Jakie dokumenty są potrzebne do wybudowania garażu ok.50m2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 mar 2013, o 19:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jakie dokumenty są potrzebne do wybudowania garażu ok.50m2
Witam,
proszę o pomoc jakie dokumenty są potrzebne do wybudowania garażu jednospadowego (na tył) blaszanego o wymiarach 5860 x 8000 x 2310/2180 (dł. x szer.x wys.zew.)czyli ok. 50m2, podłoże kostka z bloczkami betonowymi do których garaż będzie kotwiony.Miejsce budowania do teren miasta, plac o powierzchni ok. 950m2 z domem jednorodzinnym.
Proszę o wyszczególnienie jakie dokumenty są potrzebne do złożenia do Urzędu Miasta (łącznie z +-cenami) i czy wtedy płacimy od niego podatek.
Z góry dziękuje za szybkie i konkretne odpowiedzi.
proszę o pomoc jakie dokumenty są potrzebne do wybudowania garażu jednospadowego (na tył) blaszanego o wymiarach 5860 x 8000 x 2310/2180 (dł. x szer.x wys.zew.)czyli ok. 50m2, podłoże kostka z bloczkami betonowymi do których garaż będzie kotwiony.Miejsce budowania do teren miasta, plac o powierzchni ok. 950m2 z domem jednorodzinnym.
Proszę o wyszczególnienie jakie dokumenty są potrzebne do złożenia do Urzędu Miasta (łącznie z +-cenami) i czy wtedy płacimy od niego podatek.
Z góry dziękuje za szybkie i konkretne odpowiedzi.
Re: Jakie dokumenty są potrzebne do wybudowania garażu ok.50m2
Wydaje mi się, że pozwolenie na budowę nadal niezbędne - tym bardziej, że chcesz go kotwić do podłoża - znaczy zwiäzać go z podłożem na stałe, sprawdź proszę:
http://oszczednie.com.pl/budowa-garazu- ... zenie.html
Czyli droga przez mękę, jeśli chcesz być w zgodzie z prawem.
Niestety przechodziłam przez to, kara za samowolę budowlanä może być wysoka.
http://prawo-budowlane.org/
A tak naprawdę sprawdź w starostwie - z doświadczenia wiem, że niektöre kwestie sä rozstrzygane "uznaniowo"
http://oszczednie.com.pl/budowa-garazu- ... zenie.html
Czyli droga przez mękę, jeśli chcesz być w zgodzie z prawem.
Niestety przechodziłam przez to, kara za samowolę budowlanä może być wysoka.
http://prawo-budowlane.org/
A tak naprawdę sprawdź w starostwie - z doświadczenia wiem, że niektöre kwestie sä rozstrzygane "uznaniowo"
Pozdrawiam
Olenka
Olenka
najpierw do Gminy:
- wyciąg i wyrys z miejscowego planu zagospodarowanie przestrzennego. Gdy go brak, należy złożyć wniosek o WARUNKACH ZABUDOWY.
Do tego 107 zł opłaty + mapy 50 zł ( z wydziału Ewidencji Gruntów Starostwa Powiatowego) : mapa ewidencyjna z naniesioną działką której budowa dotyczy (odpowiednio duża, by widać było sąsiedztwo) + wypis z rejestru ( określa rodzaj gruntu, właściciela, powierzchnię... )
czas załatwiania:
- wypis zwykle do 7 dni
- jeśli decyzja to ok 3-4 miesięcy.
- przygotowanie projektu: .......
- pozwolenie na budowę to ok. 1-2 miesięcy
Oczywiście, gdy nie brakuje nic w dokumentach.
Mając wyciąg z planu zagospodarowanie przestrzennego lub decyzję o warunkach zabudowy, organizujesz projekt garażu ( zależnie od projektanta + podkłady geodezyjne do projektowania, koszt ok 1000-2500 zł) i składasz wniosek o pozwolenie na budowę.
oczywiście warto wcześniej porozmawiać czy masz w ogóle szanse na budowę takiego garażu (dozwolona powierzchnia zabudowy) czy przy tych rozmiarach masz możliwość zachowania odpowiednich odległości od granic działki. Jeśli nie, to czasem wystarcza zgoda sąsiada by było bliżej, .
- wyciąg i wyrys z miejscowego planu zagospodarowanie przestrzennego. Gdy go brak, należy złożyć wniosek o WARUNKACH ZABUDOWY.
Do tego 107 zł opłaty + mapy 50 zł ( z wydziału Ewidencji Gruntów Starostwa Powiatowego) : mapa ewidencyjna z naniesioną działką której budowa dotyczy (odpowiednio duża, by widać było sąsiedztwo) + wypis z rejestru ( określa rodzaj gruntu, właściciela, powierzchnię... )
czas załatwiania:
- wypis zwykle do 7 dni
- jeśli decyzja to ok 3-4 miesięcy.
- przygotowanie projektu: .......
- pozwolenie na budowę to ok. 1-2 miesięcy
Oczywiście, gdy nie brakuje nic w dokumentach.
Mając wyciąg z planu zagospodarowanie przestrzennego lub decyzję o warunkach zabudowy, organizujesz projekt garażu ( zależnie od projektanta + podkłady geodezyjne do projektowania, koszt ok 1000-2500 zł) i składasz wniosek o pozwolenie na budowę.
oczywiście warto wcześniej porozmawiać czy masz w ogóle szanse na budowę takiego garażu (dozwolona powierzchnia zabudowy) czy przy tych rozmiarach masz możliwość zachowania odpowiednich odległości od granic działki. Jeśli nie, to czasem wystarcza zgoda sąsiada by było bliżej, .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Trochę informacji masz tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=56553
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=5&t=56553
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 mar 2013, o 19:03
dzięki wszystkim za wpisy - teraz jeszcze prośba o kontakt do osoby, która by zrobiła mapkę do celów projektowych (plan zagospodarowania przestrzennego mam) i architekta z nadzorem budowlanym do zrobienia planu garażu (na podstawie otrzymanej specyfikacji) i naniesienia go na mapkę (i załatwiania tego wszystkiego w urzędach) - teren CZĘSTOCHOWA.
Najlepiej proszę o pozostawienie kontaktu wraz z przedziałem cenowym.
Pozdr
Najlepiej proszę o pozostawienie kontaktu wraz z przedziałem cenowym.
Pozdr
wydział geodezji - starostwo powiatowe lub u miejscowego geodety.
koszt około 400-1000 zł (zwykle ~500 zł kosztuje w mojej okolicy przygotowanie takieg podkładu mapa w skali 1:500 )
koszt około 400-1000 zł (zwykle ~500 zł kosztuje w mojej okolicy przygotowanie takieg podkładu mapa w skali 1:500 )