Przepiękna kolekcja i jaka urozmaicona
Chrapkowe doniczki cz. II
- tesia39
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chrapkowe doniczki cz. II
Przepiękna kolekcja i jaka urozmaicona
- Chrapka

- Od: 21 cze 2011, o 00:01
Witajcie Wszyscy 
Weekend miałam zabiegany w związku z imprezą urodzinową dzieciątek i dopiero dziś dotarłam. A do nadrobienia mam...ulala i jeszcze trochę
Tesiu miło mi Cię gościć
Nolinę trzymam na kwietniku przy oknie gdzie ma bardzo dużo światła ale bez bezpośredniego nasłonecznienia, podlewam niezbyt często, spryskuję a ona sobie rośnie-jest z nami od ubiegłego roku ale postępy we wzroście są widoczne
Dzbaneczniki i całkiem spora kolekcja nadakwariowych owadożerów to działka M, ale jako, że spisuje się całkiem nieżle, to obiecuję wkrótce pokazać 
Kasiu ja nie gotuję obiadu o 1 w nocy, to "oxaliska" pisze o 1 w nocy
oxalis gdy ja próbowałam metody na głody to nie wychodziło a jak zmieniłam tryb życia to...poskutkowało
Jagódko zawiła ta historia Zielistkowa
Ja również raczej nie praktykuję kompozycji roślinnych ze względu na różne potrzeby roślin i właśnie z obawy przed uśmiercaniem 
Ewuniu ja ostatnio pobrałam młodziutkiego Binnendijki z ziemi-tycią sadzoneczkę z korzeniami ale kaput- biedak nie przeżył
Arkadiuszu witam serdecznie i równie serdecznie zapraszam
Deklaracja odwzajemniona
Kasiu, raflezjo, Justynko dziękuję za miłe słówko
Dorotko a co mi pozostało? Nie chcę się Lidzi naprzykrzać... Przyznam Ci się w ukryciu, że trochę się Jej boję...
Stąd też... LIDZIA! SPESZYL FOR JU
Mam nadzieję, że moje różnorodne storczyki, w tymi obficie kwitnące Phalenopsisy nie przyprawią Cię o zawał
A tylko spróbuj nie podziwiać!

Ale żeby nie było-kupione niedawno auchanowskie zdechlaki walczą o sympatię

Białasek

I fioletowy-zaszalał i zakwitł

Na pocieszenie kawałek mojej ulubionej zieleninki

Weekend miałam zabiegany w związku z imprezą urodzinową dzieciątek i dopiero dziś dotarłam. A do nadrobienia mam...ulala i jeszcze trochę
Tesiu miło mi Cię gościć
Nolinę trzymam na kwietniku przy oknie gdzie ma bardzo dużo światła ale bez bezpośredniego nasłonecznienia, podlewam niezbyt często, spryskuję a ona sobie rośnie-jest z nami od ubiegłego roku ale postępy we wzroście są widoczne
Kasiu ja nie gotuję obiadu o 1 w nocy, to "oxaliska" pisze o 1 w nocy
oxalis gdy ja próbowałam metody na głody to nie wychodziło a jak zmieniłam tryb życia to...poskutkowało
Jagódko zawiła ta historia Zielistkowa
Ewuniu ja ostatnio pobrałam młodziutkiego Binnendijki z ziemi-tycią sadzoneczkę z korzeniami ale kaput- biedak nie przeżył
Arkadiuszu witam serdecznie i równie serdecznie zapraszam
Deklaracja odwzajemniona
Kasiu, raflezjo, Justynko dziękuję za miłe słówko
Dorotko a co mi pozostało? Nie chcę się Lidzi naprzykrzać... Przyznam Ci się w ukryciu, że trochę się Jej boję...
Stąd też... LIDZIA! SPESZYL FOR JU
Mam nadzieję, że moje różnorodne storczyki, w tymi obficie kwitnące Phalenopsisy nie przyprawią Cię o zawał

Ale żeby nie było-kupione niedawno auchanowskie zdechlaki walczą o sympatię

Białasek

I fioletowy-zaszalał i zakwitł

Na pocieszenie kawałek mojej ulubionej zieleninki

- doromichu

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Basiu ja po tym zdaniu ;Mam nadzieję, że moje różnorodne storczyki, w tymi obficie kwitnące Phalenopsisy nie przyprawią Cię o zawał A tylko spróbuj nie podziwiać!;oczekiwalam z 10obficie kwitnacych
ale i tak,te co kwitna sa piekne a w reszcie drzemie potencjal
ale i tak,te co kwitna sa piekne a w reszcie drzemie potencjal
- AliWas
- 500p

