Krokusy- wymagania,uprawa,problemy Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Krokusy...

Post »

Bardzo mi miło że się podobają, ale macie racje... serduszko baaardzo się raduje na ich widok ;:224
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

:shock: wow... nigdy nie widziałam takiej łąki krokusów. Ile tam jest tych cebulek??? Od ilu lat tak rosną?
Czy sadząc potem na tej grządce inne kwiatki wykopujesz cebulki czy tak zostawiasz jak są?
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Sylwio, jest tam około 3 tysięcy krokusików, sadzone tam są po raz drugi z tym że w zeszłym roku mi nie zakwitły ponieważ wszystkie przemarzły, więc kolejną taką porcję posadziłam jesienią i tym razem jak widać zakwitły ładnie.
Nie wiem właśnie czy je wykopywać w tym roku czy nie, właściwie posadzone one tam są na życzenie mojego M i nie wiem czy da mi on je wykopać :lol: i też nie wiem co tam posiać czy posadzić aby nie było po nich pusto...
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Najlepiej coś jednorocznego, może dalie? Są kolorowe i ładne :)
agnesss1982
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 kwie 2013, o 15:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

prześliczne krokusy ;:63 ...a ten dywanik..... ehhh ... aż mnie serce boli ;:145 . Kupiłam około 200 cebulek, posadziłam jesienią...kwitły jeden rok, kwitły drugi rok. W ubiegłym roku powschodziły i przyszły duuuuże mrozy, nie zakwitł żaden, jak ruszyła wegetacja krokusie listki pożółkły i opadły... cześć tulipanów nie zakwitła i w ogóle nie wzeszły dwuletnie żonkile i narcyze... w tym roku jak patrze na mojego jednego maleńkiego nie kwitnącego krokusika to aż łezka się zakręca w oku. Co źle zrobiłam??? to,ze nie okryłam to wiem, ale czy mogłam je wykopać ?? osuszać??? na przyszłość chcę wiedzieć, bo jesienią znowu planuje ich zakup.
agnesss1982
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 kwie 2013, o 15:29

Post »

selli7 pisze:
Lorrie pisze:Moje również zakwitły i są bombardowane przez pszczoły!
To dziwne :roll: , pszczoła jak temperatura poniżej 12 st.C z ula nie wyjdzie, a na razie taka temperatura tylko w marzeniach.
to nieprawda... pszczoła wiosną wychodzi nawet jak jest 8-10*C... w lutym kwitnie leszczyna, jak wiadomo nie trafiają się w tedy temperatury wyższe niż 10*C...a pszczeli pierwszy pokarm to leszczyna ;)
pozdrawiam...

P.S. są akcje aby sadzić krokusy w okolicach pasiek-dla pszczół własnie
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też na krokusiku dostrzegłam dziś pszczółkę... więc chyba już się budzą :wink: :)
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
sylviaadam
50p
50p
Od: 19 maja 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja mam takie pytanie, dostałam od znajomej ok. 50 cebul krokusów :D i nie wiem czy teraz wysadzić je do ziemi, czy jakoś przetrzymać? Choć wydaje mi się, że do jesieni to za długo :!: Proszę o jakąś radę ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Zrób tak: włóż je na tydzień do lodówki i po tygodniu do ziemi. Jeżeli nie były przechłodzone to nie ma szans na kwiaty ;)
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Iwcia&Patyrek pisze:U mnie też na krokusiku dostrzegłam dziś pszczółkę... więc chyba już się budzą :wink: :)
Nie wiem czy na pewno to pszczoła czy jakiś inny amator nektaru, ale był tak zajęty drążeniem wnętrza kwiatu, że wcale się mną nie przejmował jak robiłam zdjęcie :)

Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Priam pisze:Zrób tak: włóż je na tydzień do lodówki i po tygodniu do ziemi. Jeżeli nie były przechłodzone to nie ma szans na kwiaty ;)
Wkładanie do lodówki nic nie da, bo żeby zakwitły to jeszcze muszą sie ukorzenić, a na to juz czasu nie ma tej wiosny.Wkop do ziemi, może za rok zakwitną jeżeli jeszcze nie zdążyły całkiem się zmarnować i zasuszyć.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

agnesss1982 pisze:prześliczne krokusy ;:63 ...a ten dywanik..... ehhh ... aż mnie serce boli ;:145 . Kupiłam około 200 cebulek, posadziłam jesienią...kwitły jeden rok, kwitły drugi rok. W ubiegłym roku powschodziły i przyszły duuuuże mrozy, nie zakwitł żaden, jak ruszyła wegetacja krokusie listki pożółkły i opadły... cześć tulipanów nie zakwitła i w ogóle nie wzeszły dwuletnie żonkile i narcyze... w tym roku jak patrze na mojego jednego maleńkiego nie kwitnącego krokusika to aż łezka się zakręca w oku. Co źle zrobiłam??? to,ze nie okryłam to wiem, ale czy mogłam je wykopać ?? osuszać??? na przyszłość chcę wiedzieć, bo jesienią znowu planuje ich zakup.
Po prostu w zeszłym roku zmarzły, żaden twój błąd.Trzeba wiedzieć, że cebulki krokusów wielkokwiatowych tzw. ogrodowych odmian nie są zbyt długowieczne, mają tendencję do zanikania po 2- 3 latach, a czasem już wcześniej.To zależy jeszcze od odmiany, jedne są nieco trwalsze inne mniej.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

selli7 pisze:Wkładanie do lodówki nic nie da, bo żeby zakwitły to jeszcze muszą się ukorzenić, a na to już czasu nie ma tej wiosny.Wkop do ziemi, może za rok zakwitną jeżeli jeszcze nie zdążyły całkiem się zmarnować i zasuszyć.
To co napisałem najlepiej sprawdza się do w grudniu (na świąteczne kwitnienie), a teraz nie zaszkodzi spróbować ;) Mimo wszystko na kwiaty w tym sezonie bym się nie spodziewał...
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Moje kępki krokusów:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

:wit Moje krokusiki bliżej domu

Obrazek, Obrazek

A tu krokusiki posadzone dalej domu
Obrazek
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”