Mój kącik storczykowy :)
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój kącik storczykowy :)
Zobaczysz, że będą życzę Ci tego z całego serca

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 kwie 2013, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dufin, ale sie u Ciebie pieknosci naogladam, naprawde pieknej kolekcji sie dochowalas 

Kocham: Meza,Synka i moje piekne kwiatki:)
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Kwiatecek dziękuję za odwiedziny
Jestem pewna, że dorobisz się jeszcze ładniejszej kolekcji storczyków!

- Dufin
Przyszły moje długo wyczekiwane maluchy, szły ponad dwa tygodnie prosto z Malezji
1. Phal. bellina speciosa
2. Phal. violacea x Penang Girl
Niestety nie miałam tak małych pojemników na nie, ale może jutro kupię jakieś jogurty
Póki co obcięłam butelki i tak na razie zostaną bo mchu świeżego tez nie mam, zawiozłam do Krk, a zawsze jak coś zawiozę to później się przydaje
Użyłam więc starego.. nie miałam go na tyle aby wystarczył, więc na dno dałam kawałki kory a od góry mech.. Starałam się to pokazać na zdjęciu ale są świeżo podlane i chyba nie widać tej granicy ;) mam nadzieję, że będzie ok.
Roślinki inkubują się w plastikowym, zamykanym wieczkiem pojemniku po śledziach

A tak mają wyglądać gdy zakwitną

Przy okazji zrobiłam fotkę pączków, jakie zawiązał D. phalaenopsis.. Niestety są tylko dwa i nie mam pojęcia czy roślina ma zamiar wydać ich więcej.. ale rośnie jeszcze drugi pęd, więc jeśli na nim też będą dwa to razem już cztery
Nie jest źle zważywszy, iż w ogóle nie spodziewałam się, ze cokolwiek z tego Dendrobium będzie.. Zachwyca mnie kształt pączków, które są zupełnie inne niż u Phalaenopsis.
I nowy przyrost

I multiflora pokazywana już kilka razy, która niedawno zrzuciła już wszystkie kwiaty a w międzyczasie przedłużała każdy z pędów. Obecne kwiaty to już "moje" kwiaty

Pozdrawiam!

1. Phal. bellina speciosa
2. Phal. violacea x Penang Girl
Niestety nie miałam tak małych pojemników na nie, ale może jutro kupię jakieś jogurty

Roślinki inkubują się w plastikowym, zamykanym wieczkiem pojemniku po śledziach

A tak mają wyglądać gdy zakwitną

Przy okazji zrobiłam fotkę pączków, jakie zawiązał D. phalaenopsis.. Niestety są tylko dwa i nie mam pojęcia czy roślina ma zamiar wydać ich więcej.. ale rośnie jeszcze drugi pęd, więc jeśli na nim też będą dwa to razem już cztery

I nowy przyrost

I multiflora pokazywana już kilka razy, która niedawno zrzuciła już wszystkie kwiaty a w międzyczasie przedłużała każdy z pędów. Obecne kwiaty to już "moje" kwiaty

Pozdrawiam!

Nooooooooo Dufin
.Sliczne maluchy i w bardzo dobrym stanie!!!! Bardzo sie ciesze!!! I prosze ,paczki na dendrobium
.Widzisz a tyle napanikowalas
Super 

- Dufin
Kasiu jak na tak długi czas podróży to faktycznie nieźle się mają
Oczywiście były całe białe od twardej wody, jaką były pryskane, do tej pory nie doczyściłam im listków, spróbuję jutro jak kupię cytrynkę ;D Po 2/3 korzonki tez musiałam poobcinać bo mchu było OGROMNIE dużo i po prostu zgniły te najbardziej w środku. Odleciały im też po jednym listku ale jestem dobrej myśli ;)

Na pewno odzyja.U mnie bylo to samo ,teraz w korzonki poszly i listki ida wiec nie masz sie czym martwic. 

