Krokusy- wymagania,uprawa,problemy Cz.1
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Krokusy...
Bardzo mi miło że się podobają, ale macie racje... serduszko baaardzo się raduje na ich widok 

- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02

Czy sadząc potem na tej grządce inne kwiatki wykopujesz cebulki czy tak zostawiasz jak są?
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
Sylwio, jest tam około 3 tysięcy krokusików, sadzone tam są po raz drugi z tym że w zeszłym roku mi nie zakwitły ponieważ wszystkie przemarzły, więc kolejną taką porcję posadziłam jesienią i tym razem jak widać zakwitły ładnie.
Nie wiem właśnie czy je wykopywać w tym roku czy nie, właściwie posadzone one tam są na życzenie mojego M i nie wiem czy da mi on je wykopać
i też nie wiem co tam posiać czy posadzić aby nie było po nich pusto...
Nie wiem właśnie czy je wykopywać w tym roku czy nie, właściwie posadzone one tam są na życzenie mojego M i nie wiem czy da mi on je wykopać

- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Najlepiej coś jednorocznego, może dalie? Są kolorowe i ładne 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 kwie 2013, o 15:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
prześliczne krokusy
...a ten dywanik..... ehhh ... aż mnie serce boli
. Kupiłam około 200 cebulek, posadziłam jesienią...kwitły jeden rok, kwitły drugi rok. W ubiegłym roku powschodziły i przyszły duuuuże mrozy, nie zakwitł żaden, jak ruszyła wegetacja krokusie listki pożółkły i opadły... cześć tulipanów nie zakwitła i w ogóle nie wzeszły dwuletnie żonkile i narcyze... w tym roku jak patrze na mojego jednego maleńkiego nie kwitnącego krokusika to aż łezka się zakręca w oku. Co źle zrobiłam??? to,ze nie okryłam to wiem, ale czy mogłam je wykopać ?? osuszać??? na przyszłość chcę wiedzieć, bo jesienią znowu planuje ich zakup.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 kwie 2013, o 15:29
to nieprawda... pszczoła wiosną wychodzi nawet jak jest 8-10*C... w lutym kwitnie leszczyna, jak wiadomo nie trafiają się w tedy temperatury wyższe niż 10*C...a pszczeli pierwszy pokarm to leszczyna ;)selli7 pisze:To dziwneLorrie pisze:Moje również zakwitły i są bombardowane przez pszczoły!, pszczoła jak temperatura poniżej 12 st.C z ula nie wyjdzie, a na razie taka temperatura tylko w marzeniach.
pozdrawiam...
P.S. są akcje aby sadzić krokusy w okolicach pasiek-dla pszczół własnie
- Iwcia&Patyrek
- 500p
- Od: 5 sie 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też na krokusiku dostrzegłam dziś pszczółkę... więc chyba już się budzą

do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Iwcia&Patyrek zapraszają
-
- 50p
- Od: 19 maja 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam takie pytanie, dostałam od znajomej ok. 50 cebul krokusów
i nie wiem czy teraz wysadzić je do ziemi, czy jakoś przetrzymać? Choć wydaje mi się, że do jesieni to za długo
Proszę o jakąś radę 

- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Zrób tak: włóż je na tydzień do lodówki i po tygodniu do ziemi. Jeżeli nie były przechłodzone to nie ma szans na kwiaty ;)
Nie wiem czy na pewno to pszczoła czy jakiś inny amator nektaru, ale był tak zajęty drążeniem wnętrza kwiatu, że wcale się mną nie przejmował jak robiłam zdjęcieIwcia&Patyrek pisze:U mnie też na krokusiku dostrzegłam dziś pszczółkę... więc chyba już się budzą![]()

Wkładanie do lodówki nic nie da, bo żeby zakwitły to jeszcze muszą sie ukorzenić, a na to juz czasu nie ma tej wiosny.Wkop do ziemi, może za rok zakwitną jeżeli jeszcze nie zdążyły całkiem się zmarnować i zasuszyć.Priam pisze:Zrób tak: włóż je na tydzień do lodówki i po tygodniu do ziemi. Jeżeli nie były przechłodzone to nie ma szans na kwiaty ;)
Po prostu w zeszłym roku zmarzły, żaden twój błąd.Trzeba wiedzieć, że cebulki krokusów wielkokwiatowych tzw. ogrodowych odmian nie są zbyt długowieczne, mają tendencję do zanikania po 2- 3 latach, a czasem już wcześniej.To zależy jeszcze od odmiany, jedne są nieco trwalsze inne mniej.agnesss1982 pisze:prześliczne krokusy...a ten dywanik..... ehhh ... aż mnie serce boli
. Kupiłam około 200 cebulek, posadziłam jesienią...kwitły jeden rok, kwitły drugi rok. W ubiegłym roku powschodziły i przyszły duuuuże mrozy, nie zakwitł żaden, jak ruszyła wegetacja krokusie listki pożółkły i opadły... cześć tulipanów nie zakwitła i w ogóle nie wzeszły dwuletnie żonkile i narcyze... w tym roku jak patrze na mojego jednego maleńkiego nie kwitnącego krokusika to aż łezka się zakręca w oku. Co źle zrobiłam??? to,ze nie okryłam to wiem, ale czy mogłam je wykopać ?? osuszać??? na przyszłość chcę wiedzieć, bo jesienią znowu planuje ich zakup.
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
To co napisałem najlepiej sprawdza się do w grudniu (na świąteczne kwitnienie), a teraz nie zaszkodzi spróbować ;) Mimo wszystko na kwiaty w tym sezonie bym się nie spodziewał...selli7 pisze:Wkładanie do lodówki nic nie da, bo żeby zakwitły to jeszcze muszą się ukorzenić, a na to już czasu nie ma tej wiosny.Wkop do ziemi, może za rok zakwitną jeżeli jeszcze nie zdążyły całkiem się zmarnować i zasuszyć.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Moje kępki krokusów:

- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
Pauli