Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013
-
Keetee
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 paź 2010, o 00:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2013
Patuśka ale tego najechało
Ale jestem pod wrazeniem ...grzeczna jestes i zdrowiejesz...to dobrze bo juz sie miałam wydrzeć 
- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Patiale czeka Ciebie robótka...he, he ale my do niej palimy się...
..nie zachwycam się paczkami ale
niech rosną...
..nie zachwycam się paczkami ale
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam rankiem, nadal grzecznie siedząca w domu, choć takie słonce za oknem, że myślę, ze żywcem do nieba dla ogrodników pójdę za to, że w domu wytrzymuję
Na chwileczkę jednakowoż muszę wyskoczyć na inspekcję na warzywniku, gdyż eM spisał się bardzo z dołowaniem krzewów ale....dostał w jedną łapkę wiadro z sadzonkami, a w drugą znaczniki z podpisami...wrócił do domu z pustym wiadrem i połową znaczników, twierdząc, że tam takich roślin nie było
U sprzedawcy kupowałam pierwszy raz (nick to _ogrodnik_), eMa niby znam od lat wielu, jednakowoż podejrzewam, że to nie sprzedawca się pomylił, tylko eM namieszał wszystko, zatem inspekcja jest konieczna (a przy okazji luknę, czy rzodkieweczki wychodzą
)
Ewo, dobrze kombinujesz...już oglądałam wózek pod tym kątem
Ma takie obiecujące stalowe mocowanie z przodu...taka mała łyżka koparkowa jak raz by się wpasowała w to mocowanie
A tak w ogóle, bo ciągle zapominam...otwórz w końcu swój wątek, co? 
Iwonko, no właśnie, wytłumacz mi, bo może Ty wiesz, czemu we wszystkich krajach frankofońskich nie można pietruszki korzeniowej dostać? Właśnie koleżanka z Francji mi pisała, że nasiona z PL sprowadza, bo u nich nie do dostania...religia im zabrania, czy jak, bo przecież w kuchni używają? A co do płotków, to wkleję dziś może zdjęcia z budowy naszego...prosty będzie na niemieckich betonowych słupkach najtańsza siatka, ale pieskowi-głupeczkowi starczy, żeby się odkolegował od ogrodu
Justynko, no ja właśnie jak spoglądam na tę naszą ruinę to tak sobie myślę...a czy to warto remontować, nie lepiej w ogród zainwestować?
Maryś, dostałam info, że nasze nasionka wysłane...bośmy się z Marysią namówiły na drobne zakupy angielskich nasionek
Takie malutkie, nie liczą się do budżetu wcale, a mam nadzieję na posiadanie prawdziwych kanonicznych groszków angielskich
W ramach zakupów niewliczanych do budżetu tak mi jakoś w niemieckim markecie wpadło w ręce i się przykleiło...nie dało rady oderwać, to trudno, musiałam kupić:

Mam nadzieję, że rzeczywiście będzie czerwona
no to wypycham ku Wam słoneczko, jeśli ktoś potrzebuje, bo mnie dziś i tak niepotrzebne
Ewo, dobrze kombinujesz...już oglądałam wózek pod tym kątem
Iwonko, no właśnie, wytłumacz mi, bo może Ty wiesz, czemu we wszystkich krajach frankofońskich nie można pietruszki korzeniowej dostać? Właśnie koleżanka z Francji mi pisała, że nasiona z PL sprowadza, bo u nich nie do dostania...religia im zabrania, czy jak, bo przecież w kuchni używają? A co do płotków, to wkleję dziś może zdjęcia z budowy naszego...prosty będzie na niemieckich betonowych słupkach najtańsza siatka, ale pieskowi-głupeczkowi starczy, żeby się odkolegował od ogrodu
Justynko, no ja właśnie jak spoglądam na tę naszą ruinę to tak sobie myślę...a czy to warto remontować, nie lepiej w ogród zainwestować?
Maryś, dostałam info, że nasze nasionka wysłane...bośmy się z Marysią namówiły na drobne zakupy angielskich nasionek
W ramach zakupów niewliczanych do budżetu tak mi jakoś w niemieckim markecie wpadło w ręce i się przykleiło...nie dało rady oderwać, to trudno, musiałam kupić:

Mam nadzieję, że rzeczywiście będzie czerwona
no to wypycham ku Wam słoneczko, jeśli ktoś potrzebuje, bo mnie dziś i tak niepotrzebne
-
filan
- 100p

- Od: 16 maja 2012, o 22:19
Pati widzę, że zakupy krzewów zrobiłaś u tego samego sprzedawcy co ja w zeszłym roku (sadziłam na jesień). Muszę Ci powiedzieć, że wszystkie ładnie się przyjęły (widzę nawiązane pączki).
Pozdrawiam Ania
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Prawda, nasiona nie liczą się w ogóle oraz rośliny poniżej 5 zł za sztukę. Jest to tak szalona okazja, że trzeba kupować bez zastanowienia
Zawsze tak robię
Braki w kasie nie wiem, skąd się biorą
To na pewno przez koszta przesyłek...
Braki w kasie nie wiem, skąd się biorą
Pat tu w kuchni używa się pasternak zamiast pietruszki , może im smak nie odpowiada
Jak jestem w kraju to zawsze robię zapasy i mroze .
Najbardziej jednak brakuje mi bobu
dostępny jest tylko na jednym targu w Brukseli i sprzedawany w strakach wiec trzeba sie trochę nadzwigac by wyluskac kg
no i nie smakuje tak jak ten polski 
Jak jestem w kraju to zawsze robię zapasy i mroze .
Najbardziej jednak brakuje mi bobu
- survivor26