- Od: 24 lut 2013, o 00:17
Basiu, zdechlaczki są fajniusie i sama też bym chętnie przygarnęła te bidulki .... tylko u mnie skończyły by swój żywot po tygodniu... a u Ciebie pewnie po tygodniu cudownie zakwitną
Białasek ładnie się prezentuje w tej białym ubranku a fiolecik aż w oczy kole tym swoim kolorkiem.
Twój zielony kącik jest uroczy i nie tylko zielony ... śniadek ciągle daje czadu
... widzę też znajomego asparagusa i fiołeczeka ? ciekawe jaki kolorek w sobie skrywa
. A na urodzinowy prezent dla koleżanki kupiłam ostatnio Calathee ? jej też bardzo się one podobają.
No Lidziu
? doczekałaś się w końcu chrapkowych piękności...
są naprawdę urocze a zdechlaczkom przyjdzie nam teraz kibicować i czekać aż pokażą nam swoje kolorowe buźki 
Białasek ładnie się prezentuje w tej białym ubranku a fiolecik aż w oczy kole tym swoim kolorkiem.
Twój zielony kącik jest uroczy i nie tylko zielony ... śniadek ciągle daje czadu
No Lidziu
Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
Mój ogród w obiektywie- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=67068
- Chrapka

Dorotko jeśli i Lidzię uda mi się zrobić podobnie ak Ciebie z tym kwitnieniem to będe usatysfakcjonowana
W końcu to Lidzia chciała się "nafumflać" czy coś tam 
Alinko tylko te dwa z pędami kwiatowymi ostatnio przytargałam z Auchan /sprawdzę datę kiedy to było bo zapisałam na etykietkach/ choć pędy wypuściły u mnie a pozostałe to również wyprzedażowe zdechlaki ale strasznie żal mi ich nie wziąć gdy za te 5 zł można im życie ocalić...
Alinko nie wierzę, że storczyki miałyby aż tak marny żywot u Ciebie, skoro inne mają się cudownie
A jakąż to Calatheę kupiłaś koleżance? Masz jakieś foto lub nazwę?
Śniedek daje czadu-jeszcze pojedyńcze pączki kryje między kwiatami
A teraz przykra sprawa, która trochę zepsuła mi dzień. Moje kochane Aeonium coś zrzera...
Początkowo szalenie się ucieszyłam bo okazało się, że mini rozetka się ukorzeniła i jupppiiii będzie drugie Aeonium. Zaraz jednak mina mi zrzedła bo zauważyłam plamki na liściach a chwilę póżniej poobgryzane brzegi liści-coś na wzór opuchlakowych pogryzień
Udało mi się namierzyć milimetrowego stworka ale nie wiem co to za jeden-jakiś obcy-beżowy, malutki, szybko uciekał. Nie chce mi się wierzyć, aby mógł wyjeść takie kawałki roślin. JUtro wyrzucę ziemię i rozpocznę poszukiwania oraz zastosuję oprysk.
Roślina jest ogólnie w bardzo dobre kondycji, posiada jedynie pogryzione obrzeża liści i plamy na nich, co dokładnie widać na zdjęciach. Proszę o pomoc jeśli ktoś miał podobne doświadczenia ze szkodnikami

Szczęście w nieszczęściu, czyli ukorzenione Aeoniowe maleństwo
Mam nadzieję, że stwór go nie zje 
Alinko tylko te dwa z pędami kwiatowymi ostatnio przytargałam z Auchan /sprawdzę datę kiedy to było bo zapisałam na etykietkach/ choć pędy wypuściły u mnie a pozostałe to również wyprzedażowe zdechlaki ale strasznie żal mi ich nie wziąć gdy za te 5 zł można im życie ocalić...
Alinko nie wierzę, że storczyki miałyby aż tak marny żywot u Ciebie, skoro inne mają się cudownie
A jakąż to Calatheę kupiłaś koleżance? Masz jakieś foto lub nazwę?
Śniedek daje czadu-jeszcze pojedyńcze pączki kryje między kwiatami
A teraz przykra sprawa, która trochę zepsuła mi dzień. Moje kochane Aeonium coś zrzera...
Początkowo szalenie się ucieszyłam bo okazało się, że mini rozetka się ukorzeniła i jupppiiii będzie drugie Aeonium. Zaraz jednak mina mi zrzedła bo zauważyłam plamki na liściach a chwilę póżniej poobgryzane brzegi liści-coś na wzór opuchlakowych pogryzień
Roślina jest ogólnie w bardzo dobre kondycji, posiada jedynie pogryzione obrzeża liści i plamy na nich, co dokładnie widać na zdjęciach. Proszę o pomoc jeśli ktoś miał podobne doświadczenia ze szkodnikami

Szczęście w nieszczęściu, czyli ukorzenione Aeoniowe maleństwo
-
sylvi
- 1000p

- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ależ piękne te twoje calathee
a tak, oczywiście kwitnące falki też niczego sobie
aeonium w pięknym kolorze
ale te wgryzy to jak po ślimaku
pryskałaś czym na szkodniki 
aeonium w pięknym kolorze
- Chrapka

Sylwio jeszcze niczym nie pryskałam bo próbowałam doczytać czym popryskać bo typowe praparaty na mszyce, przędziorki itp chyba za słabe, jeśli to wina opuchlaków lub czegoś podobnego. KaRo w swoim wątku poruszała podobny temat, więc jutro splądruję jeszcze ziemię Aeonium-może coś się wyjaśni.
Za miłe słowo bardzo dziękuję
Za miłe słowo bardzo dziękuję
- AliWas
- 500p

