Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pawel1000
50p
50p
Od: 20 maja 2012, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..

Post »

Witam.
forumowicz potrzebuję Twojej pomocy i doradzenia.
Dostałem od sąsiadki wiadro 10 litrów kurzego G... świeżego.
Doczytałem że świeżego nie można dawać. Mam zamiar to zalać wodą, i rozcieńczone 1/10 podlać rzędy 2 tygodnie przed sadzeniem.

Jaką ilość tego rozcieńczonego G..muszę dać na 4 metry kwadratowe ziemi.
Podwyższony zagon 20x100x400 cm.
Ziemi jest dokładnie 800 litrów. W tej ilości ziemi chcę posadzić 15 krzaków pomidorów, w szachownicę.
Odległość między rzędami 40cm, odległość między pomidorami 50cm.
Pozdrawiam Paweł.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Przede wszystkim musisz to zalać wodą 1:1 i pozostawić do fermentacji.
Niezależnie ile wiader dasz na ta powierzchnię po wylaniu nawozu będziesz musiał przekopać płytko 10-15 cm.

Na tą powierzchnię potrzeba ok 5 kg kurzeńca. Niezależnie jak go rozcieńczysz. Po przefermentowaniu i rozcieńczeniu będzie ok 10 wiader. I powtarzam. Koniecznie przekopać.
Awatar użytkownika
pawel1000
50p
50p

Post »

Dziękuję bardzo po raz kolejny.
Pozdrawiam Paweł.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Frywolka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2013, o 18:36

Post »

Hej :)

Mam pytanie, jak przygotować ziemię do założenia warzywnika?
Na ten moment gdzie nie spojrzę tam glina :(
Co nawieźć? Czym użyźnić?
Będę wdzięczna.

P.S. Jestem tu nowa i tematów jest strasznie dużo, nie chcę spamować, czy jest tu temat jak zbudować samodzielnie szlarnię/folię ogrodową?
Awatar użytkownika
pawel1000
50p
50p

Post »

Frywolka w tym dziale znajdziesz wszystkie na temat budowy inspektu http://forumogrodnicze.info/viewforum.p ... art=0temat
W ty dziale jest opisane jak nawozić np. obornikiem http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51630
A o przygotowaniu gleby musisz przeczytać dział w którym teraz piszemy.

Ja mogę Ci tylko w taki sposób pomóc. Miłego czytania.
Pozdrawiam Paweł.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie! :wit
proszę pomóżcie w interpretacji wyników badań gleby. Robione w Stacji chemiczno-rolniczej, pobrane były dwie próbki, zgodnie z instrukcją uzyskaną z laboratorium, próbka 1 to ziemia rodzima, z wyglądu glina i kamienie, na niej sad i krzaki owocowe. Druga próbka to ziemia nawieziona na warzywniak, ciemno brązowa, zwarta, "przyjemna w obróbce", ale nie wiem jak do niej podejść, jak się odnieść do wysokiego poziomu Mg, jak nawozić? Bardziej zależało mi na ziemi pod warzywniak i trochę się rozczarowałam...

zawartość podawana w mg na 100 g gleby, wstępna ocena podana w nawiasie
próbka 1 - ziemia orna, ciężka; pH - 7,13 mg; P - 1,6 mg (bardzo niska); K - 17,5 mg (średnia); Mg - pow.20 mg (bardzo wysoka),

próbka 2 - ziemia orna, ciężka; pH - 6,52 mg; P - 6,5 mg (niska); K - 12,5 mg (niska); Mg - pow.20 mg (bardzo wysoka).

dziękuję za wszelkie sugestie
pozdrawiam
Iwona
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A dlaczego nie poleciłaś wykonania analizy metodą uniwersalną ?.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

forumowicz, ja zawiozłam próbki do laboratorium, poprosiłam o wykonanie badań, podałam co chcę mieć zbadane i nikt się mnie nie pytał jaką to ma być metodą.
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Metoda polowa jest dla rolników, gdzie ustala się dawki nawozów na podstawie oceny agrotechnicznej gleby, zawartości przyswajalnych form składników,rodzaju uprawianej rośliny i wysokości przewidywanego plonu. W tej metodzie nie oznacza się ponadto azotu choć jeśli ktoś sobie zażyczy oznaczenia azotu mineralnego to stacja to badanie wykona.