Zagadka znaczników rozwiązana: otóż, primo, część roślin podpisana była nazwami łacińskimi, a ja pisałam 'po naszemu' i po drugie....zapomniałam, że trochę więcej zamówiłam i jeszcze przecież Hakuro jako gratis była
Ale takie niespodzianki to ja lubię
Zdjęcia wieczorem, bo muszę w końcu do roboty usiąść, choć na dwór tak strasznie ciągnie...wymarzona pogoda jest 
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Pat
Zaczepista dostawa krzewów
Nie narzekaj na Emika, dobrze, że chłop pomaga w sprawach ogrodowych
I tak poznasz krzewy, jak wypuszcza listowie
Kurczaczki, my też cierpliwi, tyle roślin czeka na posadzenie i posianie, jeszcze mamy zamówione krzewy w zaprzyjaźnionej szkółce, no i gó....ko w ilości hurtowej przyjedzie w sobotę
Pat jeszcze parę dni i nikt nie będzie pamiętał ani wspominał o tym niewymownym na ś.
Zaczepista dostawa krzewów
Nie narzekaj na Emika, dobrze, że chłop pomaga w sprawach ogrodowych
I tak poznasz krzewy, jak wypuszcza listowie
Kurczaczki, my też cierpliwi, tyle roślin czeka na posadzenie i posianie, jeszcze mamy zamówione krzewy w zaprzyjaźnionej szkółce, no i gó....ko w ilości hurtowej przyjedzie w sobotę
Pat jeszcze parę dni i nikt nie będzie pamiętał ani wspominał o tym niewymownym na ś.
- survivor26

Iwonko, a widzisz na to nie wpadłam
To ja w takim razie w tym roku bedę frankofonem, bo pietruszki korzeniowej nie siałam, a pasternak i owszem
Agnieszko, no sęk w tym, ze ja się na krzewach mało znam i po listkach malutkich za Chiny nie rozpoznam
Stąd konieczność oznaczania....a oznaczone krzewy wyglądają tak:

I kilka kolejnych odkryć ogrodowych...
narcyzy zbierające się do kwitnienia

tulipan, którego musiałam zgubić jesienią, bo wyrósł dobre 2 metry od miejsca sadzenia:

czyżby szachownice? (nie pamiętam, co tam wsadzałam
)

złoć powoli rozkwita, ale do efektu żółtej łąki jeszcze parę dni brakuje:

I mam pytanie do posiadaczy wiciokrzewu i powojnika tanguckiego. Ten pierwszy kupiłam, drugi mi skiełkował z nasion: czy lepiej posadzić je przy płocie...moim płocie czyli 1,5 m wysokości i bardzo krucha konstrukcja, czy lepiej puścić na pnie drzew?
Agnieszko, no sęk w tym, ze ja się na krzewach mało znam i po listkach malutkich za Chiny nie rozpoznam

I kilka kolejnych odkryć ogrodowych...
narcyzy zbierające się do kwitnienia

tulipan, którego musiałam zgubić jesienią, bo wyrósł dobre 2 metry od miejsca sadzenia:

czyżby szachownice? (nie pamiętam, co tam wsadzałam

złoć powoli rozkwita, ale do efektu żółtej łąki jeszcze parę dni brakuje:

I mam pytanie do posiadaczy wiciokrzewu i powojnika tanguckiego. Ten pierwszy kupiłam, drugi mi skiełkował z nasion: czy lepiej posadzić je przy płocie...moim płocie czyli 1,5 m wysokości i bardzo krucha konstrukcja, czy lepiej puścić na pnie drzew?
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Jednak u Ciebie wiosny więcej. U mnie piękny dzień dziś był, choć większość w mieście spędziłam , a teraz pada pierwszy wiosenny, ciepły deszcz. szkoda, ze nic nie mam posiane 
- Darmokot

- Od: 10 lis 2012, o 20:37
Pat Nie wiedziałem, że w Europie w niektórych krajach pietruszka jest zabroniona, natomiast mam ciotkę w Kansas City i mówiła,że u nich pietruszka i inne warzywa są niedopuszczone do hodowli gdyż jedynie uprawiać je mogą firmy produkujące nasiona, grozi za ich uprawę wysoka kara - to jest chore!
IwonaPM Jak byłem w Holandii 6 lat temu to bób normalnie kupiłem w sklepie z nasionami i wsiałem, bardzo ładnie wyrósł na ziemi śmierdzącej mułem i podjadany przez łabędzie obok których bez wideł albo łopaty strach było przejść
Takie agresywne były 
IwonaPM Jak byłem w Holandii 6 lat temu to bób normalnie kupiłem w sklepie z nasionami i wsiałem, bardzo ładnie wyrósł na ziemi śmierdzącej mułem i podjadany przez łabędzie obok których bez wideł albo łopaty strach było przejść
No Michale zasiałeś we mnie iskrę nadziei - jutro wybiorę się do ogrodniczego
gdyby udało mi się zakupić to siać po słonecznej czy pół cienistej stronie 
a może już na to za późno
a może już na to za późno
- doromichu

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
A ja sie zastanawialam dlaczego w Anglii nie ma pietruszki
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój powojnik sięga spokojnie 5 m, a jest co wiosnę cięty. Płot tak, ale nie kruchy
Powstaje ogromna masa pędów.
Wiciokrzew też może być za ciężki. Nie od samego początku, ale potrafi nieźle przybrać
Wiciokrzew też może być za ciężki. Nie od samego początku, ale potrafi nieźle przybrać
Spore szachownice, u mnie zeszła już połowa śniegu
do soboty zostanie tylko wielka kupa pod domem.
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
10 minut