Trawnik od podstaw, prośba o pomoc:)
Trawnik od podstaw, prośba o pomoc:)
Witam wszystkich i od razu proszę o pomoc w sprawie założenia trawnika. Dziś przyjeżdża na moją niewielką działkę 20 ton ziemi... Muszę wykonać trawnik ok. 150 m2... I nie wiem co najpierw, w ogóle nie wiem, co zrobię z tą górą ziemi. Obecne podłoże to piaszczysta ziemia, strasznie sucha, gdzieniegdzie jakiś chwast, trochę kamieni. To ma zostać przykryte ok 15 cm lepszej ziemi. Ponadto nie wiem jaki złapać poziom czy też spad ziemi, czy dostosować się do krawężnika wyłożonej kostki od strony wschodniej domu, czy też od wyżej ułożonego tarasu od strony południowo - zachodniej. Błagam pomóżcie, a i najważniejsze nakłady finansowe nie mogą być zbyt duże
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Trawnik od podstaw, prośba o pomoc:)
Szkoda, że tego chwastu nie opryskałaś na jesień.
Spad od domu w każdym kierunku byle by woda nie wracała w stronę domu. Spad 2% tj na 1 m długości 2 cm spadu będzie wystarczające.
Co do kostki to zależy jaki ona ma spad i w którą stronę ?
Możesz zaczynać od wysokości krawężnika ale spad w inną stronę najlepiej lub w stronę kostki ale by ta miała odpływ od strony domu.
Nie rób też sobie stawu tak kierując odpływy.
Pasowałby od razu rozrzucić nawóz NPK pełnoskładnikowy. Nawóz wymieszać rozgrabić z glebą.
Glebę będziesz wałować czy odczekasz jak sama osiądzie ?
Dopiero na ułożony grunt możesz zacząć wysiew nasion trawy.
Co do nakładów jak sama/sami rozrzucicie ziemię sądzę, że to będzie około 4-5 aut. To spady też sami porobicie dobra żyłka kilkanaście metrów z poziomicą zawieszaną za 5-8zł (można w marketach kupić albo listwę mocujecie na ziemi i po niej łapiecie spad - tak samo jak przy wylewce podłóg w garażach/piwnicach.
Tutaj koszt odpada.
Nasion traw raptem około 5kg potrzebujesz. Nawóz jakikolwiek to wysiew w granicach 4-6kg na 100m kw., czyli ok.12kg nawozu potrzebujesz.
Spad od domu w każdym kierunku byle by woda nie wracała w stronę domu. Spad 2% tj na 1 m długości 2 cm spadu będzie wystarczające.
Co do kostki to zależy jaki ona ma spad i w którą stronę ?
Możesz zaczynać od wysokości krawężnika ale spad w inną stronę najlepiej lub w stronę kostki ale by ta miała odpływ od strony domu.
Nie rób też sobie stawu tak kierując odpływy.
Pasowałby od razu rozrzucić nawóz NPK pełnoskładnikowy. Nawóz wymieszać rozgrabić z glebą.
Glebę będziesz wałować czy odczekasz jak sama osiądzie ?
Dopiero na ułożony grunt możesz zacząć wysiew nasion trawy.
Co do nakładów jak sama/sami rozrzucicie ziemię sądzę, że to będzie około 4-5 aut. To spady też sami porobicie dobra żyłka kilkanaście metrów z poziomicą zawieszaną za 5-8zł (można w marketach kupić albo listwę mocujecie na ziemi i po niej łapiecie spad - tak samo jak przy wylewce podłóg w garażach/piwnicach.
Tutaj koszt odpada.
Nasion traw raptem około 5kg potrzebujesz. Nawóz jakikolwiek to wysiew w granicach 4-6kg na 100m kw., czyli ok.12kg nawozu potrzebujesz.