Nie będę się wymądrzać Basiu ale ten opuchlak też kiedyś u mnie gościł a zamieszkał sobie w doniczce z calanchoe. Objawy były takie same jak u Ciebie Basiu, powyżerane dziury i jasne plamki, chociaż u mnie były znacznie większe i pokrywały prawie całe listki. Listki robiły się białawe i odpadały a wokół doniczki były widoczne drobniutkie okruszki ziemi. Gdy zobaczyłam tego chrząszcza wymieniłam wierzchnią część ziemi a gdy to nie poskutkowało, wymieniłam całą ziemię w doniczce.
Calanchoe, przetrwało.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepiękny ma kolorek ten Twój Aeonium i aż żal patrzeć jak coś zżera taką ładną roślinkę...
Ps. .... a storczyki ... naprawdę padają u mnie jak muchy... nie mam ani jednego a próby były... i to kilka...
Dobrej nocki

Calanchoe, przetrwało.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Przepiękny ma kolorek ten Twój Aeonium i aż żal patrzeć jak coś zżera taką ładną roślinkę...
Ps. .... a storczyki ... naprawdę padają u mnie jak muchy... nie mam ani jednego a próby były... i to kilka...
Dobrej nocki
Alina Od sadzonki do sukcesu na...bis- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=88776
- rapunzel

- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Życzę ci wytrwałości i zwycięstwa w walce z tym paskudem. 
- Kasia1007
- 500p

- Od: 19 maja 2012, o 13:06
Cudny kolorek ma ten Twój aeonium
, życzę szybkiego rozprawienia się ze złoczyńcą, który te śliczne listeczki zżera... 
- Chrapka

Kasiu i Jagodo dziękuję 
Alinko aż niemożliwe aby storczyki u Ciebie nie dawały rady, choć przyznam szczerze, że i ja mam z nimi spore kłopoty...
Zgodnie z postanowieniem dziś wymieniłam ziemię Aeonium. O dziwo nie znalazłam tam żadnych oznak życia-ziemia czyściutka, choć i tak zapobiegawczo-poszła do wymiany. Jak wygląda korzeń pokazałam poniżej-zastanawiam się czy jest on odpowiedniej wielkości w stosunku do rośliny...

Ukorzeniający się maluch:

Pamiętacie pączki na "małym" Aeschynantusie? Obecnie wyglądają tak:
A oto większy z Aeschynantusów-swego czasu codzień zaglądałam między liście. W końcu zaprzestałlam, bo ileż można pąków szukać i na pąki czekać. "Eschynantus wylądował na górnej półce i tam pracował w ukryciu, aż w końcu się pokazał... Nie musiałam szukać-z daleka widać

Alinko aż niemożliwe aby storczyki u Ciebie nie dawały rady, choć przyznam szczerze, że i ja mam z nimi spore kłopoty...
Zgodnie z postanowieniem dziś wymieniłam ziemię Aeonium. O dziwo nie znalazłam tam żadnych oznak życia-ziemia czyściutka, choć i tak zapobiegawczo-poszła do wymiany. Jak wygląda korzeń pokazałam poniżej-zastanawiam się czy jest on odpowiedniej wielkości w stosunku do rośliny...

Ukorzeniający się maluch:

Pamiętacie pączki na "małym" Aeschynantusie? Obecnie wyglądają tak:
A oto większy z Aeschynantusów-swego czasu codzień zaglądałam między liście. W końcu zaprzestałlam, bo ileż można pąków szukać i na pąki czekać. "Eschynantus wylądował na górnej półce i tam pracował w ukryciu, aż w końcu się pokazał... Nie musiałam szukać-z daleka widać

No pięknie
gratuluję pączków
u mnie właśnie przekwitają ... 
- Renata1962
- 1000p

- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to będzie widok jak pączusie zakwitną

- tesia39

- Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Aeoniowy maluszek
mam nadzieję że mamusia dojdzie do siebie po ataku paskudztwa 
- AliWas
- 500p

Korzonek Aeonium faktycznie malutki ale ładny, zdrowy i nie ma śladów nadgryzień. To w sumie dobrze.... a maluch to naprawdę maluch....
Pamiętam to maleńkie owłosione aeschynanthusowe coś... a tu proszę... jeszcze chwila i zakwitnie..
Większy aeschynanthus wygląda rewelacyjnie i ma aż tyle pączusiów ? fantastycznie to wygląda
Basiu, jeśli chodzi o storczyki to tak sobie myślę, że jeszcze kiedyś spróbuję oswoić jednego z tych niewdzięczników ale może jeszcze nie teraz
A to Kalatea podarowana mojej koleżance na urodziny - odmiany niestety nie znam.

Pamiętam to maleńkie owłosione aeschynanthusowe coś... a tu proszę... jeszcze chwila i zakwitnie..
Większy aeschynanthus wygląda rewelacyjnie i ma aż tyle pączusiów ? fantastycznie to wygląda
Basiu, jeśli chodzi o storczyki to tak sobie myślę, że jeszcze kiedyś spróbuję oswoić jednego z tych niewdzięczników ale może jeszcze nie teraz
A to Kalatea podarowana mojej koleżance na urodziny - odmiany niestety nie znam.