- 3velyna
- 500p
- Od: 21 mar 2012, o 20:31
No i masz!
się porobiło
Na Dendrobium i przyrosty i pączki no no, to jeszcze Twój wyprzedził moją Penelopę, bo ona dopiero coś rusza jeden pędzik
Też jestem zauroczona pąkami Dendrobium - w sumie to mnie w nich fascynuje
Maluchy będą miały piękne kwiaty.. I są bardzo wytrwałe jak na dwa tygodnie podróży (mimo tych cięć i ubytku w liściach, to wyglądają naprawdę nieźle
)
Obecne 'doniczki' bardzo pomysłowe, a i dziurki zrobione rewelacyjnie

Na Dendrobium i przyrosty i pączki no no, to jeszcze Twój wyprzedził moją Penelopę, bo ona dopiero coś rusza jeden pędzik

Maluchy będą miały piękne kwiaty.. I są bardzo wytrwałe jak na dwa tygodnie podróży (mimo tych cięć i ubytku w liściach, to wyglądają naprawdę nieźle

Obecne 'doniczki' bardzo pomysłowe, a i dziurki zrobione rewelacyjnie

Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
- Dufin
Dziurki wypaliłam drutem
ale chyba za duże te buteleczki na tak małe storczyki, nie wiem czy dadzą sobie radę czy szukać dla nich czegoś mniejszego.. nie wiem tez czy ta kora na dnie nie zaszkodzi? W sumie często widziałam, ze ludzie mieszali korę ze sphagnum, ja natomiast zrobiłam jakby dwie warstwy, może zda to egzamin? ;)

- 3velyna
- 500p
A jakich rozmiarów butelki wykorzystałaś? Może te mniejsze będą ok? Chyba, że te maluchy są takie maciupkie, że te denka wyglądają na tak duże.. 

Pozdrawiam! Ewelina
"A tak mają wyglądać gdy zakwitną"
Zazdroszczę multiflory, u mnie się jakoś nie trzymają, nie chcą ponowić kwitnienia, a tu proszę

Zazdroszczę multiflory, u mnie się jakoś nie trzymają, nie chcą ponowić kwitnienia, a tu proszę

- Dufin
Butelki miałam duże 1,5 litrowe :/ mniejsze na pewno byłyby lepsze, ale sęk w tym, ze nie chciało mi się iść do sklepu
Coś jutro wymyślę, tylko nie chcę ich tak ruszać co chwilę, więc może zmienię im lokum, gdy dowiozę mchu z krk 
Furious jedna multiflora od razu zaczęła zasuszać łodygę do pewnej wysokości i też ani myśli gdzieś się rozgałęzić ;) Natomiast ta ładnie zaczęła przedłużać pędy, gdy trzymały się na nich jeszcze kwiaty, sama byłam zaskoczona

Furious jedna multiflora od razu zaczęła zasuszać łodygę do pewnej wysokości i też ani myśli gdzieś się rozgałęzić ;) Natomiast ta ładnie zaczęła przedłużać pędy, gdy trzymały się na nich jeszcze kwiaty, sama byłam zaskoczona

- 3velyna
- 500p
Ja też miałam dziś lenia - nie zrobiłam porządku z MM, więc zgapię (mogę?
) Twój pomysł i kupię małą butelkę wody mineralnej, by zrobić doniczkę dla matki z dziećmi..
fajny patent, bo jest lekkie podwyższenie ułatwiające drenaż 

Pozdrawiam! Ewelina
- Dufin
Zgapiaj ile Ci się podoba
W sumie wykorzystałam butelki z braku laku, nie pomyślałam o tym stożku
Miałam do wyboru jeszcze kubeczki po serkach wiejskich ale one nie są przezroczyste, więc zdecydowałam się jednak na butlę ;) Może nawet nie będę ich przesadzać do mniejszych pojemników, zobaczę jak się podłoże będzie zachowywało, jak szybko będzie przesychać, bo przez ten stożek wcale dużo kory nie dałam, jedynie może dziurek dorobię na wysokości mchu ;)