Jeśli ten obornik jest świeży to ja bym go teraz złożyła na stosik, przekładając czymś żeby się troszkę przegryzł.Uprawa warzyw po oborniku
* Warzywa uprawiane w 1 roku po oborniku: kapusty głowiaste, kapustę pekińską i chińską, kalafiory, brokuły, ogórki, melony, kawony, dynie, selery (w tym naciowe), paprykę, oberżynę, cebulę, karczochy i kardy, fenkuł, bakłażany.
* Warzywa uprawiane w 2 roku po oborniku: marchew, pietruszkę, fasolę szparagową, ziemniaki, pomidory, pory, czosnek, jarmuż, rzodkiewkę, rzepę, skorzonerę, salsefię, roszponkę, sałaty, soję, kukurydzę cukrową, endywię,
* Warzywa uprawiane w 3 roku po oborniku: groszek, bób, fasolę, buraki ćwikłowe i liściowe, pasternak, kalarepę, szpinak, soczewicę, rzodkwie (czarna, biała, japońska), rzerzuchę, rokiettę, portulakę.
kozula napisał(a):
Pomidor sam Ci powie kiedy chce jeść . Uważnie obserwuj wierzchołkowe liście wieczorem , albo wcześnie rano .
Powinny być podwinięte pod spód, a w ciągu dnia mają się wyprostować lub pozostać nieznacznie podwinięte.
Jeśli w dzień pozostają mocno podwinięte lub skręcone , oznacza to przekarmienie , jeśli są wzniesione na ,,sztorc''głodują .
Pozdrawiam , kozula .
Bez różnicy czy dasz obornik koński czy bydlęcy , bo zważ, że mają podobny skład tylko wartości są w innych jednostkach.zenmach pisze:forumowicz ja też w tym roku zastosuje nawożenie rzędowe, jeśli można prosić o jakieś zalecenia...
Gleba w ogrodzie nie nawożona, w zeszłym roku tylko pod korzeń przy sadzeniu i później dolistnie i jakieś gnojówki, pH 6-7 (heliga test)
Uprawa w gruncie, rzędy co 60cm, pomidor(metoda 2w1),papryka i jeden rząd ogórek krótki.
Do dyspozycji mam,(oczywiście moge dokupić):
-obornik koński Ecolon podsuszany NPK 5,4-2,9-9.0 g(kg)
-obornik bydlęcy Fauna i Flora granulowany N(0,5-0,7) P(0.25-0,4) K(0,6-0,8) %
i w razie potrzeb
-Saletra wapniowa
-Superfosfat wzbogacony
-Siarczan magnezu
-Saletrzak z magnezem
-Saletra potasowa
-Azofoska
Jeśli Możesz podać co, ile i czego. Rzędy będe robił jakieś 4 tygodnie przed wysadzeniem, rozsada raczej mała (późno wysiana).