Chcesz poczytać, to masz link

http://www.ww.org.pl/data/ZaleceniaNawozowe2010.pdf

Czemu tak wielu popełnia tu tak prosty błąd, że nie zapyta najpierw nim coś zrobi ?.

Jak się oddaje próbkę do laboratorium, to trzeba powiedzieć co się chce. Pani, która odbiera próbkę to ma w nosie. Większość analiz jest zlecana przez rolników więc i Ciebie za takowego wzięła :D .

Wyniki tej analizy polowej są nieporównywalne z wynikami uzyskanymi z analizy metodą uniwersalną. Wymagania co do zasobności podłoża dla warzyw podawane są właśnie w mg/ litr czyli w takich jednostkach w jakich podaje się wyniki analizy uniwersalnej.

Oto one :

http://www.polifoska.pl/module-Publikac ... .html.html

Z tej analizy którą masz wiesz, że magnezu masz nadmiar a poza tym wszystkiego brakuje.

Jest teraz pytanie. Czym chcesz nawozić ?. Spróbuje Ci w tym temacie pomóc.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

dziękuję za linki do lektury - to zadanie na wieczór, trochę z tymi wynikami zamieszałam, widać że niewiedza na każdym etapie kosztuje..

czym chcę nawozić? dysponuję sporymi zasobami kompostownika, mam dostęp do "bobków" od alpak, takich wysuszonych,jak się mocno uprę to i kurzeniec od sąsiada dostanę, nie będę wzbraniać się przed nawozami mineralnymi.
pozdrawiam
Iwona
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Iwona

Nadmiar magnezu i konieczność uzupełnienia potasu i azotu poskutkuje utrudnionym pobieraniem wapnia mimo, że pH jest wysokie. Najpierw trzeba zrównoważyć nadmiar magnezu . Jakikolwiek dodatek wapnia w formie tlenkowej czy węglanowej odpada. Trzeba zastosować gips który tą glebę lekko zakwasi i zrównoważy nadmiar magnezu/ magnez i wapń są antagonistami w glebie/. Pierwsze co musisz zrobić to zakupić gips budowlany lub szpachlowy i rozsypać równomiernie po całości w ilosci 0, 6 kg na m2. Tam gdzie chcesz uprawiać marchew, pietruszkę, buraki na ten gips rozrzucisz obornik w ilości 30 kg/ 10m2 od alpak lub 10 kg/10m2 od kur i całość musisz przekopać na głębokość ok 15 cm. Tam gdzie chcesz uprawiać pomidory, ogórki, kapustne, salaty, selery po przekopaniu gipsu dasz rzędowo obornik w ilości 12 kg na 5 mb obornika z alpak lub 4 kg obornika kurzego. Po zbiorach pod jesień ponownie gleba do analizy ale metodą uniwersalną tak, by można było jesienią zastosować niezbędne nawożenie potasowo-fosforowe przed przekopaniem na zimę.

Ewentualne niedobory potasu czy azotu wykonasz interwencyjnie opryskiem dolistnym
Kompost możesz rozsypać podobnie jak gips po całości przed gipsem lub po gipsie ale przed przekopaniem niezależnie od obornika.

Jak coś jeszcze jest niejasne to pytaj.
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p

Post »

forumowicz, dziękuję Ci pięknie, pytań żadnych, tylko do roboty! ;:196
pozdrawiam
Iwona
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Taka luźna uwaga na marginesie. Ta gleba z kamieniami, sądząc po pH i obecności kamieni to zapewne rędzina szkieletowa o ile to jest gleba naturalna . Taka gleba jest uciążliwa do uprawy ale zazwyczaj dość żyzna.
am-t
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2013, o 12:05

Post »

Poradzono mi, żebym posta, którego napisałam w innym miejscu - przenieść tutaj. Proszę o radę:
Czy można przewidzieć, co teraz będzie się działo w glebie i jakie będą konsekwencje po jednoczesnym zastosowaniu wapniaka kornickiego i azofoski? Co prawda wapno wysypaliśmy 3 tygodnie wcześniej, ale na śnieg, który dopiero stopniał teraz i całe wapno osiadło na ziemi (czyli jeszcze sie "nie wchłonęło"). Ziemia została przekopana i od razu posypana azofoską, następnie przegrabiona. Wiem, ze to niedobrze. Ale moje pytanie: co teraz zrobić, jak zareaguje gleba? Czy można mimo wszystko posadzić winorośl za ok 2-3 tygodnie, tak jak to było planowane?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”