewka i krzewy owocowe.
Myślicie że między nimi też coś posadzić?
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”