Początki zazielenienia mieszkania

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p
Od: 19 maja 2008, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Postanowilam przedstawic wam moje domowe roslinki.
Wszystkie niestety najpierw "zabilam" by teraz powoli je przywracac do zycia. Niestety robie mase bledow.
Mam nadzieje ze w razie potrzeby będę mogla liczyc na wasza pomoc.

Moj Benjaminek - dostalam na urodziny od kolezanki:-) wiedziala o czym marze!
Obrazek

Orchidea ktora mam juz okolo 1,5 lat- gdy ja dostalam- przepieknie kwitla. Gdy przekwitly wszystkie kwiaty lodyzka nadal wydawala na swiat paki ktore po osiagnieciu wielkosci zielonego groszku- usychaly i odpadaly.
Postanowilam obciac lodyzke do zera i czekac a jeśli nic z tego nie bedzie- obiecalam sobie nie kupowac innych storczykow- bo bycie katem nie bardzo mi sie spodobalo.
O dziwo po polroku ( !? moze wiecej) nie podlewania, nie nawozenia, totalnego nic nie robienia - postanowilam ze zaczne ja jednak podlewac.
I po dwoch miesiacach od pierwszego podlania wypuscila piekna lodyzke.. a na niej paki.. ktore nie odpadaja! Czytam teraz i doksztalcam sie - mam andzieje ze nie zrobie kwiatkowi wiecej krzywdy.
Obrazek
Obrazek

"Amarylis"- taka karteczka byla przy kwiatku jak go dostalam zeszlej jesieni.
Kwitl przecudnie krwista czerwienia. gdy kwiaty opadly ktos mi doradzil by ped obciac i przestac podlewac.
tak zrobilam ( teraz juz wiem ze powinnam ybla poczekac az liscie i ped same uschna) zaczelam podlewac go jakos w kwietniu i wypuscil liscie- poki co- tylko liscie i chyba nie zakwitnie:-(
Obrazek

ten kwiatek dostalam od znajomej- rowniez kwitl malutkimi czerwonymi kwiatkami
Niestety kwiatki szybko poopadaly-a ja nie wiedzialam co robic- wiec podlewam tylko. zastanawia mnie to ze jest w strasznie mikroskopijnej doniczce ( oslonce ) i nie wiem co z nim dalej zrobic. Od tamtej pory jest pieknie zielony ale kwiatkow nie ma.
Obrazek
A to moj ostatni nabytek- ma sie dobrze poki co - i mam ogromna nadzieje ze przezyje pod moja opieka badz co badz.. destrukcyjna.
Nie wiem tylko jak sie nazywa bo w sklepie ogrodniczym nie wiedzieli.
Obrazek

To by bylo na tyle:-)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Agnieszko :D
Twój beniaminek to Beniaminisko , wielki okaz - piękny.
Naprawdę przez pół roku nie podlewałaś storczyka?
Na piątym zdjęciu to Kalanchoetu czytaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... =kalanchoe , a ostatni nabytek to chyba hedera.
Poszperaj na forum ,a wszystkiego się dowiesz o swoich roślinkach.
W razie potrzeby pytaj , jest tu wielu wspaniałych fachowców i życzliwych osób
(sama się o tym przekonuję na codzień).
Pozdrawiam Cię serdecznie
Jagoda :P
Awatar użytkownika
adamanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 23:11
Kontakt:

Post »

witaj ..beniaminek robi wrażenie :P :P kalanchoe pezesadz do nieco większej doniczki, wg mnie to łatwa roślinka i rośnie dość szybko. amarylis to pewnie zakwitnie dopiero wiosną, bo o ile sie nie mylę to one najpierw kwitną a dopiero potem puszczają liście.... niezły początek przyszłej pięknej kolekcji:P :P
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Dziewczyny jestescie wspaniale! A forum- nie ocenione!
Nie sadzilam ze tak szybko ktos sie odezwie w tym moim skromnym watku:-)
Bardzo Wam dziekuje!
Pedze sie doksztalcac:-)
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Post »

Witaj Agnieszka, początki zawsze są skromne a potem kończy się brakiem miejsca w domu :D Zobaczysz, ja w ostatnim czasie 5 nowych kwiatów kupiłem z czego dwa w zeszłym tygodniu, tak mi się to spodobało, i mam obawy już na przyszłość, co z tego będzie. ;:1
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23

Post »

