Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Czy ktoś miał do czynienia z tym substratem? Nie dostałam czystego torfu, a jedynie to...
Obrazek
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

logitech55, przeczytaj sobie ten wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
Yvona, jak widać z opisu składu to nie jest czysty torf, tylko torf z dodatkiem nawozów - ale do siania się nada i na pierwszy okres pikowania też. Potem trzeba będzie zasilić nawozem, bo w tym podłożu jest go mało.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Znalazłam takie wytyczne
Uprawa warzyw po oborniku

* Warzywa uprawiane w 1 roku po oborniku: kapusty głowiaste, kapustę pekińską i chińską, kalafiory, brokuły, ogórki, melony, kawony, dynie, selery (w tym naciowe), paprykę, oberżynę, cebulę, karczochy i kardy, fenkuł, bakłażany.
* Warzywa uprawiane w 2 roku po oborniku: marchew, pietruszkę, fasolę szparagową, ziemniaki, pomidory, pory, czosnek, jarmuż, rzodkiewkę, rzepę, skorzonerę, salsefię, roszponkę, sałaty, soję, kukurydzę cukrową, endywię,
* Warzywa uprawiane w 3 roku po oborniku: groszek, bób, fasolę, buraki ćwikłowe i liściowe, pasternak, kalarepę, szpinak, soczewicę, rzodkwie (czarna, biała, japońska), rzerzuchę, rokiettę, portulakę.
Jeśli ten obornik jest świeży to ja bym go teraz złożyła na stosik, przekładając czymś żeby się troszkę przegryzł.
Wysadzać będziesz chyba w maju te pomidory?
Potem wzięłabym porcję tegoż obornika, wymieszała z ziemią i zaprawiła dołki.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Borówki i różaneczniki to rośliny kwaśnolubne, do których pomidor, papryka czy por nie należą. Oj, widzę, że kombinujesz Marcinku ;:oj
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mi się wydaje a nawet jestem przekonany że nawóz florowit który prezentujesz na fotce nadaje sie do pomidorów i papryki bo ma odpowiedni stosunek NPK i poza tym ma w swoim składzie inne cenne pierwiastki. Nic nie wskazuje ze to jest nawóz do borówek i innych kwaśnolubnych roślin a to dlatego że w składzie jest brak podstawowego minerału jakim jest siarka ! Nie mniej jednak w późniejszym okresie wzrostu roślin warto zastosować nawóz o większej zawartości potasu :wink:
Natomiast nawóz agrekol nie będzie się nadawał do pomidorów i papryki a to ze względu na zbyt dużą zawartość azotu ! Ale będzie się ten nawóz nadawał do porów, selerów, ogórków :D

Co do stosowania to można te nawozy zastosować jakieś 2-3 tygodnie przed sadzeniem bądź sianiem roślin lub bezpośrednio pod roślinę ale myślę że jakieś 2tyg po przesadzeniu. Ale generalnie warto zrezygnować z sztucznych nawozów na rzecz naturalnych gnojówek itp. No chyba ze zastosowanie tych nawozów miało by być tylko na start roślin :D
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Są różne rodzaje florowitów .
MałgosiaR
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Znalazłam w starych wątkach bardzo ciekawą informację Kozuli na temat kiedy nawozić pomidory.
W wielu wątkach jest ten temat poruszany, ale jest ten z tym tematem o nawożeniu,
pomyślałam więc, że tu go wstawię.
W sumie dość ważne czy w ogóle nawozić pomidory, żeby ich niepotrzebnie nie przenawozić.
kozula napisał(a):
Pomidor sam Ci powie kiedy chce jeść . Uważnie obserwuj wierzchołkowe liście wieczorem , albo wcześnie rano .
Powinny być podwinięte pod spód, a w ciągu dnia mają się wyprostować lub pozostać nieznacznie podwinięte.
Jeśli w dzień pozostają mocno podwinięte lub skręcone , oznacza to przekarmienie , jeśli są wzniesione na ,,sztorc''głodują .

Pozdrawiam , kozula
.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Na etapie rozsady generalnie skład nawozu powinien korespondować z wymaganym składem podłoża . A stężenie jak dla uprawy hydroponicznej. Nawożenie rozsad jednorazową dawką nawozu o większych stężeniach naraża rozsadę na zasolenie przy przesuszeniu podłoża.
Jest taka różnorodność nawozów na rynku i u forumowiczów, że takie wyliczenie należałoby wykonać dla każdego nawozu osobno. I tak też czynię jeśli ktoś o to poprosi.