Witaj...ależ wyhodowałaś drzewo z tego benka!Jestem zaskoczona,że w kwiaciarni nie znali nazwy a to przecież bluszcz hedera...szok!Ale nic się nie martw,tu zostaniesz tak podszkolona,że będziesz uczyć kwiaciarki!
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale pięknego beniaminka dostałaś Agnieszko :shock:
Lubię wielkie i zadbane kwiaty ale z beniaminem jakoś mi nie wychodzi :oops:
Poradzisz sobie ze swoimi kwiatkami ,skoro masz takie sukcesy jak piszesz to będzie dobrze.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34

Post »

Benjaminek boski :shock: Ile ma lat?
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

treissi- Benjaminka dostalam w czerwcu- nie wiem ile ma lat.
Martwi mnie ze troszke mu liscie opadaja- wiem ze z podlewaniem trzeba uwazac- nie za malo ale i nie przedobrzyc..

Basga- ten bluszcz nie mial etykietki ani nazwy na oslonce- gdy sie pani zapytalam- usmiechnela sie i powiedziala ze nie wie:-(
Dzięki Wam poznalam nazwe i jestem bardzo wdzieczna:-)

KaRo, sukcesow to ja nie mam- ot wszystko metoda prob i bledow i martwie sie ze ta metoda nie jest najlepsza.
Dzięki Forum troszke sie w glowie rozjasnia- mam nadzieje ze wiele sie od Was naucze:-)

Krzysiu:-))))
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Agnieszko tu na forum jest (dla mnie) góru od róślinek i ich chorób Przemo Przepraszam, przy tym innych góru, że ich pominęłam ale kiedy tylko jakiejś roślince dzieje się krzywada, to on Przemo natychmiast pojawia się w tym wątku i mówi, co robić, żeby roślinkę ratować.

Tak więc wyszkolona przez Przemo mogę się pomądrzyć i dać Ci dobrych rad kilka :P

Jeśli chodzi o beniaminka to jest przepiękny. Liście opadją mu z powodu zmiany miejsca. On nie lubi przestawiania. Musisz uważać, żeby mu wszystkie nie opadły (ja swoje wszystkie fikusy tak załatwiłam ZANIM trafiłam na to forum - teraz mam dorodne egzemplarze)

Dobrze jest wsypać kermazyt do podstawki i utrzymywać tam wodę. Spryskiwać raz/dwa na tydzień ( ja spryskuję prawie codziennie) i podlwać tak, żeby nie przelać ale też, żeby nie wyschło na popiół :)

Na storczykach się nie znam, więc omijam storczykowe wątki tak samo amarylis.

Kalanchoe podlewaj skąpo. On gromadzi wodę w liściach i nei potzrbuje jej aż tak dużo. Będzie Ci ładnie rosło i kwitło. Jak za bardzo będzie wybujałe (długa łodyżka) to obetnij i wsadć obok do ziemi albo do innej doniczki albo daj komuś albo ... wyrzuć:(

W miejscu gdzie urwiesz pojawią się nowe łodyżki i roślinka ślicznie się rozkrzewi :)

Hedera - już wszystko Ci dziewczyny napisały. Też możesz obcinać dowolnie, zagęszczać ... albo czekać aż oplecie Ci cały pokój :) Ja wsadziłam do doniczki razem 2 kolory - ciekawy efekt :) Kiedyś zrobie zdjęcie i pokażę. :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

liska:-)))
Dzięki za rady odnosnie benjaminka:-))))
Kalanchoe-ciekawa roslinka- musze faktycznie ja przesadzic bo biedna nie ma jak rosnac.
Dziekuje Ci:-)
Awatar użytkownika
KamilaP
100p
100p
Od: 23 maja 2008, o 22:57

Post »

Witam,jeżeli to są początki to trudno wyobraźić sobie co będie dalej.Beniaminek to prawdziwy okaz tylko pozazdrościć.
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Z tego co zauwazylam w tutejszych kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych- sprzedaja wlasnie takie duze okazy Benjaminkow.
Swego czasu mozna bylo je kupic w sieciach sklepow penny Markt- rowniez tej wielkosci. Niestety wtedy jeszcze nie miala bym gdzie takiego drzewka postawic.
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Ciekawa kolekcja, a i ogródek masz ładniutki - widać, że wkładasz w to wszystko wiele serca. Benek z nóg zwala po prostu :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Agnieszko jak będziesz miała pytania śmiało pisz, wielu życzliwych ludzi mamy na forum z pewnością zawsze otrzymasz odpowiedź na swoje pytania. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”