Podobnie ma się rzecz co do gleby. Tu wymagany skład gleby nieco różni się od składu podłoża dla rozsady. Ale generalnie :

jeśli ktoś zastosuje nawożenie rzędowe obornikiem bydlęcym lub końskim nie musi dodatkowo nawozić gleby pod pomidory w trakcie wegetacji a ewentualne niedobory głównie azotu, potasu i magnezu można uzupełnić interwencyjnie w formie dolistnej
Jedynie przy nawożeniu obornikiem kurzym istnieje konieczność niewielkiego uzupełnienia nawożenia potasem

Jeżeli zaś ktoś nie dysponuje obornikiem musi mi podać konkretny rodzaj nawozu mineralnego i też mu przeliczę ile musi go dać oraz czy będzie on odpowiedni.

A tak w ogóle to jeśli ktoś chce, by mu podać zalecenie nawozowe , to tak na dobra sprawę, powinien wykonać u siebie analizę gleby. I tu dodam, że koniecznie metodą uniwersalną.
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Od: 26 cze 2012, o 14:25
Kontakt:

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2012 -2013r. cz.5

Post »

W najbliższych dniach wysadzam moją rozsadę pomidorów do szklarni. Mam pytanie - czym je zasilić tak na start. Mam Peters Professional Plant Starter 10+52+10+TE, mam Saletrzak ale z magnezem a także naturalny Astvit. Pomidory były przez ubiegły tydzień hartowane temp 13-15 stopni. Mam możliwość dogrzewania szklarni.

Czy ten nawóz fosforowy 10+52+10+TE będzie ok?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Może być, ale odradzam zasilanie nim odmian generatywnych typu Bawole Serce, bo nie będą z tego zbyt zadowolone i mogą wyglądać po tym jak strach na wróble :D. Do nich sam superfosfat na start.
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

Uff, jestem w trakcie sadzenia. Więc w porę forumowicz mnie poinformowałeś. Dziękuję :D

Bawolich serc nie mam, ale mam na pewno kilka odmian wegetatywnych min. Malinowy Twardy. Co do reszty nie jestem pewna np Opalka wydaje się być generatywna bo to taki delikatny krzaczek o małych liściach. :D

Generalnie mam system nawożenia rzędowego z obornikiem, ale zanim pomidory się do niego dobiorą dostały w dołek małą garść kompostu i dosłownie łyżkę dolomitu i podlałam 10+52+10. Ziemia rano ma temperaturę ok 9 stopni więc ten fosfor im się przyda, jej pH 5-5,5 jest bardzo słaba - dopiero na kolejny sezon lepiej ją przygotuję siejąc poplony.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A w jakim stężeniu ten roztwór do podlewania ?
Awatar użytkownika
pilosula
100p
100p
Kontakt:

Post »

Na opakowaniu jest napisane od 0,8-2,0g/l (0,08-0,20%), ja trzymałam się środka tych wartości.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

zenmach pisze:forumowicz ja też w tym roku zastosuje nawożenie rzędowe, jeśli można prosić o jakieś zalecenia...
Gleba w ogrodzie nie nawożona, w zeszłym roku tylko pod korzeń przy sadzeniu i później dolistnie i jakieś gnojówki, pH 6-7 (heliga test)
Uprawa w gruncie, rzędy co 60cm, pomidor(metoda 2w1),papryka i jeden rząd ogórek krótki.
Do dyspozycji mam,(oczywiście moge dokupić):
-obornik koński Ecolon podsuszany NPK 5,4-2,9-9.0 g(kg)
-obornik bydlęcy Fauna i Flora granulowany N(0,5-0,7) P(0.25-0,4) K(0,6-0,8) %
i w razie potrzeb
-Saletra wapniowa
-Superfosfat wzbogacony
-Siarczan magnezu
-Saletrzak z magnezem
-Saletra potasowa
-Azofoska
Jeśli Możesz podać co, ile i czego. Rzędy będe robił jakieś 4 tygodnie przed wysadzeniem, rozsada raczej mała (późno wysiana).

Bez różnicy czy dasz obornik koński czy bydlęcy , bo zważ, że mają podobny skład tylko wartości są w innych jednostkach.

Obornika dasz 15 kg na 5 mb. Ta ilość nie wymaga uzupełnienia mineralnego.Startowo saletrzak 0,5 % roztwór ale tylko pod odmiany wegetatywne i zrównoważone. Pomidory generatywne 0,5 % roztwór superfosfatu ale rozpuszczony w deszczówce.

Saletrę potasową zostaw do ew. oprysku dolistnego a Azofoską podsyp sobie krzewy.
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Post »

Witam. forumowicz nawóz , który ma zastosować zenmach jest moim zdaniem dość lekki. Ja mam obornik bydlęcy ubiegłoroczny, który leży w ugniecionej pryzmie i wiaderko 15 litrowe tego nawozu waży ok. 12kg. Dając go w dawce jaką proponujesz moim zdaniem jest to zbyt cienka warstwa. Ale może nie mam racji to proszę powiedz mi ile ja mam dać swojego obornika na 10 mb. rządka.
Jerzy
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”